Tuinonderhoud: 4 mythes ontkracht

Onkruid met zout bestrijden


Grootmoeder zei weleens dat je zout moet gebruiken om komaf te maken met onkruid. Dat klopt, al zijn de nadelen ook niet gering. Zout veroorzaakt immers ongewenste effecten zoals het doden van een groot deel van de micro-organismen in de bodem. Bovendien zal er maanden- of zelfs jarenlang niets groeien op met zout behandelde grond als de dosering te hoog is. Gebruik dus maar beter geen zout maar ga op de traditionele manier te werk: handmatig wieden…

Lieveheersbeestjes


Deze insecten hebben hun efficiëntie in de strijd tegen bladluizen bewezen. Ze worden verkocht in tuincentra, soms in de vorm van larven. Het probleem is dat deze lieveheersbeestjes over het algemeen van Aziatische afkomst zijn. Het zijn soorten die zich zeer goed aan ons klimaat aanpassen maar zich ook zeer snel voortplanten en dit ten koste van inheemse soorten. Om de ongecontroleerde toename van Aziatische lieveheersbeestjes te voorkomen, mag je ze dus niet in de tuin introduceren. Wil je er toch, zorg er dan voor dat het om lokale lieveheersbeestjes gaat of vang ze in het wild.

Verlicht de bodem met zand


Deze methode wordt vaak aanbevolen om een kleiachtige bodem lichter te maken maar een goed idee is het niet. Zand en klei vermengen zich namelijk niet goed en bij aanhoudende regen – ook al is het maar voor even – zal zich aan het oppervlak een zeer harde laag vormen. Groenbemesting, regelmatige compostering en permanente bodembedekking zijn meer geschikte oplossingen.

Biervangers voor naaktslakken


Bier trekt slakken aan en je kan ze verdrinken in bakken die in de buurt van de te beschermen planten staan. Een effectieve valstrik, dat wel, maar wel een met een onbedoeld effect heeft. De aantrekkingskracht van bier is namelijk zo groot dat slakken van veraf, die anders nooit in je tuin zouden zitten, er zullen opdagen. Pas dus beter een minder “extreme methode” toe, zoals een verbrijzelde eierschaalbarrière.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Dit zegt de Belgische wetgeving over buren, bomen en hagen

Heb je last van bomen of planten van de buren? Lees eerst even na wat de nieuwe Belgische wetgeving zegt over bomen, buren en hagen
Lees meer

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons