Een kamer verhuren in je eigen woning

Voordelen kamer verhuren

Leegstaande slaapkamers kan je dus perfect verhuren. Door ongebruikte kamers te verhuren worden ze niet enkel zinvol benut, het huur geld zorgt bovendien maandelijks voor een aanvullend inkomen. Naast dit niet te verwaarlozen voordeel biedt het ook voordelen voor de huurders. De woningprijzen worden altijd maar duurder, wat het voor huurders steeds moeilijker maakt voor een redelijke prijs een woonplaats te vinden. Door je leegstaande kamers te verhuren, krijgen huurders de kans om aan een lagere prijs te huren.

Kamer verhuren praktisch

Ben je al warm voor het idee om een leegstaande kamer te verhuren? Denk wel even goed na voordat je effectief tot verhuren over gaat. Denk goed na welke delen van je huis je wil delen met de huurder en welke delen absoluut privé moeten blijven. Zeker even belangrijk is dat er een badkamer is waar de huurder gebruik van kan maken en dat de verhuurde kamer voldoet aan de comfort- en veiligheidsnormen.

Fiscaal voordeel van een kamer te verhuren in je eigen huis

Een ruimte in je eigen woning verhuren heeft natuurlijk ook een fiscaal kantje. Nog een interessante meerwaarde aan kamerverhuur is dat het gedeeltelijk vrijgesteld is aan inkomstenbelasting. Deze “hospitakamers” zijn namelijk vrijgesteld tot een bedrag van 4.144 euro per jaar. Ben je van plan om een kamer te verhuren? Neem dan toch even contact op met de belastingdienst om je plannen te toetsen aan de fiscale regels en zo latere problemen te vermijden! 

Gerelateerde artikels

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder in?

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder juist in? Mag de huisbaas zomaar binnenkomen? En wanneer is er sprake van huisvredebreuk door de verhuurder?  
Lees meer

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons