Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Er is nog geen echtscheiding

Als er nog geen echtscheiding is, dan hangt het af van het huwelijkscontract waaronder je getrouwd bent of je al dan niet al ‘alleen’ een huis kan kopen.  Huwde je onder een stelsel van scheiding van goederen, dan is er geen probleem. Was je integendeel gehuwd onder het wettelijk stelsel (scheiding van goederen en gemeenschap van aanwinsten) dan geldt een andere regeling. Als je dan tijdens de echtscheidingsprocedure een onroerend goed wil kopen, dan moet je ex in principe tussenkomen en akkoord gaan (tenzij je de aankoop zou doen met eigen gelden).

De vereffening-verdeling is nog bezig

Ben je wel al gescheiden maar is de vereffening-verdeling van het huwelijksvermogensstelsel nog bezig, dan geldt er een andere regeling. In dat geval kan je wel zelf een onroerend goed kopen. Je ex-echtgeno(o)t(e) moet dan bij die verkoop niet tussenkomen.

Denk twee keer na

Zelfs als je een nieuw onroerend goed mag aankopen, dank je maar beter twee keer na voor je dat doet. Je moet namelijk over de nodige gelden kunnen beschikken om de aankoop te doen. Dat kan een probleem vormen als de vereffening-verdeling van het huwelijksstelsel nog niet is afgelopen. Je kan dan immers het geld dat daar ‘vastzit’ nog niet gebruiken Ook de bank kan wel eens moeilijk doen om je een lening te geven als er bv. nog een lening loopt voor de vroegere gezinswoning (die misschien nog niet verkocht is).

Hou er dan ook rekening mee dat je door de aankoop wel eens in financiële moeilijkheden kan komen waardoor je uiteindelijk verplicht wordt om een minder gunstige regeling te aanvaarden in de vereffening-verdeling.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer

Moet je successierechten betalen op de gezinswoning als je partner sterft?

Je bent samen met je echtgenoot of samenwonende partner eigenaar van een woning waarin je ook woont. Moet je daarop dan successierechten betalen als je partner zou komen te overlijden? En gelden er verschillende regels in Vlaanderen, Wallonië en Brussel?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons