Wie draait op voor schade door brand in een huurhuis?

In principe is je huurder aansprakelijk voor een brand die uitbreekt in de woning of het appartement dat je aan hem verhuurt. Lijden ook buren schade door de brand, dan draai jij daar voor op tenzij je een fout van je huurder kan bewijzen.

Schade aan je eigen huis. Als er brand uitbreekt in het onroerend goed dat je verhuurt, dan is je huurder daar meestal voor aansprakelijk. Hij moet het gehuurde goed immers in dezelfde staat aan je teruggeven als deze waarin hij het ontving bij aanvang van de huur.

Op die regel zijn er uitzonderingen. Je huurder gaat immers vrijuit als hij kan bewijzen dat hij niets kon doen aan de brand. Zo is hij niet aansprakelijk als de schade ontstond door een geval van overmacht (bv. een blikseminslag) of als die te wijten was aan een fout van iemand anders (bv. een brandstichting door een pyromaan). Je huurder gaat ook vrijuit als hij kan aantonen dat de brand ontstond door een gebrek in de woning dat onder jouw verantwoordelijkheid valt (zo bv. een kortsluiting ten gevolge van een verouderde electriciteitsinstallatie).De huurder kan dan zelfs een vergoeding aan jou vragen voor de schade aan zijn inboedel.

Schade bij de buren. Wordt er door de brand ook schade veroorzaakt aan de woning van de buren, dan sta jij daar als eigenaar in principe voor in. Je kan de verantwoordelijkheid wel doorschuiven naar je huurder als je kan aantonen dat de brand te wijten was aan zijn fout.

Andere afspraken. In het huurcontract dat je met je huurder afsluit kan je een andere regeling afspreken. Hierbij kan je de aansprakelijkheid van je huurder voor brand beperken of uitbreiden. Het is overigens belangrijk om dit risico grondig te verzekeren (cfr Hoe je huis verzekeren als je het verhuurt?).

Gerelateerde artikels

Mag de huurprijs in corona-tijden nog geïndexeerd worden?

Als je een woning of appartement (ver-)huurt is het gebruikelijk de huurprijs jaarlijks te indexeren. Maar mag dat ook gebeuren in deze corona-tijden of moet de indexatie nu tijdelijk worden opgeschort?
Lees meer

Mag een verhuurder zomaar een huisdier weigeren?

Als het op huisdieren aankomt, sturen veel verhuurders liever hun kat. Maar ze zijn zo braaf, meneer, onze lieve viervoeters, kleine gevleugelden en kruipende beestjes. Toch blijft het vandaag voor vele huisdierbezitters vaak een hele uitdaging om een huurwoning voor zichzelf en hun trouwe vriend te vinden. Maar mogen verhuurders eigenlijk wel nee zeggen omwille van een huisdier?
Lees meer

Is kopen interessanter dan huren? Niet noodzakelijkerwijs!

Le Soir heeft een bijzonder en interessant onderzoek uitgevoerd. Dat Belgen een baksteen in de maag hebben, weten we al lang maar de cijfers bevestigen dat huren in sommige gevallen een betere oplossing is dan kopen.
Lees meer

Evolueert Vlaanderen naar huurmarkt?

In 2018 bezat nog 71,6% van de Vlamingen hun eigen woning. Maar dat gaat volgens vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt in de toekomst veranderen. “Vlaanderen zal geleidelijk aan meer evolueren naar een huurmarkt”, beweert hij. “Een trend die we de laatste jaren zien, is dat appartementen steeds meer worden gekocht door investeerders, en niet door de bewoners zelf”, vertelt vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt. “Jonge mensen gaan meer en meer huren in plaats van kopen. We evolueren dan ook geleidelijk aan naar een huurmarkt in Vlaanderen.”
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons