Hou het gezond in huis!

We denken dat we binnen beschermd zijn tegen de vervuilende stoffen die buiten in de lucht zitten. Wel, integendeel. Maar met eenvoudige ingrepen hou je het wel gezond.

Iedereen is er zich de jongste jaren meer en meer van bewust dat we dringend iets moeten ondernemen tegen de stijgende luchtvervuiling. Over de kwaliteit van de lucht in onze woningen wordt veel minder gepraat. Toch is de lucht die we binnen inademen niet gezonder dan de buitenlucht. Dit is grotendeels te wijten aan enkele vervuilende huishoudelijke stoffen.

Oorzaken?
Interne luchtvervuiling is het gevolg van onze dagelijkse activiteiten, onderhoudsproducten die we gebruiken, meubelen of gebruikte bouwmaterialen. De meeste schadelijke stoffen ontstaan binnen, als we de schoonmaak doen en terwijl we koken of verwarmen. Ook vocht en een gebrekkige ventilatie kunnen de luchtvervuiling in huis verder negatief beïnvloeden.

Soorten vervuilers
Deze schadelijke stoffen in huis worden ingedeeld naargelang hun oorsprong: ze zijn chemisch, biologisch of fysisch. Onder de chemische vervuilers klasseren we onder andere lood, koolstofmonoxide en vluchtige organische stoffen. Die laatste zijn vooral te vinden in schoonmaakproducten, luchtverfrissers, nagellak en haarlak, verf,… Huisstofmijt en schimmels zijn biologische vervuilers. De meest gevaarlijke categorie zijn de fysische vervuilers, zoals asbest.

Ventileren!
Om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit binnen gezond is, moet je regelmatig verluchten. Het teveel aan vocht en de verschillende vervuilers moeten makkelijk hun weg naar buiten vinden. De meest eenvoudige methode is om ’s morgens en ’s avonds ramen en deuren een tijdje open te zetten. Ook via ventilatiekanalen of roosters op deuren en ramen kun je de lucht verversen. De meest efficiënte oplossing is een gecontroleerde mechanische ventilatie (GMV) met enkele of dubbele flux (balansventilatie), maar die optie is niet voor iedereen weggelegd.

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren. Twijfel je over verschillende opties? Ontdek hier alle voor- en nadelen
Lees meer

Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Samenwonen wanneer één van de partners al een huis heeft? Zo kan je je inkopen in het huis van je partner en mede eigenaar worden.
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons