Hou het gezond in huis!

We denken dat we binnen beschermd zijn tegen de vervuilende stoffen die buiten in de lucht zitten. Wel, integendeel. Maar met eenvoudige ingrepen hou je het wel gezond.

Iedereen is er zich de jongste jaren meer en meer van bewust dat we dringend iets moeten ondernemen tegen de stijgende luchtvervuiling. Over de kwaliteit van de lucht in onze woningen wordt veel minder gepraat. Toch is de lucht die we binnen inademen niet gezonder dan de buitenlucht. Dit is grotendeels te wijten aan enkele vervuilende huishoudelijke stoffen.

Oorzaken?
Interne luchtvervuiling is het gevolg van onze dagelijkse activiteiten, onderhoudsproducten die we gebruiken, meubelen of gebruikte bouwmaterialen. De meeste schadelijke stoffen ontstaan binnen, als we de schoonmaak doen en terwijl we koken of verwarmen. Ook vocht en een gebrekkige ventilatie kunnen de luchtvervuiling in huis verder negatief beïnvloeden.

Soorten vervuilers
Deze schadelijke stoffen in huis worden ingedeeld naargelang hun oorsprong: ze zijn chemisch, biologisch of fysisch. Onder de chemische vervuilers klasseren we onder andere lood, koolstofmonoxide en vluchtige organische stoffen. Die laatste zijn vooral te vinden in schoonmaakproducten, luchtverfrissers, nagellak en haarlak, verf,… Huisstofmijt en schimmels zijn biologische vervuilers. De meest gevaarlijke categorie zijn de fysische vervuilers, zoals asbest.

Ventileren!
Om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit binnen gezond is, moet je regelmatig verluchten. Het teveel aan vocht en de verschillende vervuilers moeten makkelijk hun weg naar buiten vinden. De meest eenvoudige methode is om ’s morgens en ’s avonds ramen en deuren een tijdje open te zetten. Ook via ventilatiekanalen of roosters op deuren en ramen kun je de lucht verversen. De meest efficiënte oplossing is een gecontroleerde mechanische ventilatie (GMV) met enkele of dubbele flux (balansventilatie), maar die optie is niet voor iedereen weggelegd.

Gerelateerde artikels

Dit zegt de Belgische wetgeving over buren, bomen en hagen

Heb je last van bomen of planten van de buren? Lees eerst even na wat de nieuwe Belgische wetgeving zegt over bomen, buren en hagen
Lees meer

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons