Langlevende boeketten in huis

Niets zo huiselijk als een boeket bloemen op de tafel. Met de volgende tips geniet je nog langer van je bloemen.

Bye bye bacteriën
Zorg dat het water voor de bloemen proper is én blijft. In vuil water zitten bacteriën en daar kunnen bloemen niet tegen. Vervang dus regelmatig (liefs dagelijks) het water, snijd of knip de stengels opnieuw aan en spoel de vaas uit. Zorg dat de bladeren boven de waterlijn blijven.

Bacterievorming is ook de reden waarom sommigen een scheutje (ontsmettend) bleekwater toevoegen aan het water. Doe dat niet bij rozen want die zijn heel chloorgevoelig.

Het geheim van het zakje voeding van de bloemist? Er zit naast wat suiker als voeding ook een beetje chloor in voor de antibacteriële werking.

Nog langer mooi
Als je de regel ‘water regelmatig verversen en stelen aanknippen’ in acht neemt, zou een vers boeket minimum twee weken houdbaar moeten zijn. Wil je extra lang genieten, kies dan snijbloemen die erom bekendstaan lang mee te gaan zoals aronskelk, pioen, chrysant en gerbera.

Liever lauw
Geef je bloemen geen ijskoud water, maar vul de vaas met lauw water dat sneller door de stengels wordt opgenomen. Snijd de stengels liefst schuin af: zo is het oppervlak om water op te nemen groter.

** Plaatsgevoelig**
 Bloemen houden van een constante temperatuur. Zet je boeket dus niet in de tocht, in de volle zon of vlak bij de radiator, het haardvuur of de ijskast.

Veelkleurig populair
Ook bloemen ontsnappen niet aan trends en hypes. Volgens Peter Putmans van Myosotis (Edegem) zijn veelkleurige, wilde boeketten erg in trek. Veel groen in een boeket is dan weer op zijn retour. 

Zelf plukken
Toegegeven, een bloem in de vrije natuur of in je tuin is daar nog altijd op haar mooist maar het is verleidelijk om zelf een boeketje te plukken. Thuis merk je dat zulke (veld)bloemen snel verwelken. Niet alle bloemen zijn geschikt om in een vaas te zetten, maar met goudsbloem, dahlia, vingerhoedskruid, kamille, vergeet-me-nietje of munt moet het wel lukken.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag