Slim renoveren? 5 tips van een architect

Renoveren is een uitdaging waar je beter niet onvoorbereid aan begint. Maar hoe pak je zoiets aan? Wat mag je niet vergeten? En welke fouten moet je vermijden?

Architect Jeroen Vantieghem, zaakvoerder van Atelier Twee Architecten uit Roeselare en bestuurslid van de Vlaamse Architectenorganisatie NAV, geeft vijf tips waarmee je goed voorbereid uit de startblokken schiet. 

1. Breng je wensen en behoeften in kaart

Vantieghem: “Wat wil je bereiken met de renovatie? Het uitzicht van je woning verbeteren of ook het energieverbruik aanpakken? Wil je alleen het bestaande volume opwaarderen of extra ruimte creëren? Of misschien een mix van dat alles?” 

“Maak die denkoefening voordat je naar een architect of aannemer stapt. Kijk op bouwwebsites en in magazines voor inspiratie. Via www. zoekeenarchitect.be kan je bijvoorbeeld projecten opzoeken per regio, doelgroep en bouwstijl.” 

2. Bepaal je budget

“Je mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van het budget. Ga na wat je kan uitgeven. Wat is je eigen inbreng? Welk bedrag zou je kunnen lenen? Zo bepaal je in overleg met je architect of jouw wensen haalbaar zijn binnen het beschikbare budget. Wil je zelf beginnen te cijferen? Reken dan op 800 à 850 euro per vierkante meter (incl. 6% btw) als je binnen het bestaande bouwvolume blijft”, raadt Vantieghem aan. 

“Ga je voor een uitbreiding, dan schommelt de bouwkost van het nieuwe gedeelte rond de 1.500 euro per vierkante meter (incl. 6% btw). Dat is zo’n 150 euro duurder dan nieuwbouw, omwille van de hogere complexiteit en eventuele onvoorziene omstandigheden.” 

3. Maak een langetermijnplanning

“Veel mensen kopen een woning om stapsgewijs te renoveren, in functie van het beschikbare budget. Dat kan perfect, zolang je maar vertrekt vanuit een totaalplan zodat je weet waar je eindigt”, aldus Vantieghem. 

“Een gouden regel: begin met de buitenschil. Investeer dus eerst in je gevel, het dak en de ramen. De afwerking en het interieur komen op het einde. Denk ook na over de praktische kant van de werken. Blijf je in je huis wonen of ga je een tijdje opnieuw huren? Zo ja, op welk moment in het bouwproces en voor hoelang? Ook dat bepaal je best op voorhand.” 

4. Haal het maximum uit de bestaande woning

Vantieghem: “Probeer de mogelijkheden en kwaliteiten van de bestaande woning zo goed mogelijk te benutten. Als je structurele ingrepen doet, zoals een dragende muur verplaatsen, ben je altijd duurder af. Het is de kunst om met minimale ingrepen een optimaal resultaat te verkrijgen. Relatief kleine structurele ingrepen, met een beperkt ruimtelijk effect, laat je om budgettaire redenen best achterwege.” 

5. Laat je goed adviseren en begeleiden

“Verbouwen is complex en de eisen nemen voortdurend toe. Laat je goed adviseren door je architect of aannemer. Je kan gerust ook vrienden, familie en kennissen inschakelen om te helpen. Bespreek dat dan wel op voorhand met je architect en beperk je vooral tot de afwerking”, besluit Vantieghem. 

“De ruwbouwfase laat je beter over aan een erkend aannemer. Zo ben je gedurende tien jaar beschermd in geval van eventuele bouwkundige problemen. Die garantie heb je niet als je zelf bouwwerken uitvoert. Bovendien betaal je voor de aankoop van materialen 21 procent btw, tegenover 6 procent als je met een erkend aannemer werkt.” 

Bron: Hebbes

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons