Richt je zolder inVan de zolder een extra slaapkamer maken, een stille werkruimte of misschien wel een plek om te ontspannen… De ruimte onder een hellend dak kun je voor veel meer gebruiken dan enkel als bergruimte. Maar voor je de zolder gaat inrichten of renoveren, eerst even onze tips lezen. Zo sta je niet voor verrassingen op zolder.

Winddicht en waterdicht dak
Is de zolder wel geschikt om er een leefruimte van te maken? En vooral: is het dak nog in goede staat?

- Een goed dak moet beschermen tegen inkomende wind en regen
- Het dak heeft een goed afgewerkt onderdak
- Het dak is geïsoleerd
 
Voldoende ruime zolder
Er moet genoeg ruimte zijn op zolder, niet alleen om te bewegen, maar ook om technieken weg te installeren en muren en plafonds optimaal af te werken.

- Voldoende ruimte tussen vloer en plafond = 2,10m gerekend vanaf afgewerkte vloer tot afgewerkt plafond
- Kun je de zolder uitrusten met elektriciteit? Als je elektrische aansluitingen, lichtpunten en stopcontacten wilt, moet je nieuwe kringen voorzien. Een nieuwe elektrische keuring is dan ook een must. Zie ook Elektrotechnieken
- Om leidingen voor stromend water en bijhorende afvoeren te plaatsen, heb je ook ruimte nodig. Zie ook: Sanitair

Draagkracht zoldervloer
Is de vloer van de zolder draagkrachtig genoeg om te renoveren? Met andere woorden: kan de zoldervloer het gewicht van een bemeubelde kamer aan?


- Vloer van betonwelfsels: weinig problemen te verwachten wat draagkracht betreft
- Vloer van potwelfsels: best aan de architect vragen of de welfsels sterk genoeg zijn
- Houten vloer: de vloerplaten moeten minstens 120mm dik zijn, mogen geen houtworm bevatten en ook niet doorbuigen.
Wil je de zolder inrichten met jacuzzi of sauna, dan spreek je best een architect of stabiliteitsingenieur aan, die kan berekenen welke draagkracht je nodig hebt en of je zoldervloer dat aankan of niet.

Zoldertrap
Kun je gemakkelijk op de zolder geraken? Het is wel zo plezant als de zolder na renovatie gemakkelijk toegankelijk is. 
Een volwaardige trap is beter dan een inklapbaar zoldertrapje.


Zolderrenovatie, mag da?
Mag je op zolder wel een nieuwe kamer maken? Als het geen bijkomende woongelegenheid is, mag het. Maar informeer zeker eens bij de gemeentelijke dienst voor ruimtelijke ordening.
 
Dak isoleren
Als de zolder geschikt is en het mag, dan kun je aan de slag. Eerst moet je de zolder isoleren. 
Komen er slaapkamers? Dan is het misschien wel leuk als die geen last hebben van geluiden van buiten. Isoleren volgens het massa-veer-massa-principe is dan aan te raden. 
De isolatie afwerken met een dampscherm en dat luchtdicht afkleven.


Zolder ventileren
Hoe ga je de zolder ventileren? Een zolder die je goed kunt luchten, is wel zo aangenaam.


- Dakramen zijn een mogelijkheid. En je slaat twee vliegen in één klap, want je kunt zo ventileren en natuurlijk licht binnen halen.
- Voorzie de dakramen van zonwering langs buiten, om zo de grootste warmte in de zomer buiten te houden. Tip: Er bestaan dakramen uitgerust met een sensor, waardoor ze vanzelf sluiten bij regen.
 
Verwarming op zolder
Op een zolderslaapkamer is verwarming niet echt nodig, in een werkkamer op zolder wel. Wat kun je doen?
Als je verwarmingsketel het aankan, kun je een aftakking maken van de bestaande verwarming 
Zoniet, dan is een elektrisch verwarmingstoestel misschien goedkoper.
 
Zolder afwerken
Gipsplaten zijn een handig materiaal om de ruimte tussen de dakbalken af te werken. Andere materialen kunnen ook, houten latjes bijvoorbeeld of sandwichpanelen als je nog niet (voldoende) geïsoleerd hebt.
Nu nog de zolder inrichten in je eigen stijl – en met de juiste materialen voor de Binnenafwerking - en klaar is Kees!
 
Bron:
https://www.habitos.be/nl/interieur/richt-je-zolder-in-8172

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons