Geen vast werk? Geen huurcontract!

Kandidaat-huurders moeten steeds vaker aantonen dat ze een vast contract hebben. Interimcontracten komen er niet meer in. Dat schrijft De Standaard. "Mag niet", volgens het Centrum voor Gelijkheid van Kansen, "Part of the job", zeggen dan weer de Vlaamse vastgoedmakelaars. Kandidaat-huurders zonder vast werk krijgen het moeilijk en moeilijker.

"Even naar je werk bellen"
Verhuurders vragen vaker aan geïnteresseerde huurders om te bewijzen dat ze een contract van onbepaalde duur hebben. "Of ze vragen naar het telefoonnummer en adres van je werk. Zodat ze even kunnen bellen om te zien of je daar echt vast aan de slag bent", vertelt Geert Inslegers van de Huurdersbond aan De Standaard.

"Discriminatie"
"Door de economische crisis willen verhuurders zeker zijn dat ze een huurder vinden die elke maand kan betalen", vertelt Jozef De witte van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen. Maar een vast contract vragen, kan niet. "Discriminatie", aldus De Witte.

"Mag niet"
Katelijne D'Hauwers van het Algemeen Eigenaarssyndicaat beaamt: "Een verhuurder mag een kandidaat-huurder wel vragen om zijn inkomen te bewijzen. Maar voorwaarden opleggen over het soort contract, mag niet."

"Verplichte controle"
De Vlaamse vastgoedmakelaars (CIB Vlaanderen en het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) beklemtonen in een reactie dat ze verplicht zijn "de bestendigheid van het inkomen en dus ook de solvabiliteit van de huurder te controleren. Een dergelijke controle is in geen geval bedoeld om de toegang van zwakke huurders tot de private huurmarkt te bemoeilijken en is bijgevolg nooit discriminerend. Deze controle behoort trouwens tot de burgerrechtelijke en deontologische verplichtingen van de vastgoedmakelaar."

"Weegt door"
"Daarmee keurt de sector een automatische uitsluiting van kandidaat-huurders zonder vast contract echter niet goed." Wel benadrukken de Vlaamse vastgoedmakelaars dat het in bepaalde dossiers kan doorwegen in de definitieve selectie door de verhuurder.

Beterschap op komst?
In het weekblad Humo (3796/23) verscheen een tijdje geleden getuigenissen van enkele jonge starters op de arbeidsmarkt. Hun conclusie: "Vaste contracten zijn niet meer van deze tijd." Stof tot nadenken. Al is er op beide fronten beweging: enerzijds met het huurgarantiefonds vanaf 2014, anderzijds met een wet die vanaf 1 september dit jaar uitzendkrachten beter moet beschermen.

Bron:
Livios.be

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Deze bedragen kan je van je verhuurder terugvragen als je een studentenkamer huurde!

Als je een studentenkamer huurt die in Vlaanderen ligt, kan je de kosten die je betaalde voor het gebruik van water en energie wel eens terugvragen van je verhuurder. Wat moet je daar van weten en wat kan je juist vragen?
Lees meer

Zo kan je te werk gaan als je na het einde van de huur nog wil blijven wonen!

Je huurt een huis of appartement waarbij de huurovereenkomst door jou of je verhuurder werd opgezegd. Omdat de woning waarnaar je zou verhuizen niet klaar is of omdat één van je kinderen zwaar ziek geworden is wil je iets langer in het huurpand blijven. Maar kan dat wel en hoe ga je daarbij dan te werk?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons