Schenkingen van onroerend goed: Waarom exploderen de cijfers in België?

Als het om vastgoedschenkingen gaat, zijn de cijfers in België en vooral in het zuiden explosief gestegen. De vraag is waarom Belgen zo geneigd zijn om hun onroerend goed weg te geven…
In Wallonië telden notarissen tot 20 schenkingen van eigendommen per dag, d.w.z. een totaal van 5.838 tussen 1 januari en 30 november vorig jaar. Dit is een stijging van 28% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook in de andere drie gewesten is deze trend merkbaar: + 11,8% in Vlaanderen en + 2,4% in Brussel.

Waarom zo’n sterke stijging in Wallonië?

Deze zeer sterke stijging kan worden verklaard door een wijziging in de belastingheffing op vastgoedschenkingen in Wallonië, die Fednot in een persbericht heeft toegelicht. In september 2018 heeft Wallonië de belasting op schenkingen in onroerend goed gewijzigd. De schenkingsrechten zijn naar beneden bijgesteld en het aantal belastingschijven is verminderd.

Donaties, de ideale manier om belastingen te vermijden?

Volgens het Koninklijk Verbond van Belgische Notarissen zijn schenkingen over het algemeen “de ideale manier om iemands nalatenschap te plannen en de betaling van aanzienlijke successierechten aan zijn verwanten te vermijden“. Met een schenking kunt u tijdens uw leven een appartement of een huis aan uw kinderen of kleinkinderen schenken om te voorkomen dat u aanzienlijke successierechten moet betalen.

“Het is interessant om een schenking te doen als je familieleden materieel wilt helpen en tegelijkertijd de belastingdruk op hun schouders wilt verminderen op het moment dat je overlijdt”, legt notaris Sébastien Dupuis uit, die in het persbericht wordt geciteerd. Schenkingen van onroerend goed moeten bij notariële akte worden gedaan, wat niet het geval is bij schenkingen van roerende goederen.

Gerelateerde artikels

Lijfrente: een nieuwe formule om niet meer te hopen op het overlijden!

Laten we het toegeven: de lijfrente is een verleidelijke formule, op één detail na…
Lees meer

Een huis verkopen aan één van je kinderen: de valkuilen!

Als ouder overweeg je om je huis of appartement te verkopen aan één van je kinderen. Hou er dan rekening mee dat je andere kinderen hier later weleens moeilijk over kunnen doen.
Lees meer

Zo kan je een huis met een vruchtgebruik er op toch verkopen!

Als je blote eigenaar bent van een huis waarvan iemand anders het vruchtgebruik heeft wil je dat misschien wel verkopen. Hoe kan je de vruchtgebruiker overtuigen om hieraan mee te werken? Wat kan je doen als die uiteindelijk niet akkoord gaat?
Lees meer

Vruchtgebruik of naakte eigendom: wat heeft dat te betekenen?

Stel dat je man of vrouw komt te overlijden en hij/zij in het testament heeft opgenomen dat de woning naar de kinderen gaat, maar dat jij als partner het vruchtgebruik hebt, tot je zelf te overlijden komt: wat betekent dat dan? Wij doen het even summier uit de doeken.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons