Wat is de invloed van de EPC score op de verkoopprijs van je woning?

Investeren in duurzame energie-oplossingen voor je woning. De ene doet het uit ecologische overwegingen, de andere ziet vooral de financiële voordelen op lange termijn. Maar wat als je je huis of appartement verkoopt? Kan je een hogere prijs vragen of hebben groene investeringen maar een kleine impact op de waarde van je woning?


Hoe groen is je woning?


In de strijd tegen de klimaatopwarming wil de overheid dat onze woningen steeds duurzamer worden. Daarom krijgt elk huis of appartement sinds enkele jaren een EPC-score. Deze waarde, uitgedrukt in kWh/m² per jaar, geeft aan hoe energiezuinig een woning is: hoe lager de score, hoe zuiniger het huis én hoe lager de energiefactuur. Verkoop je je woning? Dan moet je een officieel EPC kunnen voorleggen aan de potentiële kopers.


Wat is de impact van groene investeringen op de verkoopprijs?


Het spreekt voor zich dat een woning met een betere EPC-score meer waard is dan een soortgelijk pand dat minder energiezuinig is. Een onderzoek aan de KU Leuven wijst uit dat huizen met de beste waarden tot bijna 11% duurder verkocht worden. De EPC-score van appartementen heeft daarentegen nauwelijks impact op de verkoopprijs. Bij een appartement is het vooral de huurprijs die stijgt dankzij een betere EPC.


Waarom zijn kopers bereid om meer te betalen voor een energiezuinige woning?


De overheid legt steeds strengere energiemaatregelen voor woningen op. Wie een energiezuinige woning koopt, hoeft geen werken meer uit te voeren om aan alle regels te voldoen. Bovendien betekent een betere EPC-score een lager energieverbruik en dus lagere vaste kosten. Vergeet ook het psychologische aspect niet: zonnepanelen, bijvoorbeeld, tonen heel duidelijk dat de eigenaar van de woning met het klimaat begaan is.


Welke groene investeringen hebben de grootste impact op de verkoopprijs?


Er zijn vandaag heel wat manieren waarop je een woning energiezuiniger kan maken. Welke investeringen verhogen de waarde van je huis het meest?

  • Dakisolatie: Woningen met dakisolatie worden gemiddeld 5% duurder verkocht
  • Spouwmuurisolatie: Je muren isoleren haalt de EPC-score van je woning met 10% naar beneden. Deze groene investering is echter niet van buitenaf zichtbaar, dus het is belangrijk deze goed in de kijker te zetten bij de verkoop van je woning.
  • Dubbel glas: De prijzen van panden met enkele beglazing liggen gemiddeld 8% lager dan die van gelijkaardige woningen met dubbel glas.  

Gerelateerde artikels

Hierop moet je letten als je met meerdere makelaars in zee wil gaan!

Je wil je woning of appartement verkopen en zou daarvoor op meerdere vastgoedmakelaars een beroep willen doen. Is dat zonder meer mogelijk? Met welke spelregels moet je precies rekening houden en welke risico’s loop je?
Lees meer

Coronavirus: Zoveel zal je huis in waarde dalen!

De prijsverlaging van huizen in België door de coronacrisis lijkt beperkt. Dit is wat Belfius verwacht…
Lees meer

Gevolgen voor Epc door Coronacrisis

Eigenaars die een woning willen verkopen of verhuren krijgen uitstel voor de opmaak van een EPC.
Lees meer

Homestaging is hot!

Nu de huisbezoeken weer kunnen doorgaan krijgt homestaging ongetwijfeld weer een boost. Deze trend komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Met weinig geld je woning zo aantrekkelijk mogelijk maken voor potentiële kopers. Wij geven je alvast enkele tips en tricks mee.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons