Word je belast als je een woning met winst verkoopt?

Als je een woning of appartement een korte tijd na de aankoop ervan met winst verkoopt, riskeer je daarop belastingen te moeten betalen. Wat moet je hiervan weten?

Er kunnen heel wat reden bestaan waarom je als eigenaar van een huis of appartement dat vrij snel na de aankoop al opnieuw wil verkopen. Zo wil je misschien verhuizen, heb je het geld dat in de woning zit nodig om iets anders te kopen of duikt er eenvoudigweg een kandidaat-koper op die een zeer gunstig bod doet.

De fiscus klopt soms aan

Als je binnen de vijf jaar na de aankoop je huis of appartement verkoopt en er bij die verkoop winst wordt gemaakt, kan de fiscus een meerwaardebelasting van je vragen. Die bedraagt 16.5 % op de meerwaarde te vermeerderen met de gemeentelijke opcentiemen. Het tarief kan hoger zijn als er speculatieve doeleinden gepaard gaan met je aan- en verkoop of als geoordeeld wordt dat de meerwaarde een beroepsinkomen is. 

Hoe bereken je de meerwaarde?

De belasting wordt berekend op de meerwaarde. Dat is het verschil tussen de aankoop- en de verkoopprijs. Voor de berekening van de meerwaarde wordt de aankoopprijs verhoogd met de werkelijke kosten van de aankoop (notariskosten) of met een forfaitair kostenpercentage van 25%. 

Je mag de met 25 % verhoogde aankoopprijs ook nog eens verhogen met 5% per verlopen jaar sinds de aankoop en met facturen van werken die werden uitgevoerd. Kreeg je vergoedingen voor schade aan het gebouw, dan moet je die aftrekken. Van de verkoopprijs mag je de bewezen kosten die betaald zijn naar aanleiding van de verkoop in mindering brengen (bv. de kosten van je makelaar). 

De regels spelen niet altijd

De belasting is niet van toepassing als de woning of het appartement je enig woonhuis is, als je het onroerend goed erfde of als het woonhuis toebehoort aan minderjarigen of onteigend wordt. Koop en verkoop je een onbebouwde grond, dan geldt een ander belastingsysteem. 

Bron: immovlan

Gerelateerde artikels

Huis verkopen met Oximo: stappenplan

Wil je je huis verkopen? Ontdek in dit stappenplan van Oximo hoe dit precies verloopt. Zo ben jij perfect voorbereid op het verkoopproces!
Lees meer

Je huis verkopen na scheiding: hoe werkt dat?

Je kan je huis verkopen, je partner uitkopen of de woning houden in onverdeeldheid. Weeg de verschillende opties af en maak de juiste keuze.
Lees meer

Deze kosten betaal je bij de verkoop van een huis

Je huis verkopen brengt een aantal vaste kosten met zich mee. Denk maar attesten, notariskosten en de prijs van een online advertentie
Lees meer

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij