Zo geraak je weer van je vastgoedmakelaar af

Je hebt een contract afgesloten met een vastgoedmakelaar. Kan je de overeenkomst daarna nog opzeggen, omdat je bijvoorbeeld zelf je woning verkocht hebt?

Wanneer je je woning verkoopt via een vastgoedmakelaar, dan vraagt die meestal een commissie van drie procent van de verkoopprijs. Toch ligt dit percentage niet vast: elke makelaar mag zelf zijn ereloon bepalen. Je doet er dus goed aan om verschillende bemiddelaars te benaderen en hun tarieven te vergelijken. 

Maar wat als je na het afsluiten van de overeenkomst een interessantere makelaar gevonden hebt, of als je de woning zelf verkocht hebt? Bij de ondertekening van een contract met een vastgoedmakelaar heb je sowieso recht op een bedenktijd van zeven werkdagen. Dat betekent dat je binnen die periode de samenwerking zonder reden mag stopzetten. 

Uitgebreid herroepingsrecht
Werd het contract echter door jou én de makelaar gelijktijdig buiten zijn kantoor ondertekend? In dat geval geldt een uitgebreide herroepingstermijn: die bedraagt veertien kalenderdagen. Werd de overeenkomst dus bijvoorbeeld in jouw woning afgesloten, dan heb je meer bedenktijd. 

De makelaar is steeds verplicht om je te informeren over het herroepingsrecht. Werd het contract afgesloten buiten zijn kantoor, dan moet hij je ook een standaardformulier bezorgen waarmee je er binnen de wettelijke bedenktijd kan van afzien. Je mag de overeenkomst echter ook herroepen via een gewone brief of e-mail (zorg wel dat je de nodige bewijzen kan voorleggen). 

Maximaal zes maanden
Goed om weten: het contract dat je als particulier afsluit met een vastgoedmakelaar mag nooit meer dan zes maanden bedragen. Een stilzwijgende verlenging is mogelijk, maar zo'n beding moet op de voorzijde duidelijk vermeld worden. In dit geval geldt een opzeggingstermijn van maximaal één maand. 

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer

Je huis verkopen zonder makelaar: hiervoor moet je opletten

Steeds meer eigenaars overwegen om hun vastgoed zelf te verkopen. Maar, een huis verkopen zonder makelaar is niet evident. Hier moet je op letten...
Lees meer

Verkoper bedenkt zich en annuleert de verkoop van het huis.

De verkoper wil niet meer verkopen en trekt het bod in. Kan de verkoper het compromis ontbinden en de verkoop van het huis annuleren?
Lees meer

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons