(Ver)kopen of (ver)huren in tijden van corona. Alles wat je moet weten!

Zijn vastgoedmakelaars nog aan het werk?

De meeste vastgoedmakelaars zijn nog aan het werk, maar werken achter gesloten deuren om zoveel mogelijk fysiek contact te vermijden. Je kan hen zeker nog bereiken via telefoon of mail. Ze zullen je met plezier bijstaan met advies. Vanaf 11 mei openen de kantoren terug hun deuren en zullen zij terug klanten mogen ontvangen. Er wordt wel nog steeds strikt omgegaan met de hygiënemaatregelen en social distancing.

Komen makelaars nog langs voor een schatting?

Een makelaar mag zich opnieuw verplaatsen voor waardebepalingen, het nemen van foto’s en virtuele plaatsbezoeken voor zover dit contactloos kan gebeuren. Ook telefonisch kunnen ze je al een stuk verder helpen. In afwachting van een schatting kan je zelf je woning schatten via onze Zimmo Prijswijzer. Zo krijg je alvast een goed idee over de waarde van je woning.

Zijn notarissen nog aan het werk?

Ook jouw notaris blijft bereikbaar, maar werkt zoveel mogelijk van op afstand. Had je al een afspraak vastgelegd? Neem dan contact op met het kantoor en vraag of deze afspraak nog kan doorgaan.

Ik zou nog een akte moeten ondertekenen bij de notaris, kan dit?

Na de paasvakantie zullen notarissen fysiek geen akten meer ondertekenen. Dit zal voortaan van op afstand gebeuren. De burger geeft een digitale volmacht via een videoconferentie die door de notaris wordt opgezet aan een medewerker van de notaris of een vertrouwenspersoon die zich wel kan verplaatsen. Het gaat om een authentieke volmacht die geen enkele ruimte voor discussie laat. De oplossing geldt voor de meeste notariële akten: koopakten, schenkingsakten, huwelijkscontracten, de oprichting van een vennootschap, etc.

De ondertekening van mijn koopakte is uitgesteld, wat nu?

Normaal gezien moeten koopaktes binnen vier maanden na de ondertekening van het compromis bij de notaris worden ondertekend. De termijn voor het verlijden van de notariële akte wordt met twee maanden verlengd, wat wil zeggen dat je 2 maanden extra de tijd hebt om de officiële koopakte te ondertekenen. Deze verlenging  van 2 maanden heeft gevolgen voor enkele andere zaken. Zo moet volgens de regels binnen de twee jaar na het verlijden van de notariële akte gedomicilieerd zijn in jouw gezinswoning om van het verlaagd tarief te kunnen genieten. De termijn waarbinnen een koper zich moet domiciliëren zal daarom door de maatregel mee opschuiven met de datum van de akte, die nog altijd bepalend is als startpunt voor de termijn.

Ik wil een woning bezichtigen. Kan dat?

Vanaf 11 mei kunnen kandidaat-kopers/huurder en verkopers/verhuurders opnieuw huisbezoeken organiseren in samenwerking met makelaars en notarissen. Een bezichtiging organiseren als particulier is nog niet toegestaan. Hou er rekening mee dat een bezichtiging wel wat anders zal verlopen dan voordien. Daarom leggen we je uit hoe je een woning kan bezichtigen met respect voor de huidige maatregelen tegen het corona-virus.

Ik heb voor de maatregelen een woning bezocht en wil een bod uitbrengen. Kan dat? Hoe zit het met de geldigheid van dat bod?

Een bod uitbrengen (via e-mail) is nog steeds mogelijk. Denk eraan dat een schriftelijk bod bindend is en hou rekening met de opschortende voorwaarden. Ook het tekenen van een compromis kan digitaal. Hier lees je alles wat je moet weten over bieden op een woning.

Kunnen banken nog steeds een simulatie uitwerken voor mijn hypotheek? 

Banken worden beschouwd als essentiële diensten en zijn dus nog steeds actief. Je kan hen dus gerust contacteren om advies te vragen of om een simulatie voor je hypotheek uit te werken. Om te weten te komen hoeveel je kan lenen, kan je ook berekenen op Zimmo met onze leningssimulator.

Kan ik mijn pand nog te koop of te huur zetten op Zimmo?

Zeker en vast! Je kan nog steeds een pand te koop of te huur zetten op Zimmo. Hou  er wel rekening mee dat je de kandidaat kopers/huurders niet kan uitnodigen voor een bezichtiging.

Ik heb een huurder gevonden voor mijn pand. Kan ik de huurovereenkomst afhandelen?

Er mogen nog steeds nieuwe overeenkomsten getekend worden. Beide partijen ondertekenen best apart de overeenkomst om zoveel mogelijk fysiek contact te vermijden.


Ik wil verhuizen naar mijn nieuwe woonst. Kan dat?

Indien bij de verhuis hulp wordt verstrekt door andere personen dan de gezinsleden, mag dit maximaal om 1 extra persoon gaan. Bovendien moet steeds de gewaarborgde afstand van 1,5 meter gerespecteerd worden. Sommige verhuisbedrijven (die behoren tot het PC nr. 140.05) zijn toegevoegd aan de lijst met essentiële sectoren. Zij krijgen toelating om verhuizen uit te voeren onder 3 voorwaarden:

  1. De verhuis moet dringend en noodzakelijk zijn.
  2. De verhuis is verbonden met medische, sanitaire of ziekenhuisnoden.
  3. De regels van social distancing moeten in de mate van het mogelijke toegepast worden.

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

Huis verkopen met Oximo: stappenplan

Wil je je huis verkopen? Ontdek in dit stappenplan van Oximo hoe dit precies verloopt. Zo ben jij perfect voorbereid op het verkoopproces!
Lees meer

Je huis verkopen na scheiding: hoe werkt dat?

Je kan je huis verkopen, je partner uitkopen of de woning houden in onverdeeldheid. Weeg de verschillende opties af en maak de juiste keuze.
Lees meer

Deze kosten betaal je bij de verkoop van een huis

Je huis verkopen brengt een aantal vaste kosten met zich mee. Denk maar attesten, notariskosten en de prijs van een online advertentie
Lees meer

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij