Plaatsbeschrijving vergeten: wat zijn de gevolgen?

Als je bij aanvang van de huur vergat om een tegensprekelijke plaatsbeschrijving op te maken wordt het moeilijk om te bewijzen welke schade je huurder toebracht. Een clausule dat je huurder het huis of appartement in goede staat kreeg is niet geldig.

Wettelijk verplicht. Als je een woning of appartement verhuurt, moet je bij aanvang van de huurovereenkomst samen met je huurder een omstandige plaatsbeschrijving opmaken. Je moet die samen met het huurcontract en de verplichte bijlagen daaraan laten registreren. De plaatsbeschrijving wordt opgesteld ofwel tijdens de periode dat de ruimtes onbewoond zijn, ofwel tijdens de eerste maand van bewoning door je huurder.

Het volstaat niet dat je in de huurovereenkomst een clausule opneemt waarin je huurder bevestigt dat hij de woning in perfecte staat ontvangen heeft. Hetzelfde geldt met een brief van je huurder waarin die de perfecte staat zou bevestigen.

De sanctie. Maakte je geen plaatsbeschrijving op, dan is dat in het voordeel van de huurder. Er bestaat dan namelijk een vermoeden in zijn voordeel dat hij het gehuurde goed kreeg in de toestand waarin het zich bevindt bij het einde van de huur.

Het vermoeden is weerlegbaar. Als verhuurder kan je dus het tegendeel aantonen, bv. met getuigen, met facturen waaruit blijkt dat je allerhande werken deed vooraleer de huurder in de woning ging enz. In de praktijk is het evenwel bijzonder moeilijk om zonder plaatsbeschrijving te bewijzen dat je huurder schade toebracht aan je huis of appartement.

Bron:
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over je huurcontract

Huren of verhuren? Ontdek alles wat je moet weten over de inhoud van het huurcontract en de wetgeving over de huurovereenkomst
Lees meer

Alles wat je moet weten over het huurcontract van korte duur

Een huurcontract voor korte duur brengt veel voordelen met zich mee. Ontdek hier alles wat je moet weten over korte termijn huren en verhuren.
Lees meer

Voorkom problemen door een goede screening van huurders.

Voorkom problemen door een goede screening van kandidaat huurders. Welke documenten mag een verhuurder of makelaar bij een huurderscheck aan je vragen? 
Lees meer

Mag de huurprijs in corona-tijden nog geïndexeerd worden?

Als je een woning of appartement (ver-)huurt is het gebruikelijk de huurprijs jaarlijks te indexeren. Maar mag dat ook gebeuren in deze corona-tijden of moet de indexatie nu tijdelijk worden opgeschort?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons