Schade in gehuurd vakantieverblijf? Familiale biedt geen uitweg.

Een zalige tijd, alles verloopt prima in het vakantiehuisje dat u huurt en het toezicht op de kinderen verslapt wat… Tot er eentje bij het schijnworstelen tegen een grote spiegel valt, die met lijst en al op de grond klettert. Wie gaat dat betalen?

Voer voor de familiale aansprakelijkheidsverzekering? Als die spiegel was gesneuveld tijdens een zomers bezoekje bij vrienden, dan was dat inderdaad zo. Maar in een gehuurde vakantiewoning ligt het niet zo eenvoudig. Zodra er sprake is van een contractuele verbintenis – en daar hoeft geen pagina’s dik document aan te pas te komen, enkele afspraken in een mailtje volstaan om van een ‘contract’ te spreken – komt de familiale BA-verzekering niet meer tussenbeide.

‘U kunt zich tegen zulke gevallen eigenlijk niet verzekeren’, zegt Peter Wiels, woordvoerder van de verzekeringskoepel Assuralia.‘U draait dus zelf voor de kosten op. Vandaar dat veelal wordt gewerkt met een waarborg: dan kan men de kosten daar meteen van afhouden om zulke ongelukjes te regelen.’

‘Concludeer echter niet dat de familiale verzekering in het buitenland nooit kan worden aangesproken’, verduidelijkt hij. ‘Als uw kind – of uzelf, want ook volwassenen maken al eens brokken – met zijn fiets tegen iets of iemand aanbotst en schade berokkent, kunt u wel degelijk een beroep doen op de familiale BA. Zolang het niet in de gehuurde vakantiewoning is.’

Nog een belangrijke aanvulling: de waarborgen van uw brandverzekering van thuis neemt u mee op vakantie, ook in het buitenland. Die verzekering komt dus tussenbeide wanneer u bijvoorbeeld waterschade veroorzaakt in de vakantiewoning door een kraan slecht te sluiten. Let wel: dat geldt alleen voor de typische waarborgen van een brandverzekering. Als uw polis voor thuis ook diefstal dekt, dan reikt die dekking eveneens tot in de vakantiewoning.

En wat als er geen sprake is van een contract en u in een vakantiewoning van familie of vrienden mag logeren, gratis? ‘Als er geen enkele vorm van contract is, als er zelfs geen afspraken zijn gemaakt in een mail, en er niets wordt betaald, huur noch waarborg noch tegendienst, dan is het wel een geval voor de familiale verzekering’, besluit Wiels.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Deze bedragen kan je van je verhuurder terugvragen als je een studentenkamer huurde!

Als je een studentenkamer huurt die in Vlaanderen ligt, kan je de kosten die je betaalde voor het gebruik van water en energie wel eens terugvragen van je verhuurder. Wat moet je daar van weten en wat kan je juist vragen?
Lees meer

Zo kan je te werk gaan als je na het einde van de huur nog wil blijven wonen!

Je huurt een huis of appartement waarbij de huurovereenkomst door jou of je verhuurder werd opgezegd. Omdat de woning waarnaar je zou verhuizen niet klaar is of omdat één van je kinderen zwaar ziek geworden is wil je iets langer in het huurpand blijven. Maar kan dat wel en hoe ga je daarbij dan te werk?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons