De voor- en nadelen van een houtkachel

Centrale verwarming verliest door de wisselende energieprijzen aan populariteit. Meer en meer mensen kiezen voor alternatieve verwarming zoals een gashaard, open haard pelletkachel of houtkachel. Hieronder schotelen we je de voor- en nadelen van een houtkachel voor.

Voordelen
• Een houtkachel geeft niet alleen een sfeervol vlammenspel maar ook erg veel warmte. Het rendement van een houtkachel ligt bovendien een stuk hoger dan bij een open haard aangezien er daar erg veel warmte via de schoorsteen naar buiten gaat. Ook het houtverbruik ligt bij een houtkachel een stuk lager.
• Hout is een goedkope brandstof. Je kunt droge, kant-en-klare houtblokken aanschaffen maar het is nog goedkoper als je zelf hout klieft en stockeert. Kies wel uitsluitend voor schoon hout, zonder lijm- of verfresten.
• Een recente houtkachel kan een rendement van zo’n 75% halen. Bij een speksteenkachel kan het rendement zelfs oplopen tot 90%.
• De prijzen van een houtkachel vallen goed mee. Stukken goedkoper dan bijvoorbeeld een gashaard.
• Er bestaan kachels in allerlei stijlen en formaten. Er zijn zelfs modellen die je niet tegen een wand moet plaatsen maar centraal in een woning ophangen kan worden als echte eyecatcher.
• Soepje opwarmen? Ook dat kan perfect op een kachel. Er bestaan zelfs houtkachels met ingebouwde bakoven.

Nadelen
• Een houtkachel vereist behoorlijk wat werk. Hout kappen, klieven, drogen en naar binnen dragen … niet iedereen wil er zoveel tijd en energie in stoppen.
• Ook op vlak van onderhoud komt er nog flink wat werk bij te pas. Je moet de assen regelmatig verwijderen en ook het reinigen van het glaswerk is een fikse karwei.
• Wil je zelf hout drogen? Reken dan op een droogtijd van twee tot drie jaar. Hout dat nog vochtig is, geeft minder mooie vlammen en minder warmte. Daarnaast dooft vochtig hout ook veel sneller. Kies ook enkel schoon hout om schadelijke rook te vermijden.
• Een kachel veroorzaakt flink wat rook. Je buren kunnen klagen van overlast bij windstil weer of mist.
• Het is een must (maar ook een extra kost) om je schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Een goede ventilatie is immers essentieel.
• Een kachel is waanzinnig heet. Plaats een rekje rond de kachel als je kleine kinderen in huis hebt.

TIP: Kies een kachel waarvan het vermogen overeenstemt met de ruimte waarin je deze wilt gebruiken. Als je een kachel met een te groot vermogen kiest, kan deze nooit op volle kracht branden. Het rendement is dan niet optimaal.

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons