Riskeer je een boete als je een negatieve elektriciteitskeuring krijgt?

Als de elektriciteitsinstallatie van een oudere woning wordt gekeurd, zal die in de meeste gevallen … afgekeurd worden. De redenen daarvoor kunnen uiteenlopend zijn. De aanpassingswerken die moeten gebeuren kunnen beperkt dan wel eerder omvangrijk zijn.

Wanneer is een keuring nodig?

Als je een woning wil verkopen met een elektrische installatie die in gebruik werd genomen vóór 1 oktober 1981, dan ben je in principe verplicht om een keuring van de  elektrische installatie te laten uitvoeren. Je moet dat laten doen door een erkend controleorganisme. De keuring is niet vereist voor een woning die onbewoonbaar werd verklaard.

Je kan verkopen

Het feit dat de keuring negatief eindigt betekent niet dat je het onroerend goed niet meer kan verkopen. Je kan perfect met de koper overeenkomen dat die de nodige werken maar moet uitvoeren.

De nieuwe eigenaar heeft dan 12 tot 18 maanden de tijd om de woning conform te maken en ervoor te zorgen dat de installatie wel in orde is. Hij moet de installatie vervolgens ook opnieuw laten keuren. Dit kan gebeuren door dezelfde keuringsinstantie maar het kan ook door een andere.

De nieuwe eigenaar doet het niet

Als de koper de werken niet uitvoert en de installatie niet opnieuw laat keuren, riskeert hij een geldboete. De notaris die de verkoopsakte verlijdt zal de naam en het adres van de koper overigens overmaken aan de keuringsinstantie die de aanvankelijke keuring uitvoerde.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Huis verkopen met Oximo: stappenplan

Wil je je huis verkopen? Ontdek in dit stappenplan van Oximo hoe dit precies verloopt. Zo ben jij perfect voorbereid op het verkoopproces!
Lees meer

Je huis verkopen na scheiding: hoe werkt dat?

Je kan je huis verkopen, je partner uitkopen of de woning houden in onverdeeldheid. Weeg de verschillende opties af en maak de juiste keuze.
Lees meer

Deze kosten betaal je bij de verkoop van een huis

Je huis verkopen brengt een aantal vaste kosten met zich mee. Denk maar attesten, notariskosten en de prijs van een online advertentie
Lees meer

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij