Volledig te renoveren woningen kwart goedkoper dan vraagprijs

Een woning die nog volledig te renoveren is, werd in 2014 gemiddeld bijna een kwart goedkoper verkocht dan de initiële vraagprijs. Instapklare woningen halen gemiddeld een verkoopprijs die bijna 10 procent procent onder de vraagprijs ligt. Dat stelt vastgoedmakelaar Century 21.

Wie in ons land een instapklaar huis of kant-en-klaar appartement koopt, kan volgens Century 21 een bod doen dat gemiddeld 9,8 procent onder de vraagprijs ligt. Weliswaar zonder rekening te houden met nieuwbouw, aldus Century 21.

Bij volledig te renoveren panden, waarbij men eigenlijk niet meer dan een grond met een oude ruwbouw koopt waarbij zowat alles moet worden vervangen (eletriciteit, dak,....) , loopt het verschil tussen initiële vraagprijs en verkoopprijs op tot 23,7 procent.

Century 21 baseert zich enkel op de cijfers van de woningen (huizen en appartementen) die het zelf verkocht in 2014. Dat waren er zo'n 6.200 of zo'n 5 procent van de totale Belgische markt. In 2014 zaten daar 636 volledig te renoveren woningen in en 287 instapklare woningen. De rest valt er tussenin en werd dus niet in aanmerking genomen. Er zijn geen cijfers van voorgaande jaren. Woondroom

De vastgoedketen reageert met de publicatie van deze cijfers op de Telefacts-reportage over het toenemend aantal jonge koppels dat zelf aan het renoveren slaat. 'Als ze niet naar het budget zouden moeten kijken, zouden ze voor een kant-en-klare woning kiezen. Maar uit financiële noodzaak zien we meer en meer kopers voor een renovatiepand kiezen', zegt woordvoerster Isabelle Vermeir. 9,46%Het gemiddelde prijsverschil tussen vraag- en verkoopprijs dat ERA in december 2014 noteerde, zonder rekening te houden met de staat van het huis.

Er is natuurlijk een groot verschil tussen ‘op te frissen’ en ‘volledig te renoveren'. 'Het prijsverschil hangt in belangrijke mate af van de grootte van de werken die nog uitgevoerd moeten worden. Maar door een pand te kopen waar nog wat werk aan is, kunnen jonge koppels wel al aan hun woondroom beginnen', aldus Vermeir. Woningmarkt

ERA, de andere grote makelaarsketen in het land, publiceert, in tegenstelling tot Century 21, al jaren systematisch cijfers over de woningmarkt. In 2012 noteerde ERA een prijsverschil van 8,02 procent tussen de vraagprijs en de effectieve verkoopprijs van een huis. ERA maakt evenwel geen onderscheid naar de graad van renovatie die nodig is. in mei 2014 was het prijsverschil bij ERA opgelopen tot 10,00 procent. In december 2014 was dat teruggevallen tot 9,46 procent.

Febelfin, de koepelorganisatie boven de financiële sector in ons land, zag het aantal verstrekte leningen voor verbouwingen in tien jaar tijd verdubbelen. Zo werden in 2004 28.577 verstrekte verbouwingskredieten genoteerd, terwijl dat aantal vorig jaar steeg tot 59.748.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons