De veranda als tuinkamer

Een veranda kan een praktische uitbreiding van je woning zijn. De invulling van deze kamer kan op verschillende manieren. De veranda als tuinkamer gebruiken is één van de opties. Op die manier creëer je een extra woonkamer, waar je kunt eten of gewoon genieten van de natuur en dat het hele jaar door. Enkele interieur- en kleurentips voor de tuinkamer.

Verschil tuinkamer en serre
Om te beginnen halen we een misverstand uit de wereld, een tuinkamer is geen serre. In beide gevallen gaat het om een voornamelijk uit glas bestaande uitbouw van de woning, maar er is ook een groot verschil: de invulling.

  • Een tuinkamer gebruik je echt als tweede woonkamer 
  • Terwijl je in een serre (exotische) planten plaatst of kweekt Dus eten, slapen, genieten, … kortweg leven, dat doe je in de tuinkamer.
Inrichting
De tuinkamer schippert als ruimte tussen de woning en de tuin. In vergelijking met je ‘normale’ leefruimte is deze kamer expliciet gericht op buiten. Dat vertaalt zich ook in het interieur. 

Ga voor natuurlijke materialen zoals een houten tafel en/of rieten stoelen. Zorg er wel voor dat je tuinkamer geen bergruimte wordt, want dat zou zonde zijn. Houd daarom het meubilair beperkt. 

Wil je een tv in je tuinkamer? Dan houdt niemand je tegen, maar dan valt de verbinding met buiten toch een beetje weg. Een koelkast lijkt ons beter geschikt. Lekker genieten van buiten met een fris drankje aan je zij. Nog een goede optie is, is om je tuinkamer te koppelen aan je (eventuele) buitenkeuken. 

Ook gordijnen zijn aangewezen als raamaankleding. Deze contrasteren met het harde materiaal van de vloer (liefst natuursteen die mogelijk doorloopt in de tuin) en/of de muren/ramen (aluminium of bepleisterd metselwerk). Kies voor gezelligheid en houd het licht en luchtig. 

Vloerverwarming is aan te raden. Zo staat er nergens een radiator in de weg.

Kleuren afhankelijk van oriëntatie
O ja, alle stijlen kunnen van klassiek over modern tot Victoriaans. Alle types zijn beschikbaar op de markt van een terrasoverkapping tot een volledig omsloten kamer. 

De gebruikte kleuren zijn afhankelijk van de ligging van de tuinkamer. Is de ruimte zuidelijk georiënteerd dan zijn wit en andere sobere kleuren aangeraden. Leg her en der wel een accent. Ligt de tuinkamer noordelijk gericht, waar er minder zon binnenvalt? Opteer dan voor warme kleuren.

Bouwvergunning
Hoe groot moet de tuinkamer zijn? Dat beslis je zelf. Maar blijf je in Vlaanderen met de bijbouw van een tuinkamer onder een oppervlakte van 40m² en een maximale hoogte van 4m? Dan heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig voor je veranda. 

Bron:
Habitos.be

Gerelateerde artikels

De behangtrends van 2021!

Behang, daar word je instant gelukkig van. Ook in behang zijn er jaarlijks weer nieuwe trends. Wij zetten die van 2021 even voor jou op een rijtje.
Lees meer

4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

Wat de grootste uitdaging is voor interieurontwerpers? Het goed krijgen van de kleuren die gebruikt worden. Kleuren zijn immers wispelturig. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en om ze in harmonie te doen samengaan kan je ze maar best in de juiste verhoudingen samenstellen. Gelukkig zijn er een paar regels die je kan gebruiken. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer

5 tips om de ruimte in een kleine woonkamer optimaal te gebruiken!

Het is niet altijd even gemakkelijk om een kleine ruimte in te richten zonder het op een soek te laten lijken. Het is dan ook aangewezen om zoveel mogelijk opbergruimte te voorzien, maar zonder daarbij de harmonie van de ruimte te verstoren, zodat ze nog steeds gezellig en warm blijft aanvoelen. Om je te helpen in je keuze, geven we je vijf tips om je kleine woonkamer zo goed mogelijk in te richten.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons