Hoe meer privacy voor je woning creëren?

Geeft het raam van je woonkamer uit op straat? Hebben de buren een ongehinderde inkijk in je slaapkamer? Biedt het badkamerraam zicht op douche of bad? Dan kunnen onze tips je wellicht helpen om meer privacy te creëren.

Een ondoorzichtig raam
Een drastische oplossing: een ondoorzichtig raam. Bij de aankoop van de beglazing voor de woning kunt u al voor een gezandstraald of gezuurd glasblad kiezen. Dergelijke ramen zijn ondoorzichtig maar laten toch nog daglicht binnen. Het is zelfs mogelijk om motieven in het glas aan te laten brengen of om in kleur te werken. In bestaande woningen kun je het doorzichtige glas laten vervangen door een ondoorzichtige variant.

Een ondoorzichtige sticker
Minder kostelijk dan een raam vervangen is een sticker te kleven. Voordeel hier is dat je de sticker ook weer kunt verwijderen wanneer de ruimte bijvoorbeeld een andere functie krijgt. Wel opletten bij het aanbrengen van de sticker dat je geen luchtbellen achter de folie krijgt. 

Een sticker in motief
Wanneer het allemaal wat vrolijker mag en de inkijk maar tot op bepaalde hoogte geblokkeerd dient te worden, kun je ook voor een sticker in motiefvorm opteren. Er zijn verschillende motieven mogelijk: een landschap, bloemen, dieren, een trompe l’oeil.

Spiegelfolie
Om te kijken zonder zelf gezien te worden kan een spiegelfolie een oplossing bieden. Vergewis je er wel van dat de folie ook in het donker zijn eigenschappen bewaart. Anders krijg je net het omgekeerde effect wanneer het buiten donker is en binnen het licht aan is. Dan sta je net te kijk voor alle passanten.

Japanse panelen
Deze paneelgordijnen zijn brede banen die op rails voor of achter elkaar schuiven. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen: textiel, gelamineerd papier, natuurlijke vezels,… De materiaalkeuze laat toe te spelen met de lichtinval. Aangezien je de panelen open en dicht kunt schuiven, bepaal je ook zelf de mate van inkijk of van zicht op de omgeving.

Beplanting
Een hoge en dichte beplanting kan ook een geschikte oplossing zijn om ongewenste blikken te stoppen. De planten kunnen buiten in de tuin staan of binnen in potten. 


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag