Hou het gezond in huis!

We denken dat we binnen beschermd zijn tegen de vervuilende stoffen die buiten in de lucht zitten. Wel, integendeel. Maar met eenvoudige ingrepen hou je het wel gezond.

Iedereen is er zich de jongste jaren meer en meer van bewust dat we dringend iets moeten ondernemen tegen de stijgende luchtvervuiling. Over de kwaliteit van de lucht in onze woningen wordt veel minder gepraat. Toch is de lucht die we binnen inademen niet gezonder dan de buitenlucht. Dit is grotendeels te wijten aan enkele vervuilende huishoudelijke stoffen.

Oorzaken?
Interne luchtvervuiling is het gevolg van onze dagelijkse activiteiten, onderhoudsproducten die we gebruiken, meubelen of gebruikte bouwmaterialen. De meeste schadelijke stoffen ontstaan binnen, als we de schoonmaak doen en terwijl we koken of verwarmen. Ook vocht en een gebrekkige ventilatie kunnen de luchtvervuiling in huis verder negatief beïnvloeden.

Soorten vervuilers
Deze schadelijke stoffen in huis worden ingedeeld naargelang hun oorsprong: ze zijn chemisch, biologisch of fysisch. Onder de chemische vervuilers klasseren we onder andere lood, koolstofmonoxide en vluchtige organische stoffen. Die laatste zijn vooral te vinden in schoonmaakproducten, luchtverfrissers, nagellak en haarlak, verf,… Huisstofmijt en schimmels zijn biologische vervuilers. De meest gevaarlijke categorie zijn de fysische vervuilers, zoals asbest.

Ventileren!
Om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit binnen gezond is, moet je regelmatig verluchten. Het teveel aan vocht en de verschillende vervuilers moeten makkelijk hun weg naar buiten vinden. De meest eenvoudige methode is om ’s morgens en ’s avonds ramen en deuren een tijdje open te zetten. Ook via ventilatiekanalen of roosters op deuren en ramen kun je de lucht verversen. De meest efficiënte oplossing is een gecontroleerde mechanische ventilatie (GMV) met enkele of dubbele flux (balansventilatie), maar die optie is niet voor iedereen weggelegd.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag