Drie manieren om een huurwaarborg te geven


Als je een woning of appartement verhuurt waarin je huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, kan je huurder kiezen tussen drie soorten van huurwaarborg. Hij hoeft daarbij niet noodzakelijk twee maand huur te storten op een geblokkeerde rekening.


Als je een woning of appartement verhuurt in het kader van de woninghuurwet mag je huurder kiezen welke huurwaarborg hij je geeft. Als verhuurder kan je die keuze niet voor hem maken.


Twee maand huur op een geblokkeerde rekening.

In de grote meerderheid van de gevallen wordt de huurwaarborg bij een financiële instelling geplaatst op een geblokkeerde rekening op naam van je huurder. De waarborg mag in dat geval maximaal twee maand huur bedragen.


Een bankwaarborg.

Je huurder kan er ook voor kiezen om je een bankwaarborg te geven. Die mag maximaal drie maand huur bedragen. De bank geeft je in dat geval bij het sluiten van de huurovereenkomst al dadelijk de garantie. Je huurder verbindt er zich tegenover zijn bank toe om in maximaal drie jaar deze waarborg samen te stellen door maandelijkse afbetalingen.


Je huurder moet de aanvraag voor zo’n bankwaarborg indienen bij de financiële instelling waar hij zijn rekening heeft en waar zijn beroeps- of vervangingsinkomsten worden gestort. Zelfs als je huurder niet kredietwaardig is, kan zijn bank de waarborg niet weigeren.


Een waarborg via het OCMW.

Je huurder kan ook via het OCMW werken. Het OCMW dient in dat geval een verzoek in bij een financiële instelling. Ook in dat geval mag de waarborg niet meer dan drie maanden huur bedragen.

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Van plan om te huren? Dat kost je alweer 39 euro meer!

De huurprijzen in Vlaanderen zijn vorig jaar flink gestegen en liggen hoger dan ooit. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep. Zo betaalde je in 2019 maandelijks gemiddeld 808 euro voor een huurhuis: 39 euro of bijna 5% meer dan in 2018. De vijf jaar daarvoor steeg de prijs maar met 46 euro of 6%. Ook een appartement huren kost je in 2019 21 euro meer, voor een gemiddelde prijs van 677 euro per maand.
Lees meer

Moet een huurder de kosten van de syndicus betalen?

Elke mede-eigenaar binnen een appartementsgebouw betaalt een vergoeding aan de syndicus. Maar kan die vergoeding doorgerekend worden aan de huurder? Of moet ze sowieso betaald worden door de eigenaar?
Lees meer

Direct huren bij een eigenaar: waarop moet je letten?

Ben je van plan om direct te huren bij een eigenaar? Er zijn allerlei redenen om particulier te huren, maar je moet wel wat aandacht besteden aan de details in het huurcontract en aan de kosten. Dit is waar je op moet letten als je een woning huurt op de vrije markt.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons