De voordelen van een vakantiewoning


De aanhoudende lage rente zorgt ervoor dat meer en meer mensen de blik op vastgoed richten. Een tweede woning als investering is immers een uitstekend alternatief voor sparen en beleggen. Maar ook als vakantieverblijf biedt een tweede woning heel wat voordelen, die ook rekening houden met recente maatschappelijke trends zoals het nieuwe werken en de, in dit tijdperk van het internet der dingen, toenemende nood aan de “verbinding tussen mensen”.


Vakantie zonder zorgen

De voordelen van het kopen van een tweede woning liggen op velerlei vlak. In de eerste plaats kunnen de bezitters van een tweede woning meer genieten van hun vakantie(s). Wie vaak naar dezelfde regio op vakantie gaat en daar een huis koopt, kan er van dat huis een echte tweede thuis maken, zich echt in de regio integreren en er ook nieuwe vrienden maken. Bij het huren van een vakantiewoning daarentegen, is er van een tweede thuis of van integratie in een regio waar vakantiegangers van houden geen sprake. Daarvoor is de verblijfstijd te kort. Reizen wordt door het bezit van een tweede woning ook een stuk gemakkelijker want er moet minder bagage mee. De vakantiestress neemt sterk af of wordt zelfs helemaal onbestaande. Terwijl het anders altijd weer een vraagteken is of ouders of grootouders die met kinderen en kleinkinderen op vakantie willen, wel een huurwoning zullen vinden die aan alle verwachtingen beantwoordt, valt die onzekerheid helemaal weg. En wie over een eigen vakantiewoning beschikt kan ook gemakkelijker inspelen op ingevingen van het moment om in zijn eigen tweede thuis een weekje of zelfs maar enkele dagen vakantie te nemen. Zo is het bijvoorbeeld veel gemakkelijker om te profiteren van plotse promoties van touroperators.


Het nieuwe werken

Een tweede woning sluit ook aan bij het zogenaamde nieuwe werken dat inhoudt dat steeds meer mensen tijds- en plaatsonafhankelijk kunnen werken. Ze kunnen dus ook buiten het zomerseizoen, als de reiskosten lager zijn, in hun tweede verblijf aan de slag gaan en er hun werk combineren met rust, genieten en eventueel ook veel zon. Steeds vaker hoor je ook dat mensen zich een week op een specifiek project moeten kunnen concentreren, zonder daarbij hinder te ondervinden van alles wat dagelijkse sleur heet. In een tweede woning is dat perfect mogelijk. Ook met een klein team naar de tweede woning trekken van één van de teamleden is goed voor de creativiteit en de productiviteit.


Menselijke verbondenheid met vrienden aanhalen

In een tijd waarin we het steeds vaker over internet hebben, voelt iedereen ook steeds nadrukkelijker de nood aan verbondenheid tussen mensen. Die verbondenheid tot stand brengen met echte vrienden is in het Facebooktijdperk goed mogelijk met een tweede woning. In elk interview met Rode Duivel Dries Mertens of zijn vrouw Kat Kerkhofs staat te lezen dat ze in het zonnige Napels voortdurend vrienden ontvangen en dat ze daarmee zichzelf en hun vrienden enorm veel plezier doen. Welnu, eigenaars van een tweede woning kunnen ook zichzelf dat plezier gunnen en hun vrienden een onbetaalbaar “waw-gevoel” bezorgen door er voor enkele dagen die vrienden uit te nodigen en zo de menselijke verbondenheid tot stand te brengen waar we allemaal zo naar hunkeren.

Gerelateerde artikels

Een huis kopen in het buitenland: alles wat je moet weten

Wil je een huis kopen in het buitenland, maar weet je niet zeker wat de financiële gevolgen zijn? Alles over jouw tweede verblijf
Lees meer

Welke belasting betaal je op een tweede verblijf?

Een tweede verblijf aan de kust of in de Ardennen? Dit betaal je aan tweede verblijf belasting in België
Lees meer

Zo kan je jullie tweede verblijf ‘inkopen’ bij een echtscheiding

Je bent samen met je echtgenoot eigenaar van een investeringspand dat jullie verhuren. Hoe kan je, als het tot een echtscheiding zou komen, er voor zorgen dat je dit pand kan ‘inkopen’?
Lees meer

Vlamingen willen allemaal hetzelfde vastgoed aan de kust kopen  

De vastgoedmarkt aan onze kust doet het de jongste tijd bijzonder goed. Het aantal verkopen steeg er in één jaar tijd met liefst een vijfde. Maar wat pas écht opvalt? De Vlaming is bijzonder voorspelbaar als het gaat om de aankoop van zijn stulpje aan de zee. Meer nog: soms lijkt het alsof we allemaal naar hetzelfde “ideale” tweede verblijf aan onze kust op zoek zijn. Dit zijn de drie grootste klassiekers.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons