Tuinonderhoud: 4 mythes ontkracht

Onkruid met zout bestrijden


Grootmoeder zei weleens dat je zout moet gebruiken om komaf te maken met onkruid. Dat klopt, al zijn de nadelen ook niet gering. Zout veroorzaakt immers ongewenste effecten zoals het doden van een groot deel van de micro-organismen in de bodem. Bovendien zal er maanden- of zelfs jarenlang niets groeien op met zout behandelde grond als de dosering te hoog is. Gebruik dus maar beter geen zout maar ga op de traditionele manier te werk: handmatig wieden…

Lieveheersbeestjes


Deze insecten hebben hun efficiëntie in de strijd tegen bladluizen bewezen. Ze worden verkocht in tuincentra, soms in de vorm van larven. Het probleem is dat deze lieveheersbeestjes over het algemeen van Aziatische afkomst zijn. Het zijn soorten die zich zeer goed aan ons klimaat aanpassen maar zich ook zeer snel voortplanten en dit ten koste van inheemse soorten. Om de ongecontroleerde toename van Aziatische lieveheersbeestjes te voorkomen, mag je ze dus niet in de tuin introduceren. Wil je er toch, zorg er dan voor dat het om lokale lieveheersbeestjes gaat of vang ze in het wild.

Verlicht de bodem met zand


Deze methode wordt vaak aanbevolen om een kleiachtige bodem lichter te maken maar een goed idee is het niet. Zand en klei vermengen zich namelijk niet goed en bij aanhoudende regen – ook al is het maar voor even – zal zich aan het oppervlak een zeer harde laag vormen. Groenbemesting, regelmatige compostering en permanente bodembedekking zijn meer geschikte oplossingen.

Biervangers voor naaktslakken


Bier trekt slakken aan en je kan ze verdrinken in bakken die in de buurt van de te beschermen planten staan. Een effectieve valstrik, dat wel, maar wel een met een onbedoeld effect heeft. De aantrekkingskracht van bier is namelijk zo groot dat slakken van veraf, die anders nooit in je tuin zouden zitten, er zullen opdagen. Pas dus beter een minder “extreme methode” toe, zoals een verbrijzelde eierschaalbarrière.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren. Twijfel je over verschillende opties? Ontdek hier alle voor- en nadelen
Lees meer

Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Samenwonen wanneer één van de partners al een huis heeft? Zo kan je je inkopen in het huis van je partner en mede eigenaar worden.
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons