Tapijten reinigen doe je zo!

Tapijt geeft een warm en behaaglijk gevoel en je interieur een heel eigen uitstraling. De problemen beginnen pas als er vlekken opduiken. Uiteraard zijn er vlekkenreinigers in de winkel te verkrijgen, maar hoe pak je deze vlekken zelf aan?

Een tapijt krijgt het hard te verduren: vuile voeten, vlekken, haren van huisdieren en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Uiteraard ga je geregeld met je stofzuiger aan de slag, maar 2 à 3 keer per jaar je tapijt een stuk grondiger onder handen nemen is een must. Op die manier heb je veel langer plezier van je tapijt. 

Een vlek, het hoeft geen ramp te zijn

Vlekken zijn vaak onvermijdelijk, maar ook als je tapijt hebt liggen, hoeft dit geen ramp te zijn. Ga in eerste instantie aan de slag met een handdoek die je nat maakt, uitwringt en op de vlek legt. Je haalt de handdoek pas weg als deze is opgedroogd. Let op: niet wrijven, maar altijd deppen! Hoe meer je wrijft, hoe groter de kans dat de vlek dieper in de vezels dringt. 

Ga je daarna met een product aan de slag, dan verdient droogschuim de voorkeur. Shampoo en droogpoeder kunnen soms kleverige restanten achterlaten, die op hun beurt dan weer vuil kunnen aantrekken. En kijk ook zeker uit met al te agressieve tapijtreinigers. Die kunnen je vloerbedekking namelijk blijvend beschadigen. 

Het stappenplan voor de jaarlijkse reiniging:

  1. Stofzuig de boven en onderkant van je tapijt. Verschuif het tapijt ook van de vaste plaats en stofzuig zorgvuldig deze ruimte. 

  2. Na het stofzuigen neem je de mat even mee naar buiten en ga je aan de slag met de mattenklopper. Trek hier voldoende tijd voor uit. 

  3. Nu is het tijd voor de vlekken. Probeer eerst zoveel mogelijk vlekken weg te deppen of te schrapen voor je met een een schoonmaakmiddel aan de slag gaat. Een emmer water met een beetje dreft of ossezeep volstaat vaak. In de speciaalzaak kan je ook professionele producten vinden. Probeer het product eerst op een klein stukje tapijt, want je zou zo maar eens de kleur kunnen verwijderen. Werk in cirkels, dit zorgt voor het beste resultaat. 

  4. Azijn kan helpen tegen geurtjes. 

  5. Wil je het nóg grondiger aanpakken, dan kan een tapijtreiniger soelaas bieden. Dit toestel kan je huren om in de diepte te reinigen. Een tapijtreiniger zuigt het gebruikte water onmiddellijk op en dat zorgt ervoor dat je tapijt veel sneller droogt dan dat je manueel aan de slag gaat. 

Bron: Immovlan

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons