Tuinonderhoud: 4 mythes ontkracht

Onkruid met zout bestrijden


Grootmoeder zei weleens dat je zout moet gebruiken om komaf te maken met onkruid. Dat klopt, al zijn de nadelen ook niet gering. Zout veroorzaakt immers ongewenste effecten zoals het doden van een groot deel van de micro-organismen in de bodem. Bovendien zal er maanden- of zelfs jarenlang niets groeien op met zout behandelde grond als de dosering te hoog is. Gebruik dus maar beter geen zout maar ga op de traditionele manier te werk: handmatig wieden…

Lieveheersbeestjes


Deze insecten hebben hun efficiëntie in de strijd tegen bladluizen bewezen. Ze worden verkocht in tuincentra, soms in de vorm van larven. Het probleem is dat deze lieveheersbeestjes over het algemeen van Aziatische afkomst zijn. Het zijn soorten die zich zeer goed aan ons klimaat aanpassen maar zich ook zeer snel voortplanten en dit ten koste van inheemse soorten. Om de ongecontroleerde toename van Aziatische lieveheersbeestjes te voorkomen, mag je ze dus niet in de tuin introduceren. Wil je er toch, zorg er dan voor dat het om lokale lieveheersbeestjes gaat of vang ze in het wild.

Verlicht de bodem met zand


Deze methode wordt vaak aanbevolen om een kleiachtige bodem lichter te maken maar een goed idee is het niet. Zand en klei vermengen zich namelijk niet goed en bij aanhoudende regen – ook al is het maar voor even – zal zich aan het oppervlak een zeer harde laag vormen. Groenbemesting, regelmatige compostering en permanente bodembedekking zijn meer geschikte oplossingen.

Biervangers voor naaktslakken


Bier trekt slakken aan en je kan ze verdrinken in bakken die in de buurt van de te beschermen planten staan. Een effectieve valstrik, dat wel, maar wel een met een onbedoeld effect heeft. De aantrekkingskracht van bier is namelijk zo groot dat slakken van veraf, die anders nooit in je tuin zouden zitten, er zullen opdagen. Pas dus beter een minder “extreme methode” toe, zoals een verbrijzelde eierschaalbarrière.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer

7 must haves voor je terras!

Zomer, tijd dus om ons terras stevig aan te pakken en in te richten om er de komende maanden optimaal van te genieten. Heb je een groot of klein terras aan je woning of een klein balkon? Elk formaat verdient toch dat tikkeltje extra tijdens de zomer. Wij zetten je op weg!
Lees meer

Ben jij helemaal mee? Dit zijn dé tuintrends van 2020!

Dat 2020 de zomer van de staycation wordt, is ondertussen al wel duidelijk. Gelukkig moet je niet de halve wereld afreizen om zorgeloos te kunnen genieten en helemaal tot rust te komen. Dat kan ook gewoon in je eigen achtertuin. Met de tuintrends van 2020 tover je je tuin eenvoudig om tot je eigen stukje paradijs.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons