Het onderhouden en opfrissen van je parketvloer

Je houten parket krijgt het hard te verduren. Op tijd en stond je parket onderhouden is dan ook eerder een must dan een luxe. Anders zal binnen de kortste keren de toplaag afslijten en de unieke uitstraling verloren gaan.

Een verweerde, authentieke vloer mag dan wel zijn charmes hebben, onderhoud is noodzakelijk als je langer van je vloer wil genieten. Je houten parket kan opgedeeld worden in 3 verschillende types, elk met zijn specifieke vereisten: 

Geboend parket
Een mooi geboende vloer ziet er fantastisch uit, maar vraagt ook het meeste onderhoud. Ga wekelijks met een dweil en een onderhouds- en reinigingsmiddel aan de slag. Beperk het gebruik van water en na het boenen, minimaal 2 weken wachten met zeep. Na het opdrogen kan je de vloer opboenen. Dat doe je het best met de originele boenwas en een boenmachine. 

Eén maal per maand je geboend parket polieren en een jaarlijks grondig onderhoud kan wonderen doen. Je krijgt er een geweldig klassieke uitstraling voor in de plaats. 

Geolied parket
Hier is het de kunst om het evenwicht te vinden tussen reinigen en voldoende voedende oliebehandeling. Ga voor olieachtige natuurzepen en wees ook hier zuinig met water. Van overmatig watergebruik kan je vloer omhoogkomen. Door het gebruik van de olieachtige zeep leg je een beschermende film over je parket. Opdrogen doe je vervolgens met een schone dweil. 

Moet je geoliede parket wat steviger aangepakt worden, kies dan voor een intensiefreiniger. Met een geschikte ontvetter krijg je kleine vlekjes en plekken weg. Ga zeker niet te stevig schuren want daar gaat je parket op den duur van verkleuren. 

Geef je vloer ook jaarlijks een groot onderhoud met onderhoudsolie, je parket leeft er van op! Let wel de eerste dagen op, want je parket kan glad zijn en uitschuiven en dat wil je niet. 

Gevernist parket
Bij het onderhoud van je geverniste parket is een polish een must. Dit zorgt ervoor dat je vloer niet mat wordt. Regelmatig een nieuwe vernislaag aanbrengen met de polish zorgt voor de unieke glanzende uitstraling van je parket. 

Stofzuigen en poetsen met een klamme doek en klaar is kees. Boenwas mijden we bij gevernist pakket, deze belemmert de hechting van de polish aan de vloer. Vlekken pak je aan met een klamme doek. Dit is veruit de makkelijkste vloer in onderhoud. 

Tot slot nog enkele tips die voor alle types gelden:
 - Wil je lang en optimaal genieten van je parket? Geef deze dan best wekelijks een onderhoudsbeurt.
 - Overvloedig watergebruik is NOOIT goed.
 - Krassen zijn onvermijdelijk maar het gebruik van bescherming onder stoelen en tafels kan al wonderen verrichten. 

Met bovenstaand onderhoud en met de nodige voorzichtigheid kan je makkelijk 10 jaar verder voor er een nieuwe afwerkingslaag nodig is. Zo geniet je lang en optimaal van de uitstraling van je parket. 

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons