Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Er is nog geen echtscheiding

Als er nog geen echtscheiding is, dan hangt het af van het huwelijkscontract waaronder je getrouwd bent of je al dan niet al ‘alleen’ een huis kan kopen.  Huwde je onder een stelsel van scheiding van goederen, dan is er geen probleem. Was je integendeel gehuwd onder het wettelijk stelsel (scheiding van goederen en gemeenschap van aanwinsten) dan geldt een andere regeling. Als je dan tijdens de echtscheidingsprocedure een onroerend goed wil kopen, dan moet je ex in principe tussenkomen en akkoord gaan (tenzij je de aankoop zou doen met eigen gelden).

De vereffening-verdeling is nog bezig

Ben je wel al gescheiden maar is de vereffening-verdeling van het huwelijksvermogensstelsel nog bezig, dan geldt er een andere regeling. In dat geval kan je wel zelf een onroerend goed kopen. Je ex-echtgeno(o)t(e) moet dan bij die verkoop niet tussenkomen.

Denk twee keer na

Zelfs als je een nieuw onroerend goed mag aankopen, dank je maar beter twee keer na voor je dat doet. Je moet namelijk over de nodige gelden kunnen beschikken om de aankoop te doen. Dat kan een probleem vormen als de vereffening-verdeling van het huwelijksstelsel nog niet is afgelopen. Je kan dan immers het geld dat daar ‘vastzit’ nog niet gebruiken Ook de bank kan wel eens moeilijk doen om je een lening te geven als er bv. nog een lening loopt voor de vroegere gezinswoning (die misschien nog niet verkocht is).

Hou er dan ook rekening mee dat je door de aankoop wel eens in financiële moeilijkheden kan komen waardoor je uiteindelijk verplicht wordt om een minder gunstige regeling te aanvaarden in de vereffening-verdeling.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons