Drie manieren om een huurwaarborg te geven


Als je een woning of appartement verhuurt waarin je huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, kan je huurder kiezen tussen drie soorten van huurwaarborg. Hij hoeft daarbij niet noodzakelijk twee maand huur te storten op een geblokkeerde rekening.


Als je een woning of appartement verhuurt in het kader van de woninghuurwet mag je huurder kiezen welke huurwaarborg hij je geeft. Als verhuurder kan je die keuze niet voor hem maken.


Twee maand huur op een geblokkeerde rekening.

In de grote meerderheid van de gevallen wordt de huurwaarborg bij een financiële instelling geplaatst op een geblokkeerde rekening op naam van je huurder. De waarborg mag in dat geval maximaal twee maand huur bedragen.


Een bankwaarborg.

Je huurder kan er ook voor kiezen om je een bankwaarborg te geven. Die mag maximaal drie maand huur bedragen. De bank geeft je in dat geval bij het sluiten van de huurovereenkomst al dadelijk de garantie. Je huurder verbindt er zich tegenover zijn bank toe om in maximaal drie jaar deze waarborg samen te stellen door maandelijkse afbetalingen.


Je huurder moet de aanvraag voor zo’n bankwaarborg indienen bij de financiële instelling waar hij zijn rekening heeft en waar zijn beroeps- of vervangingsinkomsten worden gestort. Zelfs als je huurder niet kredietwaardig is, kan zijn bank de waarborg niet weigeren.


Een waarborg via het OCMW.

Je huurder kan ook via het OCMW werken. Het OCMW dient in dat geval een verzoek in bij een financiële instelling. Ook in dat geval mag de waarborg niet meer dan drie maanden huur bedragen.

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Deze bedragen kan je van je verhuurder terugvragen als je een studentenkamer huurde!

Als je een studentenkamer huurt die in Vlaanderen ligt, kan je de kosten die je betaalde voor het gebruik van water en energie wel eens terugvragen van je verhuurder. Wat moet je daar van weten en wat kan je juist vragen?
Lees meer

Zo kan je te werk gaan als je na het einde van de huur nog wil blijven wonen!

Je huurt een huis of appartement waarbij de huurovereenkomst door jou of je verhuurder werd opgezegd. Omdat de woning waarnaar je zou verhuizen niet klaar is of omdat één van je kinderen zwaar ziek geworden is wil je iets langer in het huurpand blijven. Maar kan dat wel en hoe ga je daarbij dan te werk?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons