Drie manieren om een huurwaarborg te geven


Als je een woning of appartement verhuurt waarin je huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, kan je huurder kiezen tussen drie soorten van huurwaarborg. Hij hoeft daarbij niet noodzakelijk twee maand huur te storten op een geblokkeerde rekening.


Als je een woning of appartement verhuurt in het kader van de woninghuurwet mag je huurder kiezen welke huurwaarborg hij je geeft. Als verhuurder kan je die keuze niet voor hem maken.


Twee maand huur op een geblokkeerde rekening.

In de grote meerderheid van de gevallen wordt de huurwaarborg bij een financiële instelling geplaatst op een geblokkeerde rekening op naam van je huurder. De waarborg mag in dat geval maximaal twee maand huur bedragen.


Een bankwaarborg.

Je huurder kan er ook voor kiezen om je een bankwaarborg te geven. Die mag maximaal drie maand huur bedragen. De bank geeft je in dat geval bij het sluiten van de huurovereenkomst al dadelijk de garantie. Je huurder verbindt er zich tegenover zijn bank toe om in maximaal drie jaar deze waarborg samen te stellen door maandelijkse afbetalingen.


Je huurder moet de aanvraag voor zo’n bankwaarborg indienen bij de financiële instelling waar hij zijn rekening heeft en waar zijn beroeps- of vervangingsinkomsten worden gestort. Zelfs als je huurder niet kredietwaardig is, kan zijn bank de waarborg niet weigeren.


Een waarborg via het OCMW.

Je huurder kan ook via het OCMW werken. Het OCMW dient in dat geval een verzoek in bij een financiële instelling. Ook in dat geval mag de waarborg niet meer dan drie maanden huur bedragen.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag