Opgelet! Renoveren verhoogt niet altijd de waarde van je woning

Als we onze woning ooit verkopen, willen we dit liefst aan een zo hoog mogelijk prijs doen. En daarvoor moet je je woning door de jaren heen goed onderhouden en zelfs renoveren. Maar renoveren maakt je huis of appartement niet altijd meer waard.

Volgende renovaties voer je daarom misschien beter niet uit …

1. Zwembad
Een zwembad in de tuin oogt in de eerste plaats positief, maar toch zal je geen extra horde potentiële kopers over de vloer krijgen. Jonge gezinnen met kinderen staan er vaak weigerachtig tegenover omwille van de veiligheid voor hun jonge kroost, terwijl andere mogelijke kopers de maandelijkse kosten van het water en de verwarming en de onderhoudskosten niet zien zitten.

Een zwembad kan de waarde van je huis wel verhogen in een zuiders land, maar wij vrezen dat ons Belgisch klimaat roet in het eten gooit.

2. Trendy designkeuken en -badkamer
Over smaak valt niet te twisten. Je kiest dus best niet voor een te extravagante keuken of badkamer als je je eigendom in de (nabije) toekomst wil verkopen. Na de aankoop van een woning zijn mensen namelijk niet vaak van plan om ook meteen te beginnen met renovaties. Ze wonen liever eerst drie tot vijf jaar in de woning, zodat ze wat kunnen sparen.

Probeer dus een keuken of badkamer uit te kiezen waar iedereen in zou kunnen koken of douchen.

3. Logische indeling

Mensen kappen tegenwoordig maar al te graag binnenmuren weg om één groot geheel te maken van hun ruimtes. Blijf er toch steeds over waken dat je huis wel logisch ingedeeld is.

Niet iedereen wil een kelder die omgebouwd is tot repetitieruimte, een kinderkamer die als dressing geldt of een bureau die midden in de leefruimte staat. Denk dus eerst goed na vooraleer je drastische verbouwingen doorvoert.

4. Om ter grootst
Een groot huis is aangenaam, maar niet iedereen kan de kosten ervan dragen. Bijbouwen is daarom niet altijd een renovatie die meer mogelijke kopers zal aantrekken. Focus je eerder op een logische indeling van je huis en smijt van tijd tot tijd ook spullen weg.

Zo zal je woning minder snel overvol lijken waardoor bij- of aanbouwen niet altijd nodig is. Je bespaart zo ook heel wat op verwarmingskosten!

5. Out of the box
In een landelijk gebied een hypermoderne villa bouwen, is niet altijd een goed idee. Opvallen is een karaktertrek die bescheiden Belg over het algemeen namelijk niet bezit.

Een knalgeel huis zal dus niet zo snel verkopen als eentje met een standaard bakstenen gevel. Probeer daarom je huis in de omgeving te laten passen, zonder al te saai te zijn natuurlijk.

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons