Rush op vastgoed aan de kust doet prijzen amper stijgen


De Belg koopt weer massaal vastgoed aan zee. In de eerste helft van dit jaar waren er 31 procent meer transacties dan in de eerste helft van vorig jaar. Toch stijgen de woningprijzen aan de kust niet. Dat heeft te maken met het enorme aanbod van vooral oudere woningen.


Dankzij de superlage rente en de slecht renderende spaarboekjes zit de vraag naar woningvastgoed in heel België in de lift. Maar aan de kust is de vraag groter dan in de rest van het land. Dat blijkt uit cijfers van de notarissen, die De Tijd kon inkijken. De groei van het aantal transacties is er dubbel zo hoog. In Knokke, Middelkerke en Nieuwpoort is er zelfs een toename van het volume met de helft.


Toch zijn de woningprijzen aan de kust niet door het dak gegaan. Appartementen werden er gemiddeld 1 procent duurder. Op de dijk was dat 1,9 procent. Huizen werden zelfs 2,7 procent goedkoper. Ter vergelijking: een appartement in België werd 2,9 procent duurder, een huis in België 0,3 procent. Bij een verwachte inflatie van 2 procent voor 2016 wordt de waardevastheid van vastgoed aan de kust zwaar op de proef gesteld.


Veel mensen die in de jaren 70 of 80 een woning aan zee kochten, willen die nu van de hand doen.


Tegenover de sterk gestegen vraag staat een enorm aanbod, vooral van oudere woningen. Veel, vaak oudere mensen die in de jaren zeventig of tachtig kochten, willen dat nu van de hand doen’, zegt Bart Van Opstal, notaris in Oostende. 


‘Dat type eigenaars heeft meestal de luxe om het juiste moment te kunnen afwachten. De meesten hebben de opbrengst van hun tweede verblijf niet nodig. Ze verkopen nu omdat ze vinden dat ze een redelijke prijs krijgen’, zegt makelaar Filip Dewaele, CEO van Groep Dewaele.


Aan de kust staan duizenden woningen te koop. Alleen al op Immoweb staan in Middelkerke 338 appartementen en 98 huizen te koop. Voor Knokke staan enkel in de prijsklasse van 1 miljoen euro en meer 233 appartementen op de site. 


Makelaars verwachten niet dat de prijzen aan de kust sterk zullen stijgen. Ze vinden het onwaarschijnlijk dat de ongewoon sterke vraag jaren aanhoudt. De afgelopen twee jaar is ook opnieuw iets meer nieuwbouw ontwikkeld. 


Bron:

De Tijd

Gerelateerde artikels

Een huis kopen in het buitenland: alles wat je moet weten

Wil je een huis kopen in het buitenland, maar weet je niet zeker wat de financiële gevolgen zijn? Alles over jouw tweede verblijf
Lees meer

Welke belasting betaal je op een tweede verblijf?

Een tweede verblijf aan de kust of in de Ardennen? Dit betaal je aan tweede verblijf belasting in België
Lees meer

Zo kan je jullie tweede verblijf ‘inkopen’ bij een echtscheiding

Je bent samen met je echtgenoot eigenaar van een investeringspand dat jullie verhuren. Hoe kan je, als het tot een echtscheiding zou komen, er voor zorgen dat je dit pand kan ‘inkopen’?
Lees meer

Vlamingen willen allemaal hetzelfde vastgoed aan de kust kopen  

De vastgoedmarkt aan onze kust doet het de jongste tijd bijzonder goed. Het aantal verkopen steeg er in één jaar tijd met liefst een vijfde. Maar wat pas écht opvalt? De Vlaming is bijzonder voorspelbaar als het gaat om de aankoop van zijn stulpje aan de zee. Meer nog: soms lijkt het alsof we allemaal naar hetzelfde “ideale” tweede verblijf aan onze kust op zoek zijn. Dit zijn de drie grootste klassiekers.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons