Het onderhouden en opfrissen van je parketvloer

Je houten parket krijgt het hard te verduren. Op tijd en stond je parket onderhouden is dan ook eerder een must dan een luxe. Anders zal binnen de kortste keren de toplaag afslijten en de unieke uitstraling verloren gaan.

Een verweerde, authentieke vloer mag dan wel zijn charmes hebben, onderhoud is noodzakelijk als je langer van je vloer wil genieten. Je houten parket kan opgedeeld worden in 3 verschillende types, elk met zijn specifieke vereisten: 

Geboend parket
Een mooi geboende vloer ziet er fantastisch uit, maar vraagt ook het meeste onderhoud. Ga wekelijks met een dweil en een onderhouds- en reinigingsmiddel aan de slag. Beperk het gebruik van water en na het boenen, minimaal 2 weken wachten met zeep. Na het opdrogen kan je de vloer opboenen. Dat doe je het best met de originele boenwas en een boenmachine. 

Eén maal per maand je geboend parket polieren en een jaarlijks grondig onderhoud kan wonderen doen. Je krijgt er een geweldig klassieke uitstraling voor in de plaats. 

Geolied parket
Hier is het de kunst om het evenwicht te vinden tussen reinigen en voldoende voedende oliebehandeling. Ga voor olieachtige natuurzepen en wees ook hier zuinig met water. Van overmatig watergebruik kan je vloer omhoogkomen. Door het gebruik van de olieachtige zeep leg je een beschermende film over je parket. Opdrogen doe je vervolgens met een schone dweil. 

Moet je geoliede parket wat steviger aangepakt worden, kies dan voor een intensiefreiniger. Met een geschikte ontvetter krijg je kleine vlekjes en plekken weg. Ga zeker niet te stevig schuren want daar gaat je parket op den duur van verkleuren. 

Geef je vloer ook jaarlijks een groot onderhoud met onderhoudsolie, je parket leeft er van op! Let wel de eerste dagen op, want je parket kan glad zijn en uitschuiven en dat wil je niet. 

Gevernist parket
Bij het onderhoud van je geverniste parket is een polish een must. Dit zorgt ervoor dat je vloer niet mat wordt. Regelmatig een nieuwe vernislaag aanbrengen met de polish zorgt voor de unieke glanzende uitstraling van je parket. 

Stofzuigen en poetsen met een klamme doek en klaar is kees. Boenwas mijden we bij gevernist pakket, deze belemmert de hechting van de polish aan de vloer. Vlekken pak je aan met een klamme doek. Dit is veruit de makkelijkste vloer in onderhoud. 

Tot slot nog enkele tips die voor alle types gelden:
 - Wil je lang en optimaal genieten van je parket? Geef deze dan best wekelijks een onderhoudsbeurt.
 - Overvloedig watergebruik is NOOIT goed.
 - Krassen zijn onvermijdelijk maar het gebruik van bescherming onder stoelen en tafels kan al wonderen verrichten. 

Met bovenstaand onderhoud en met de nodige voorzichtigheid kan je makkelijk 10 jaar verder voor er een nieuwe afwerkingslaag nodig is. Zo geniet je lang en optimaal van de uitstraling van je parket. 

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren. Twijfel je over verschillende opties? Ontdek hier alle voor- en nadelen
Lees meer

Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Samenwonen wanneer één van de partners al een huis heeft? Zo kan je je inkopen in het huis van je partner en mede eigenaar worden.
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons