7 tips om je huis sneller te verkopen/verhuren

Je hebt de beslissing genomen. Je gaat je huis verkopen of verhuren en je wil dit in eerste instantie zelf proberen. Uiteraard wil je niet dat het maanden duurt vooraleer er geïnteresseerden zijn die toehappen. Door met een aantal zaken rekening te houden, raakt je woning of appartement sneller verkocht/verhuurd. Hieronder 7 gouden tips:

1. Bepaal een realistische prijs
Kijk zo objectief mogelijk naar je woning en laat die emotionele band even achterwege. Weet dat de prijs van je pand voornamelijk afhangt van de ligging, de grootte, de staat en het type van het pand. Informeer je op vastgoedsites en bekijk vergelijkbare panden in de buurt. Zorg dat je prijs niet te sterk afwijkt.

2. Zorg voor overtuigende foto’s
Potentiële kopers/huurders beoordelen je pand op basis van foto’s. Zorg daarom voor overtuigende beelden. Neem je tijd, ruim op en stel je huis zo aantrekkelijk mogelijk voor. Trek je foto’s bij voorkeur overdag en zorg voor voldoende licht. Deze eerste indruk moet bezoekers lokken.

3. Los kleine gebreken op en zorg voor sfeer
Vul de barsten, geef de muur her en der een nieuw likje verf en ook je rolluik kan gemaakt worden als er wat mee scheelt. Kleine gebreken doen afbreuk aan je woning. Zorg daarnaast ook voor wat sfeer. Laat kaarsjes branden en een strategisch geplaatste plant kan wonderen doen.

4. Stel een informatiefiche op
Hier kan je leren van de betere vastgoedmakelaar. Zet er alle mogelijke voordelen op, maar zeker ook “objectieve” kenmerken als oppervlaktes, KI, maandelijkse lasten, een plan, etc. Zo heeft de potentiële koper/huurder ook na het bezoek een geheugensteuntje. Vergeet ook zeker de verplichte attesten en keuringen niet te voorzien.

5. Bereid de bezichtigingen voor
Onvoorbereide bezoeken draaien vaak uit op een fiasco. Plan de bezoeken na mekaar, zodat het alvast lijkt of je pand erg in trek is. Ruim op, bereid wat je wil zeggen voor en berg je persoonlijke spullen op. Schep de juiste sfeer en kies het juiste moment van de dag om je woning voor te stellen.

6. Verkoop maar wees eerlijk
Uiteraard heeft je woning negatieve punten. Verbloem ze maar wees wel eerlijk. Wijs mogelijke kopers op het potentieel en denk luidop mee met hen. Houd geen gebreken achter maar benadruk de pluspunten van het pand en de buurt.

7. Wees niet te ongeduldig
Spreek niet over een uiterste datum, dan kom je vaak te pusherig over. Mensen worden niet graag onder druk gezet, het gaat immers niet om een nieuw paar schoenen dat gekocht wordt. Je kan dit voor een stuk opvangen door bezoeken op mekaar te laten aansluiten, met een kleine overlap. Zo schep je vanzelf een zekere “sense of urgency”.

Je zal merken dat met bovenstaande tips, het verkopen of verhuren van een pand al een heel stuk soepeler loopt. Veel succes!


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag