Mag je zomaar je woning verhuren via Airbnb?

Dankzij Airbnb kun je online een kamer, appartement of volledig huis voor één of meerdere dagen huren. Wereldwijd zijn er al meer dan 60 miljoen overnachtingen in 191 verschillende landen geboekt. Van een studio voor één nacht tot een kasteel voor een week.

Heb jij ook een kamer die je graag aan toeristen wilt verhuren? Lees dan snel even dit artikel! 

De gedeelde economie is erg hot. We delen auto’s, werkplekken, groentetuintjes en via Airbnb zelfs onze eigen woningen. 

Wetten en regels

Wil jij ook een centje bijverdienen? Uiteraard hangen daar verschillende wetten aan vast. Helaas verschillen die van land tot land. In sommige gevallen moet je een vergunning aanvragen, soms ben je zelfs verplicht om toeristentaks te innen en af te dragen. We scheppen wat duidelijkheid. 

Het Vlaams Logiesdecreet regelt de verhuur van een kamer of woning aan toeristen. Ook als je via Airbnb wilt verhuren, val je onder het decreet en moet je je aan een aantal regels houden. Zo zijn er onder andere minimumeisen op vlak van brandveiligheid, hygiëne en comfort. 

Volgens notaris.be ben je enkel verplicht om een melding te doen bij het Departement Internationaal Vlaanderen (Dienst Toeristische Logies) als je maximaal 2 kamers voor maximaal 8 gasten verhuurt. Een vergunning is dus pas nodig bij 3 of meer kamers, voor 9 of meer toeristen. 

Onderverhuren is nagenoeg altijd verboden. Je kunt dus enkel een kamer of gastenverblijf via Airbnb aanbieden als je zélf de eigenaar bent. 

Op fiscaal vlak is er vandaag nog wat onduidelijkheid. In principe ben je verplicht om de inkomsten aan te geven op je belastingbrief. Wie regelmatig verhuurt, zal zich zelfs moeten inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen. 

Bron: Hebbes


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag