6 soorten vochtproblemen en hoe ze op te lossen

Vocht heeft vele gezichten. Het probleem kan zich op verschillende manieren in de woning manifesteren: opstijgend vocht, waterdoorslag, koudebruggen, indringend vocht door een lek of constructiefout … De gevolgen zijn nagenoeg altijd nefast voor het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners en het gebouw.

1. CONSTRUCTIEFOUTEN

Wat?
Een fout in een waterkerende laag, een terreinaanleg die boven de waterkering reikt, slecht geplaatst daklood, een slechte aansluiting van een aanbouw op een bestaand woningdeel … ze bieden (regen)water altijd een weg naar binnen.

Hoe herkennen?
Moeilijk. Het vochtprobleem toont zich niet altijd op die plaats waar het echte probleem zich stelt. Schakel bij twijfel een expert in om het probleem te beoordelen.

Hoe oplossen?
Vaak is ingrijpen in de constructie de enige correcte en afdoende oplossing. In andere gevallen kan een lokale hydrofuge ook al soelaas bieden.

2. OPSTIJGEND VOCHT

Wat?
Vocht (grondwater of regenwater) dat door de capillaire werking in de muur opstijgt in de muur.

Hoe herkennen?
Verkleuringen in de muur of afstotingsverschijnselen van het pleisterwerk. Die randverschijnselen zijn te wijten aan de zouten en mineralen die in het optrekkende grondwater zitten. Ze willen uit de muur dringen en duwen wat hen tegenhoudt weg.

Hoe verhelpen?
Injecteren van een product dat een barrière legt en zo de opstijgende werking doorbreekt. In de handel zijn tal van producten verkrijgbaar voor een dergelijke injectie. Als leek is het moeilijk een kwalitatief product te onderscheiden. Daarom schakel je toch best een vakman in voor deze klus.

3. DOORSLAAND VOCHT

Wat?
Bij bestaande woning zijn het doorgaans de volsteense muren aan de slagregenkant die hier onder te lijden hebben. En dit bij voorjaars- en najaarsstormen die gepaard gaan met felle wind. Het regenwater wordt dan als het ware naar binnen gedreven.

Hoe herkennen?
Vocht- en eventueel schimmelvlekken op de muur.

Hoe verhelpen?
Een hydrofuge van de buitengevel volstaat al om het verschijnsel tegen te gaan. De kwaliteit van de hydrofugeproducten wordt bepaald door hun alkalibestendigheid. Ga er maar vanuit dat hoe duurder een product, des te beter deze bestendigheid en des te duurzamer het resultaat. Belangrijk is wel dat de muur voor de behandeling in een goede staat wordt gebracht.

4. KOUDEBRUGGEN

Wat?
Een koudebrug is een zwakke schakel in de warmte-isolatie van de woning. Dit komt onder meer voor op plaatsen waar een binnenmuur een buitenmuur raakt, een vloerplaat de buitenmuur raakt, een balk gestort is boven ramen of bij een dakrand, of de isolatie doorboord wordt door spouwhaken of leidingen.

Hoe herkennen?
Vocht- en schimmelplekken op een beperkte zone op de muur. Je kunt de proef op de som nemen door met de vlakke hand aan de muur te voelen. Wanneer het muuroppervlak merkelijk koeler aanvoelt dan elders, zit je met een koudebrug.

Hoe verhelpen?
Constructief ingrijpen is de enige optie. In sommige gevallen helpt het na-isoleren van de spouwmuur om het probleem te verminderen. Het echt verhelpen kan alleen door de oorzaak aan te pakken, maar vaak wegen de kosten hiervan niet op tegen de baten.

5. CONDENSATIE

Wat?
Vorming van vochtneerslag op ramen of muren door een te hoge luchtvochtigheid.

Hoe herkennen?
Vochtplekken of zelfs schimmelplekken op de ramen of muren.

Hoe verhelpen?
Beter ventileren. Dit kan door een ventilatierooster boven ramen te plaatsen of door een ventilatieopening te maken in de muur of naar een leegstaande zolder. Een mechanische ventilator zorgt ervoor dat de vochtige lucht wordt afgevoerd.

6. NATTE SCHOORSTENEN

Wat?
Condensatie van rookgassen in het rookkanaal. Dit verschijnsel doet zich voor wanneer een oude verwarmingsketel wordt vervangen door een nieuwer model met een hoger rendement. Deze ketels halen meer warmte uit de rookgassen, waardoor deze al in het rookkanaal afkoelen tot het condensatiepunt. Het gevolg: vochtvorming.

Hoe herkennen?
Vochtvlekken op de wanden van de schoorsteen.

Hoe verhelpen?
Het plaatsen van een nieuwe schoorsteenvoering in roestvrij staal.

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons