Welke verzekeringen heb je als huurder nodig?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.

Situatie: Jeroen en Lieze zijn al een tijdje samen en gaan voor het eerst op zoek naar een eigen stekje. Daarbij hebben ze het ideale huisje gevonden, dichtbij de stad. Maar het blijft huren, dus het huis is niet van hen. Moeten ze dan zelf nog een eigen verzekering aangaan?

Is dat verplicht?
Eerst en vooral. Lieze en Jeroen zijn als huurder eigenlijk niet wettelijk verplicht om bijvoorbeeld een brand- of schadeverzekering voor de huurwoning af te sluiten. Maar toch wordt het afsluiten van zo’n brandverzekering in de meeste huurcontracten al standaard opgenomen. Dan is de huurder wel enigszins verplicht te verzekeren.

Het biedt voor zowel de eigenaar als het hurende koppel een voordeel. Het geeft de eigenaar enerzijds de garantie dat de eigendom voldoende verzekerd is. Anderzijds is de huurder verzekerd als er schade is door brand of waterproblemen. Zo moet hij in de meeste gevallen niet zelf instaan voor de herstellingen.

Woonverzekering
Ook al ben je geen eigenaar van de woning, toch is het uiteraard niet fijn als de woning in lichterlaaie staat. Is er schade aan het gebouw, dan komt deze terecht bij de brandverzekering van de eigenaar. Maar is er door de brand schade aan al jouw meubels, kleding en andere eigendom? Dan dekt jouw eigen brandverzekering de kosten om nadien de woning weer helemaal aan te kleden. En jezelf ook. 

Naast brand dekt een woningverzekering ook inbraken in de woning, natuurschade zoals omvallende bomen door een storm, hagel en blikseminslagen, ontploffingen, aanrijding door voertuigen en allerlei waterschade zoals een lek in de waterleiding of schade door een lek aan het dak.

Aansprakelijkheid
Stel, Lieze en Jeroen hebben heerlijk gekookt voor de familie. Maar tijdens het uitgieten van de gloeiend hete pompoensoep struikelt Lieze over de hond. Gevolg, de soepkom valt en de kokende soep komt op de schoot van Liezes zus Hanne terecht. Haar kleedje helemaal om zeep, maar vooral… de hete soep zorgt voor een stevige brandwonde op Hannes been. Wat nu?

Wel, een aansprakelijkheidsverzekering – ook wel bekend als de familiale verzekering – is een verzekering die de schade dekt die je toebrengt aan de woning of aan derden. Dat zijn niet alleen de bezoekers van Lieze en Jeroen, maar ook de buren en toevallige voorbijgangers. Denk maar aan een bloembak dat naar beneden valt.

Rechtsbijstand
Stel dat er in een bepaalde situatie sprake is van schade, maar jouw verzekering of de verzekering van de persoon aan wie je schade hebt berokkent, betwisten de situatie, dan kan het zijn dat je naar de rechtbank moet. Net zoals veel mensen rechtsbijstand bij hun wagen hebben genomen, is dat geen slecht idee om dit ook bij je woning te doen. Bij kosten in de rechtbank verzekert de polis de dekking van een advocaat.

Concreet kunnen we stellen dat een verzekering in se niet verplicht is, maar de laatste jaren steeds standaard wordt opgenomen als clausule in een huurcontract. Voor jou als huurder -of in dit voorbeeld Lieze en Jeroen- is het alvast geen slecht idee om bovenstaande verzekeringen sowieso af te sluiten. Want veiligheid boven alles en beter voorkomen dan genezen!

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Van plan om te huren? Dat kost je alweer 39 euro meer!

De huurprijzen in Vlaanderen zijn vorig jaar flink gestegen en liggen hoger dan ooit. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep. Zo betaalde je in 2019 maandelijks gemiddeld 808 euro voor een huurhuis: 39 euro of bijna 5% meer dan in 2018. De vijf jaar daarvoor steeg de prijs maar met 46 euro of 6%. Ook een appartement huren kost je in 2019 21 euro meer, voor een gemiddelde prijs van 677 euro per maand.
Lees meer

Moet een huurder de kosten van de syndicus betalen?

Elke mede-eigenaar binnen een appartementsgebouw betaalt een vergoeding aan de syndicus. Maar kan die vergoeding doorgerekend worden aan de huurder? Of moet ze sowieso betaald worden door de eigenaar?
Lees meer

Direct huren bij een eigenaar: waarop moet je letten?

Ben je van plan om direct te huren bij een eigenaar? Er zijn allerlei redenen om particulier te huren, maar je moet wel wat aandacht besteden aan de details in het huurcontract en aan de kosten. Dit is waar je op moet letten als je een woning huurt op de vrije markt.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons