Investeren in een eigen woning: "Veel informatie inwinnen is essentieel"

Er zijn diverse manieren om te investeren in vastgoed. John Romain van Immotheker weet er alles van. Het belangrijkste advies dat hij meegeeft is: “Informeer je terdege vooraleer tot een aankoop over te gaan, zorg dat je een financiële buffer overhoudt en streef altijd naar financiële onafhankelijkheid.”

Hoe koop je best een woning aan?
“Rechtstreeks van de eigenaar, via immokantoor of notaris: al deze opties zijn prima, zolang je maar voldoende informatie hebt”, vindt John Romain. “Vooraleer een beslissing te nemen, moet je in de budgetcategorie die je voor jezelf berekend hebt, toch minstens 15 tot 20 panden hebben bezocht. Dat kan niemand anders in jouw plaats doen. Het belangrijkste is dat je een goed zicht krijgt op wat er zoals voorhanden is. Je moet ervaring opdoen om te kunnen vergelijken, want de aankoop van vastgoed is nu eenmaal iets dat je niet iedere dag doet. Er komt dan ook veel bij kijken. Weet je wat de EPC-waarde van de woning is? Ben je zeker dat er geen bouwovertredingen zijn gebeurd? Hoeveel bedragen de gemeenschappelijke kosten van een appartement? Het zijn allemaal variabelen die uiteindelijk de prijs mee bepalen.”

Uiteraard kan je ook advies inwinnen bij specialisten. “Stel dat je bijvoorbeeld van jezelf weet dat je geen goede onderhandelaar bent, dan kan je best iemand meenemen die daar meer kaas van gegeten heeft.”

Romain waarschuwt vooral voor de fiscale en financiële addertjes onder het gras. “Of de aankoop bijvoorbeeld gebeurt onder het btw-stelsel, dan wel onder de registratierechten, onder groot of klein beschrijf, dat maakt direct een groot verschil in de prijs”, zegt hij.

“Zulke factoren leiden direct tot een meerkost die een aanzienlijk effect heeft op de aflossingscapaciteit of het rendement van de investering. Kosten die erbij komen, moeten nadien nog allemaal worden terugverdiend...” Vandaar dat ook het devies om op te letten met investeringen in vastgoedfondsen. “Een fonds is vandaag zeker niet slecht qua rendement”, vindt John Romain. “Voor wie lagere bedragen wil investeren dan zelf de aankoop van een woning te doen om te verhuren, is dat zeker een goede optie. Alleen moet je daarbij natuurlijk opletten met mogelijke renteverhogingen, die direct een negatieve impact hebben op de koers van beursgenoteerd vastgoed en zo je rendement gevoelig laten dalen.”

Wat wil ik, wat kan ik?
Een juiste calculatie van wat haalbaar is, moet volgens John Romain altijd het uitgangspunt zijn. “Een budget om een woning te kopen, moet rekening houden met diverse factoren. Jonge koppels die gaan samenwonen, denken meestal nog niet aan de kinderen die later zullen komen of aan de levensstandaard die ze willen hanteren. Willen ze besparen op kleding, reizen en restaurant om toch maar het huis van hun dromen te kunnen kopen? Of houden ze rekening met het feit dat één van hen later misschien deeltijds wil gaan werken en er dus minder inkomsten zijn om de lening af te lossen? Al die overwegingen zijn essentieel."

"Het beste is om naast het beschikbare woonbudget, nog wat over te houden om te sparen. Het aanleggen van een financiële buffer vermijdt grote problemen als er één van de factoren misloopt. Wat wil ik? Wat kan ik? Hoe ga ik dat financieren? Dat zijn de 3 grote vragen die een toekomstige huiseigenaar zich moet stellen.”

In het rood gaan?
Moet wie een woning wil aankopen al zijn spaargeld maximaal aanwenden, of best nog wat reserve houden en een groter bedrag lenen? “Het beste is om wat eigen middelen achter te hand te houden voor het geval er zich een noodsituatie voordoet”, vindt John Romain. “Stel dat al je spaargeld in een woning zit, dan moet je bij een tegenvaller een persoonlijke lening afsluiten of op krediet gaan kopen. De intresten die hier op moeten betaald worden, zijn veel hoger dan op een woonkrediet. Het lijkt dus verstandiger om misschien iets meer te lenen en toch een persoonlijk spaarpotje aan de kant te houden. Zorg ervoor dat je na je aankoop nog steeds kunt sparen. Ga ervan uit dat de lonen en de voordelen de volgende jaren quasi niet meer zullen stijgen of zullen afnemen en de uitgaven met een arme overheid alleen maar kunnen toenemen”

Zijn er voor het overige nog fiscale of andere optimalisaties mogelijk? “Zeker, de woonbonus om de enige eigen woning te verwerven mag dan in Vlaanderen flink hervormd zijn, hij bestaat nog steeds in alle regio’s in meer of mindere mate,” aldus John Romain. “Maar in Brussel denkt men eraan om deze woonbonus af te afschaffen voor dossiers vanaf 2017. Deze wil men compenseren met een hogere vrijstelling van de registratierechten. Het zal de vastgoedprijzen in Brussel volgens onze berekeningen met ongeveer 10% doen dalen. Verder loont het de moeite om na te gaan of er verlaagde registratierechten (‘klein beschrijf’) mogelijk zijn, welke belastingvermindering van toepassing is, en welke subsidies er worden uitgekeerd, bijvoorbeeld voor investeringen in energiezuinige toepassingen. Dit alles hangt af van de locatie van het vastgoed.”

Meerwaarde
Het oordeel van de expert: “Beleggen in onroerend goed is en blijft een goed idee om een goed rendement te bekomen en op langere termijn een mooie meerwaarde te realiseren. Factoren als fiscale overheidsmaatregelen, de algemene economische conjunctuur en de persoonlijke financiële situatie van de kandidaat-kopers zijn belangrijk om vooraf in overweging te nemen. Als het kan uiteraard, want welke trukendoos een armlastige overheid onderweg zal opentrekken om een deel van het rendement te bekomen, valt onmogelijk te voorspellen. Één troost hebben we: geen enkel inkomen zal hieraan ontsnappen. Spreiding en voorzichtigheid blijft dus geboden!”

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Investeren in studentenkamers. Een rendabele investering?

Investeren in studentenkamers. Studentenvastgoed als een rendabele investering. De voor- en nadelen op een rijtje. Waar moet je rekening mee houden? 
Lees meer

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

11 parameters die nodig zijn om een correcte investeringsanalyse te maken.

Een investeringsanalyse maken is niet altijd gemakkelijk. Er zijn heel veel factoren waar je rekening mee kan houden.
Lees meer

Waar moet je op letten wanneer je investeert in commercieel vastgoed?

Wie wil investeren in vastgoed denkt in eerste instantie aan residentieel vastgoed. Logisch, want het is vertrouwd, we hebben immers allemaal een woning. Het aanbod is groot, het doelpubliek is dat ook en is bovendien makkelijk te bereiken via de gekende kanalen. Het is een veilige keuze.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons