Wie draait op voor schade door brand in een huurhuis?

In principe is je huurder aansprakelijk voor een brand die uitbreekt in de woning of het appartement dat je aan hem verhuurt. Lijden ook buren schade door de brand, dan draai jij daar voor op tenzij je een fout van je huurder kan bewijzen.

Schade aan je eigen huis. Als er brand uitbreekt in het onroerend goed dat je verhuurt, dan is je huurder daar meestal voor aansprakelijk. Hij moet het gehuurde goed immers in dezelfde staat aan je teruggeven als deze waarin hij het ontving bij aanvang van de huur.

Op die regel zijn er uitzonderingen. Je huurder gaat immers vrijuit als hij kan bewijzen dat hij niets kon doen aan de brand. Zo is hij niet aansprakelijk als de schade ontstond door een geval van overmacht (bv. een blikseminslag) of als die te wijten was aan een fout van iemand anders (bv. een brandstichting door een pyromaan). Je huurder gaat ook vrijuit als hij kan aantonen dat de brand ontstond door een gebrek in de woning dat onder jouw verantwoordelijkheid valt (zo bv. een kortsluiting ten gevolge van een verouderde electriciteitsinstallatie).De huurder kan dan zelfs een vergoeding aan jou vragen voor de schade aan zijn inboedel.

Schade bij de buren. Wordt er door de brand ook schade veroorzaakt aan de woning van de buren, dan sta jij daar als eigenaar in principe voor in. Je kan de verantwoordelijkheid wel doorschuiven naar je huurder als je kan aantonen dat de brand te wijten was aan zijn fout.

Andere afspraken. In het huurcontract dat je met je huurder afsluit kan je een andere regeling afspreken. Hierbij kan je de aansprakelijkheid van je huurder voor brand beperken of uitbreiden. Het is overigens belangrijk om dit risico grondig te verzekeren (cfr Hoe je huis verzekeren als je het verhuurt?).


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag