Mag de huurprijs in corona-tijden nog geïndexeerd worden?

De regel


Bij een woninghuurovereenkomst kan de huurprijs jaarlijks worden geïndexeerd en dit op de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst. Dit kan zelfs gebeuren als dat niet in het huurcontract wordt voorzien. De berekening van de nieuwe huurprijs kan daarbij gebeuren via de huurcalculator van de overheid. De coronacrisis doet aan het voorgaande niets af.  Ook nu kan de partij die de indexering wil nog altijd vragen dat de huurder de geïndexeerde huur betaalt.

Niet verplicht


De indexatie gebeurt niet automatisch. De partij die ze wil (dat is meestal de verhuurder) moet dit vragen. Hoewel de verhuurder dus ook nu de indexatie kan vragen is hij daar niet toe verplicht.  Hij zou gelet op de coronacrisis kunnen wachten om de verhoogde huurprijs op te vragen bij de huurder en dit bv. omdat hij weet dat dit nu niet goed uitkomt.

Retroactief vragen


Het feit dat de verhuurder de huurindexatie nu niet vraagt, betekent niet dat hij dat in de toekomst ook niet meer kan doen voor de maanden dat hij dit nu niet deed. De verhuurder kan de indexatie namelijk in de toekomst retroactief toepassen. Meer bepaald kan hij daarbij drie maand teruggaan in de tijd.

Bron
Immovlan

Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag