Geen vast werk? Geen huurcontract!

Kandidaat-huurders moeten steeds vaker aantonen dat ze een vast contract hebben. Interimcontracten komen er niet meer in. Dat schrijft De Standaard. "Mag niet", volgens het Centrum voor Gelijkheid van Kansen, "Part of the job", zeggen dan weer de Vlaamse vastgoedmakelaars. Kandidaat-huurders zonder vast werk krijgen het moeilijk en moeilijker.

"Even naar je werk bellen"
Verhuurders vragen vaker aan geïnteresseerde huurders om te bewijzen dat ze een contract van onbepaalde duur hebben. "Of ze vragen naar het telefoonnummer en adres van je werk. Zodat ze even kunnen bellen om te zien of je daar echt vast aan de slag bent", vertelt Geert Inslegers van de Huurdersbond aan De Standaard.

"Discriminatie"
"Door de economische crisis willen verhuurders zeker zijn dat ze een huurder vinden die elke maand kan betalen", vertelt Jozef De witte van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen. Maar een vast contract vragen, kan niet. "Discriminatie", aldus De Witte.

"Mag niet"
Katelijne D'Hauwers van het Algemeen Eigenaarssyndicaat beaamt: "Een verhuurder mag een kandidaat-huurder wel vragen om zijn inkomen te bewijzen. Maar voorwaarden opleggen over het soort contract, mag niet."

"Verplichte controle"
De Vlaamse vastgoedmakelaars (CIB Vlaanderen en het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) beklemtonen in een reactie dat ze verplicht zijn "de bestendigheid van het inkomen en dus ook de solvabiliteit van de huurder te controleren. Een dergelijke controle is in geen geval bedoeld om de toegang van zwakke huurders tot de private huurmarkt te bemoeilijken en is bijgevolg nooit discriminerend. Deze controle behoort trouwens tot de burgerrechtelijke en deontologische verplichtingen van de vastgoedmakelaar."

"Weegt door"
"Daarmee keurt de sector een automatische uitsluiting van kandidaat-huurders zonder vast contract echter niet goed." Wel benadrukken de Vlaamse vastgoedmakelaars dat het in bepaalde dossiers kan doorwegen in de definitieve selectie door de verhuurder.

Beterschap op komst?
In het weekblad Humo (3796/23) verscheen een tijdje geleden getuigenissen van enkele jonge starters op de arbeidsmarkt. Hun conclusie: "Vaste contracten zijn niet meer van deze tijd." Stof tot nadenken. Al is er op beide fronten beweging: enerzijds met het huurgarantiefonds vanaf 2014, anderzijds met een wet die vanaf 1 september dit jaar uitzendkrachten beter moet beschermen.

Bron:
Livios.be


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag