De voor- en nadelen van een houtkachel

Centrale verwarming verliest door de wisselende energieprijzen aan populariteit. Meer en meer mensen kiezen voor alternatieve verwarming zoals een gashaard, open haard pelletkachel of houtkachel. Hieronder schotelen we je de voor- en nadelen van een houtkachel voor.

Voordelen
• Een houtkachel geeft niet alleen een sfeervol vlammenspel maar ook erg veel warmte. Het rendement van een houtkachel ligt bovendien een stuk hoger dan bij een open haard aangezien er daar erg veel warmte via de schoorsteen naar buiten gaat. Ook het houtverbruik ligt bij een houtkachel een stuk lager.
• Hout is een goedkope brandstof. Je kunt droge, kant-en-klare houtblokken aanschaffen maar het is nog goedkoper als je zelf hout klieft en stockeert. Kies wel uitsluitend voor schoon hout, zonder lijm- of verfresten.
• Een recente houtkachel kan een rendement van zo’n 75% halen. Bij een speksteenkachel kan het rendement zelfs oplopen tot 90%.
• De prijzen van een houtkachel vallen goed mee. Stukken goedkoper dan bijvoorbeeld een gashaard.
• Er bestaan kachels in allerlei stijlen en formaten. Er zijn zelfs modellen die je niet tegen een wand moet plaatsen maar centraal in een woning ophangen kan worden als echte eyecatcher.
• Soepje opwarmen? Ook dat kan perfect op een kachel. Er bestaan zelfs houtkachels met ingebouwde bakoven.

Nadelen
• Een houtkachel vereist behoorlijk wat werk. Hout kappen, klieven, drogen en naar binnen dragen … niet iedereen wil er zoveel tijd en energie in stoppen.
• Ook op vlak van onderhoud komt er nog flink wat werk bij te pas. Je moet de assen regelmatig verwijderen en ook het reinigen van het glaswerk is een fikse karwei.
• Wil je zelf hout drogen? Reken dan op een droogtijd van twee tot drie jaar. Hout dat nog vochtig is, geeft minder mooie vlammen en minder warmte. Daarnaast dooft vochtig hout ook veel sneller. Kies ook enkel schoon hout om schadelijke rook te vermijden.
• Een kachel veroorzaakt flink wat rook. Je buren kunnen klagen van overlast bij windstil weer of mist.
• Het is een must (maar ook een extra kost) om je schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Een goede ventilatie is immers essentieel.
• Een kachel is waanzinnig heet. Plaats een rekje rond de kachel als je kleine kinderen in huis hebt.

TIP: Kies een kachel waarvan het vermogen overeenstemt met de ruimte waarin je deze wilt gebruiken. Als je een kachel met een te groot vermogen kiest, kan deze nooit op volle kracht branden. Het rendement is dan niet optimaal.

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren. Twijfel je over verschillende opties? Ontdek hier alle voor- en nadelen
Lees meer

Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Samenwonen wanneer één van de partners al een huis heeft? Zo kan je je inkopen in het huis van je partner en mede eigenaar worden.
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons