Kan een verhuurder de woninghuurwet buiten toepassing verklaren?

Als een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft verhuurd wordt, is de woninghuurwet in principe van toepassing. Maar kan het huurcontract de toepassing van die wet uitsluiten?

De woninghuurwet bevat strikte spelregels waaraan de huur moet voldoen. Sommige verhuurders zouden dan ook liever hebben dat de wet geen toepassing vindt. Maar kunnen zij in het huurcontract opnemen dat de woninghuurwet niet speelt?

Dwingend recht
De woninghuurwet is van dwingend recht. Dat betekent dan ook dat van zodra de huurder in het gehuurde pand zijn hoofdverblijf heeft, de woninghuurwet in principe van toepassing is. De verhuurder kan dan de toepassing van de wet niet zo maar uitsluiten. Het volstaat dus zeker niet om als verhuurder in het huurcontract een bepaling op te nemen die zegt dat de woninghuurwet niet speelt. Doet de verhuurder dat toch, dan is deze bepaling niet geldig.

Er is een uitzondering
De verhuurder kan wel soms in het huurcontract zetten dat het gehuurde goed niet tot hoofdverblijfplaats mag dienen van de huurder. Hij moet dan kunnen staven wat de reden daarvoor is (bv. het pand is enkel geschikt voor het verhuren aan studenten, om te verhuren als vakantieverblijf enz.). Bovendien moet dan in het huurcontract aangegeven worden waar de hoofdverblijfplaats van de huurder dan wel is (hetgeen op een andere locatie dient te zijn). Is aan deze voorwaarden voldaan, dan kan de toepasselijkheid van de woninghuurwet wel uitgesloten worden.

De huurder wijzigt de bestemming
Had de huurder aanvankelijk niet zijn hoofdverblijfplaats in het gehuurde pand maar wil hij die daar in de loop van de huur toch vestigen, dan is dat mogelijk als de verhuurder zijn toestemming daarvoor geeft. Doet de verhuurder dat dan begint een woninghuurovereenkomst te lopen.

Gerelateerde artikels

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder in?

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder juist in? Mag de huisbaas zomaar binnenkomen? En wanneer is er sprake van huisvredebreuk door de verhuurder?  
Lees meer

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons