Wonen in België vs. wonen in Spanje


België, het is het beste en mooiste land ter wereld. Alleen beseffen we dat niet altijd. Daarom vergelijkt Hebbes ons land met andere oorden. Zo tonen we aan dat het hier toch niet zo slecht is. Vandaag meten we ons met Spanje. Olé!


Wie denkt aan Spanje, denkt aan de siësta, de mooie cultuur, het voetbal en de Costa’s. Weten hoe het is om er te wonen? Lees dan zeker verder ...


Prijzen: 0-1

Het is duidelijk: in Spanje is alles goedkoper. En geen klein beetje: huurprijzen zijn er gemiddeld meer dan 50% goedkoper, en voor boodschappen leg je 30% minder op de toonbank voor hetzelfde winkelmandje. Dit alles maakt dat het algemeen prijsniveau in Spanje heel wat lager ligt dan in België.


Salaris: 1-1

Een gemiddelde Belg verdient netto 2.068 euro per maand. Een gemiddelde Spanjaard slechts 1.734 euro. Spanjaarden kunnen dus minder uitgeven, maar hebben wel koopkracht door de lage prijzen.


Luchtkwaliteit: 2-1

Spanje is één van de weinige landen die slechter scoort dan België op vlak van luchtkwaliteit. Spanje heeft qua beleid veel te lang gewacht om groene maatregelen te treffen. Ze beginnen er nu pas werk van te maken.


Onderwijs: 3-1

Belgen hebben gemiddeld 18,8 jaar onderwijs, terwijl Spanjaarden maar 17,6 jaar op de schoolbanken zitten. Het onderwijs is bij ons ook kwalitatiever.


Levensverwachting: 3-2

Een gemiddelde Belg wordt bijna 81. Een gemiddelde inwoner van Spanje wordt 83 jaar. Weer een bewijs dat een dagelijkse siësta gezond is. (Nu enkel onze baas nog overtuigen ...)


Veiligheid: 3-3

In België werd 6,6% van de inwoners geconfronteerd met een misdaad in de afgelopen 12 maanden. In Spanje maar 4,2%. Moorden gebeuren in België ook frequenter: 1,2 moorden per 100.000 inwoners tegenover 0,6 in Spanje. Spanje is dus veiliger.


Conclusie

Een gelijkstand! Que? Ja hoor, België en Spanje zijn even aantrekkelijk om in te wonen. Je hebt de keuze: of je blijft hier en geniet van een hoger loon, een betere luchtkwaliteit en beter onderwijs. Of je verhuist naar Spanje, en je profiteert van het goede weer, de veiligheid (Pas op: er zijn serieuze regionale verschillen!) en een langer leven.


Bron:

Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren. Twijfel je over verschillende opties? Ontdek hier alle voor- en nadelen
Lees meer

Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Samenwonen wanneer één van de partners al een huis heeft? Zo kan je je inkopen in het huis van je partner en mede eigenaar worden.
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons