Word je belast als je een woning met winst verkoopt?

Als je een woning of appartement een korte tijd na de aankoop ervan met winst verkoopt, riskeer je daarop belastingen te moeten betalen. Wat moet je hiervan weten?

Er kunnen heel wat reden bestaan waarom je als eigenaar van een huis of appartement dat vrij snel na de aankoop al opnieuw wil verkopen. Zo wil je misschien verhuizen, heb je het geld dat in de woning zit nodig om iets anders te kopen of duikt er eenvoudigweg een kandidaat-koper op die een zeer gunstig bod doet.

De fiscus klopt soms aan

Als je binnen de vijf jaar na de aankoop je huis of appartement verkoopt en er bij die verkoop winst wordt gemaakt, kan de fiscus een meerwaardebelasting van je vragen. Die bedraagt 16.5 % op de meerwaarde te vermeerderen met de gemeentelijke opcentiemen. Het tarief kan hoger zijn als er speculatieve doeleinden gepaard gaan met je aan- en verkoop of als geoordeeld wordt dat de meerwaarde een beroepsinkomen is. 

Hoe bereken je de meerwaarde?

De belasting wordt berekend op de meerwaarde. Dat is het verschil tussen de aankoop- en de verkoopprijs. Voor de berekening van de meerwaarde wordt de aankoopprijs verhoogd met de werkelijke kosten van de aankoop (notariskosten) of met een forfaitair kostenpercentage van 25%. 

Je mag de met 25 % verhoogde aankoopprijs ook nog eens verhogen met 5% per verlopen jaar sinds de aankoop en met facturen van werken die werden uitgevoerd. Kreeg je vergoedingen voor schade aan het gebouw, dan moet je die aftrekken. Van de verkoopprijs mag je de bewezen kosten die betaald zijn naar aanleiding van de verkoop in mindering brengen (bv. de kosten van je makelaar). 

De regels spelen niet altijd

De belasting is niet van toepassing als de woning of het appartement je enig woonhuis is, als je het onroerend goed erfde of als het woonhuis toebehoort aan minderjarigen of onteigend wordt. Koop en verkoop je een onbebouwde grond, dan geldt een ander belastingsysteem. 

Bron: immovlan

Gerelateerde artikels

Verkoper bedenkt zich en annuleert de verkoop van het huis.

De verkoper wil niet meer verkopen en trekt het bod in. Kan de verkoper het compromis ontbinden en de verkoop van het huis annuleren?
Lees meer

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons