Voor- en nadelen van wonen in het centrum van een stad

Op dit moment woont ongeveer de helft van de wereldbevolking in de stad. Wonen in het centrum van de stad heeft dan ook vele voordelen, maar helaas zijn er ook nadelen aan verbonden. Weegt de bakker-op-wandelafstand op tegen het gebrek aan groen in de stad? Drukte versus gezelligheid. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen van wonen in het centrum
Hoe het komt dat zoveel mensen naar de stad trekken? Dat heeft vast te maken met de vele voordelen:
- In het centrum ben je overal lekker dichtbij. Alles is makkelijk bereikbaar te voet of met de fiets, of met het openbaar vervoer. Lekker winkelen of een koffietje drinken in een hippe bar? Boodschappen doen of even langsgaan bij de bank? Daar hoef je niet voor in de auto te stappen!
- In de stad is er altijd wel wat te doen. Een film, concert, toneelstuk, zotte feestjes of gezellige gezinsactiviteiten: allemaal in het centrum te vinden.
- Het centrum van een stad is vaak erg mooi. Denk bijvoorbeeld aan de romantische middeleeuwse architectuur in Gent of Brugge. Ben je meer te vinden voor een moderne look? De stad heeft voor elk wat wils.
- In de stad woon je vaak lekker compact. Dat kan een nadeel zijn, maar tegelijkertijd is het makkelijker om je woning knus in te richten én bespaar je zo op verwarming- en elektriciteitskosten. 

Nadelen van wonen in het centrum
Het hangt er natuurlijk van af in welke stad je woont en waar precies, maar over het algemeen zijn er ook enkele minder mooie kantjes aan het stadsleven:
- Er mag dan wel altijd wat te doen zijn in de stad, die gezelligheid levert ook behoorlijk wat lawaai op. Zeker als je in de buurt van een plein woont waar om de haverklap een markt, kermis of festival plaatsvindt. Ook de nabijheid van buren kan tot geluidsoverlast leiden.
- Als je werkplek zich buiten de stad bevindt, moet je je iedere ochtend en avond een weg door het centrum banen.
- In de stad heb je minder oppervlakte voor dezelfde prijs en vaak heb je ook geen tuin of balkon. Om te genieten van de zon moet je dus steeds een park opzoeken.

Gerelateerde artikels

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer

Tuinonderhoud: 4 mythes ontkracht

Op het internet of in boeken worden natuurlijke methoden verspreid die niet altijd even efficiënt zijn. Vaak hebben ze zelfs tal van nadelen.
Lees meer

7 must haves voor je terras!

Zomer, tijd dus om ons terras stevig aan te pakken en in te richten om er de komende maanden optimaal van te genieten. Heb je een groot of klein terras aan je woning of een klein balkon? Elk formaat verdient toch dat tikkeltje extra tijdens de zomer. Wij zetten je op weg!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons