Renoveren? Vergeet de bestaande vloer niet


Wanneer we een woning renoveren moeten we extra aandacht besteden aan de bestaande verdiepingsvloeren. Door een renovatie krijgen de vloeren mogelijk een andere functie. Hierdoor wordt er meer van hen verwacht op het gebied van akoestiek, stabiliteit en brandveiligheid. Architect Geert Houtmeyers legt het verder uit aan de hand van stenen en houten vloeren.

Houtmeyers architectenWie een ruimte renoveert moet voor de vloer rekening houden met de volgende aandachtspunten:

Stabiliteit
Het eerste en belangrijkste aandachtpunt is de stabiliteit van de bestaande vloer. Afhankelijk van de samenstelling van deze vloer (steen, beton of hout) moet je nakijken of de vloer nog voldoende draagkrachtig is om de stabiliteit in de nieuwe situatie te garanderen.

Thermische en akoestische eigenschappen
Ook moet je nagaan of de thermische (vloerisolatie) en akoestische eigenschappen van de vloer wel hetzelfde blijven na een bestemmingswijziging. Praktisch en/of wettelijk kunnen er immers na een bestemmingswijziging andere normen gelden.

Brandweerstand
Bij een ‘woningscheidende vloer’ - zoals gebruikelijk in appartementen - moet je ook de brandweerstand controleren.

Aandachtspunten per vloertype
Stenen vloeren
Stenen vloeren zijn vaak samengesteld uit potten en balken uit gebakken aarde. Bij recentere constructies is ook ter plaatse gestort beton mogelijk.

Bij een herbestemming van de ruimte op een stenen vloer moet je na het aanbrengen van eventuele leidingen voor sanitair en elektriciteit een nieuwe afwerking voorzien. Meestal gebeurt dit in de vorm van een zandcementmengeling, de chape. Deze chape zorgt voor een extra belasting. Ga na of deze geen probleem vormt voor je bestaande vloer. Laat voor de zekerheid een stabiliteitsingenieur dit onderzoeken.

De moeilijkheid bij een bestaande stenen vloer is zijn samenstelling te achterhalen. Daarom is het soms aangewezen om eerst een druklaag in beton aan te brengen op de bestaande stenen en dan pas de chape. Het (al dan niet gewapend) beton zorgt voor een extra versteviging van de bestaande stenen vloer. Het beton kan ook dienen als een volwaardige vloerplaat waarbij de bestaande potten en balken fungeren als bekisting.

Een droge afwerkingslaag is ook mogelijk. Dit kan indien de ruimte boven de bestaande stenen vloer beperkt is in hoogte en de vloer draagkrachtig genoeg is. Bij een droge afwerkingslaag worden er op de bestaande stenen vloer drukvaste platen aangebracht. Deze zijn al dan niet voorzien van een onderlaag. Deze onderlaag kan zowel thermisch als akoestische eigenschappen bezitten. Op die manier kun je ook inspelen op die eisen. Meestal is het dan wel nodig om eerst een egalisatielaag aan te brengen vooraleer je deze platen op de vloer kunt aanbrengen.

Op het vlak van brandveiligheid zorgt een bestaande stenen vloer meestal niet voor problemen. Dit komt doordat steenachtige materialen op zich goede eigenschappen bezitten op vlak van brandveiligheid. Extra maatregelen zijn dan ook niet nodig.

Houten vloeren

Houten vloeren zijn meestal samengesteld uit een houten balkenlaag afgewerkt aan de bovenzijde met houten planken en aan de onderzijde met een gipsplaat.

Om de draagkracht bij houten vloeren te controleren volstaat het om de bestaande houten planken en/of de plafondafwerking te verwijderen. Een vaak voorkomend probleem voor wat betreft de stabiliteit is dat de houten balkenlaag dikwijls is aangetast door insecten (houtworm). Afhankelijk van de ernst van de aantasting kun je de balkenlaag behandelen met insectendodende producten. Indien de aantasting te ver gevorderd is, vervang je best (gedeeltelijk) de balkenlaag.

Er bestaan bij een houten vloer verschillende afwerkingsmaterialen. Voor welke kies je het best? Wel, de keuze is enerzijds afhankelijk van de herbestemming van de verdiepingsruimte en anderzijds van de keuze van vloerafwerking (parket, tegels,…).

De meest courante afwerking is deze met droge drukvaste afwerkingsplaten zoals beschreven bij de stenen vloeren. Ook hier kun je een onderlaag voorzien om de akoestische en/of thermische eigenschappen van de houten vloer te verbeteren en te garanderen. Om de akoestische eigenschappen nog te verbeteren wordt er best in de hoogte van de balkenlaag een zachte isolatie aangebracht. Dit doe je om het zogenaamde ‘klankkasteffect’ van de houten vloer te reduceren. Om het akoestisch verhaal helemaal in orde te hebben breng je best aan de onderzijde een zwevend verlaagd plafond aan. Tevens kan dit plafond zodanig uitgevoerd worden dat de brandveiligheid gegarandeerd is indien in die zin eisen worden opgelegd.

Conclusie

Het renoveren van een bestaande verdiepingsvloer vraagt dus een aanpak met kennis van zaken. Een goede analyse vooraf is belangrijk om nadien een correcte draagvloer te krijgen, die aan alle (al dan niet opgelegde) eigenschappen voldoet.

Bron:
https://www.habitos.be/nl/bouwen/renoveren-vergeet-de-bestaande-vloer-niet-8599

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons