Vogelhuisje ophangen? 12 nuttige tips!

Om je tuin wat op te vrolijken heb je nestkastjes nodig. Maar hoe hang je die dan precies op? Vogeltjes zijn kieskeurig. Je kunt dus maar beter rekening houden met deze tips.

 1. Hang een nieuw nestkastje ten vroegste in de herfst en ten laatste in maart op. 

 2. Hang de opening van het vogelhuisje liefst in oostelijke richting. Vogeltjes houden van de ochtendzon in hun nestkastje. Noordoost tot zuidoost kan ook. 

 3. Hanteer een hoogte van minimaal 1,50 meter zodat poezen er niet bij kunnen. De maximumhoogte bedraagt zo’n 3 meter. 

 4. Probeer het huisje stevig te hangen zodat het niet te hard schommelt. 

 5. Een vogelhuisje moet een beetje beschut zijn tegen de regen en mag zeker niet in volle zon hangen. Hang het dus liefst in een boom, onder een carport of net onder de dakrand. 

 6. Zorg dat er geen takken voor de vliegopening hangen. 

 7. Houd voldoende afstand tussen twee vogelhuisjes. Pimpelmeesjes willen ruim tien meter rondom hun kastje. 

 8. Niet elk vogeltje komt naar een nestkastje. De allerkleinste openingen zijn geschikt voor mezen en winterkoninkjes, grotere kastjes zijn er voor mussen, roodborstjes of kwikstaarten. 

 9. Vogels vinden hun materialen zelf. Stop dus geen stro, hooi, mos of takjes in het huisje. 

 10. Nog geen vogeltjes het eerste jaar? Dat komt wel vaker voor. Laat het vogelhuisje gewoon hangen! 

 11. Uitgevlogen? Maak de binnenkant elk jaar schoon met heet water. Gebruik geen schoonmaakproducten. 

 12. Verven is niet nodig maar verlengt de levensduur. Gebruik eerst een algemene primer en vervolgens gewone verf voor buiten. 

Bron: Hebbes

Gerelateerde artikels

Dit zegt de Belgische wetgeving over buren, bomen en hagen

Heb je last van bomen of planten van de buren? Lees eerst even na wat de nieuwe Belgische wetgeving zegt over bomen, buren en hagen
Lees meer

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons