Opgepast voor oplichting bij online verhuur

De laatste maanden ontvangt het BIV almaar meer klachten over fraudegevallen bij online verhuur. Niet alleen berokkent dit soort oplichters potentiële huurders heel wat schade, ze brengen ook de vastgoedmakelaars in een moeilijk parket. Zeker omdat de zogenaamde woning die te huur wordt aangeboden, handig maar uiteraard ongevraagd wordt overgenomen uit bestaande online advertenties van vastgoedmakelaars. Het BIV zal de klachten en alle informatie waarover het tot nu toe beschikt, aan het parket overmaken. De komende dagen zullen we het trouwens niet nalaten ook de consument hierover in te lichten.

De wijze waarop de oplichters te werk gaan, is alvast bijzonder eenvoudig: een zogenaamde eigenaar die sinds kort in het buitenland verblijft, stelt zijn woning te huur via een online vastgoedadvertentie. Aangezien hij niet naar België kan komen en als enige persoon in het bezit is van de sleutels, stelt hij de kandidaat-huurder voor om een postcheque op te maken in ruil voor de sleutels. Alleen: zodra de huurder het zogenaamde ‘voorschot’ heeft gestort, wordt alle contact verbroken. Van een sleuteloverdracht is al helemaal geen sprake.

De werkwijze is altijd identiek. Het appartement of huis dat te huur wordt aangeboden, wordt steevast zéér verleidelijk en tegen een spotgoedkope maandprijs voorgesteld. Wie op één van de vele vastgoedwebsites op zoek is naar een nieuwe woning, kan er meestal amper naast kijken. In de bijhorende uitleg op de site legt de fake-verhuurder vaak ook nog eens uit dat het geenszins zijn bedoeling is om munt te slaan uit de verhuur van zijn woning. Hij wenst enkel dat deze niet onbewoond blijft. Eens hij het vertrouwen heeft gewonnen van de potentiële huurder, vraagt hij om het bedrag van de eerste maand huur en de waarborg (overeenkomstig een maand huur) per postcheque te betalen via Western Union.

In België werd dit soort fraude al in 2007 gesignaleerd, maar gelukkig waaide het over. Nu blijkt het fenomeen opnieuw te zijn opgedoken. De dienst Opsporing van het BIV registreerde al diverse klachten, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. De oplichters gebruiken telkens een andere doorsnee naam, meestal Frans klinkend. Eén constante : de telefoonnummers, vermeld als contactgegeven, zijn afkomstig uit Afrika, hoofdzakelijk uit Benin.
     
Bron: 
https://bivipi.fb.mi.addemar.com/c1076/e1075098/hb1fda/t2/s0/index.html

Gerelateerde artikels

Mag de huurprijs in corona-tijden nog geïndexeerd worden?

Als je een woning of appartement (ver-)huurt is het gebruikelijk de huurprijs jaarlijks te indexeren. Maar mag dat ook gebeuren in deze corona-tijden of moet de indexatie nu tijdelijk worden opgeschort?
Lees meer

Mag een verhuurder zomaar een huisdier weigeren?

Als het op huisdieren aankomt, sturen veel verhuurders liever hun kat. Maar ze zijn zo braaf, meneer, onze lieve viervoeters, kleine gevleugelden en kruipende beestjes. Toch blijft het vandaag voor vele huisdierbezitters vaak een hele uitdaging om een huurwoning voor zichzelf en hun trouwe vriend te vinden. Maar mogen verhuurders eigenlijk wel nee zeggen omwille van een huisdier?
Lees meer

Is kopen interessanter dan huren? Niet noodzakelijkerwijs!

Le Soir heeft een bijzonder en interessant onderzoek uitgevoerd. Dat Belgen een baksteen in de maag hebben, weten we al lang maar de cijfers bevestigen dat huren in sommige gevallen een betere oplossing is dan kopen.
Lees meer

Evolueert Vlaanderen naar huurmarkt?

In 2018 bezat nog 71,6% van de Vlamingen hun eigen woning. Maar dat gaat volgens vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt in de toekomst veranderen. “Vlaanderen zal geleidelijk aan meer evolueren naar een huurmarkt”, beweert hij. “Een trend die we de laatste jaren zien, is dat appartementen steeds meer worden gekocht door investeerders, en niet door de bewoners zelf”, vertelt vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt. “Jonge mensen gaan meer en meer huren in plaats van kopen. We evolueren dan ook geleidelijk aan naar een huurmarkt in Vlaanderen.”
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons