Schade in gehuurd vakantieverblijf? Familiale biedt geen uitweg.

Een zalige tijd, alles verloopt prima in het vakantiehuisje dat u huurt en het toezicht op de kinderen verslapt wat… Tot er eentje bij het schijnworstelen tegen een grote spiegel valt, die met lijst en al op de grond klettert. Wie gaat dat betalen?

Voer voor de familiale aansprakelijkheidsverzekering? Als die spiegel was gesneuveld tijdens een zomers bezoekje bij vrienden, dan was dat inderdaad zo. Maar in een gehuurde vakantiewoning ligt het niet zo eenvoudig. Zodra er sprake is van een contractuele verbintenis – en daar hoeft geen pagina’s dik document aan te pas te komen, enkele afspraken in een mailtje volstaan om van een ‘contract’ te spreken – komt de familiale BA-verzekering niet meer tussenbeide.

‘U kunt zich tegen zulke gevallen eigenlijk niet verzekeren’, zegt Peter Wiels, woordvoerder van de verzekeringskoepel Assuralia.‘U draait dus zelf voor de kosten op. Vandaar dat veelal wordt gewerkt met een waarborg: dan kan men de kosten daar meteen van afhouden om zulke ongelukjes te regelen.’

‘Concludeer echter niet dat de familiale verzekering in het buitenland nooit kan worden aangesproken’, verduidelijkt hij. ‘Als uw kind – of uzelf, want ook volwassenen maken al eens brokken – met zijn fiets tegen iets of iemand aanbotst en schade berokkent, kunt u wel degelijk een beroep doen op de familiale BA. Zolang het niet in de gehuurde vakantiewoning is.’

Nog een belangrijke aanvulling: de waarborgen van uw brandverzekering van thuis neemt u mee op vakantie, ook in het buitenland. Die verzekering komt dus tussenbeide wanneer u bijvoorbeeld waterschade veroorzaakt in de vakantiewoning door een kraan slecht te sluiten. Let wel: dat geldt alleen voor de typische waarborgen van een brandverzekering. Als uw polis voor thuis ook diefstal dekt, dan reikt die dekking eveneens tot in de vakantiewoning.

En wat als er geen sprake is van een contract en u in een vakantiewoning van familie of vrienden mag logeren, gratis? ‘Als er geen enkele vorm van contract is, als er zelfs geen afspraken zijn gemaakt in een mail, en er niets wordt betaald, huur noch waarborg noch tegendienst, dan is het wel een geval voor de familiale verzekering’, besluit Wiels.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Van plan om te huren? Dat kost je alweer 39 euro meer!

De huurprijzen in Vlaanderen zijn vorig jaar flink gestegen en liggen hoger dan ooit. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep. Zo betaalde je in 2019 maandelijks gemiddeld 808 euro voor een huurhuis: 39 euro of bijna 5% meer dan in 2018. De vijf jaar daarvoor steeg de prijs maar met 46 euro of 6%. Ook een appartement huren kost je in 2019 21 euro meer, voor een gemiddelde prijs van 677 euro per maand.
Lees meer

Moet een huurder de kosten van de syndicus betalen?

Elke mede-eigenaar binnen een appartementsgebouw betaalt een vergoeding aan de syndicus. Maar kan die vergoeding doorgerekend worden aan de huurder? Of moet ze sowieso betaald worden door de eigenaar?
Lees meer

Direct huren bij een eigenaar: waarop moet je letten?

Ben je van plan om direct te huren bij een eigenaar? Er zijn allerlei redenen om particulier te huren, maar je moet wel wat aandacht besteden aan de details in het huurcontract en aan de kosten. Dit is waar je op moet letten als je een woning huurt op de vrije markt.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons