Hoe onderhoud ik mijn kranen en douche?

Kalk in het water, vettige vingers, … ze laten allemaal hun sporen na op het blinkende kraanwerk. Wanneer je daar niet kordaat tegen optreedt, ziet je kraan of douchekop er al snel dof en lelijk uit. Hansgrohe gidst ons met enkele tips door een vlot onderhoud richting stralende kranen.

Onderhoud van de kraan
Verzorgingsproducten zoals zeep, douchegel of shampoo kunnen schade veroorzaken aan de toplaag van de kraan of douchekop. Spoel de kraan of douchekop na gebruik daarom even na met zuiver water en droog vervolgens af met een handdoek. Zo vermijd je ook kalkaanslag wanneer het water is opgedroogd.

Reinigen van de kraan
• Gebruik liefst een product op basis van citroenzuur. Producten op basis van zoutzuur, azijnzuur, chloor of fosforzuur vallen af te raden.
• Breng het reinigingsmiddel niet rechtstreeks op de kraan of douchekop aan, maar eerst op een doek of spons.
• Spoel de kraan of douchekop na het reinigen goed na met zuiver water zodat er geen restanten van het reinigingsmiddel achter blijven. 

Kalk verwijderen
Perlator
De perlator in de kraan is een risicoplek voor kalkophoping. Wanneer kalk zich hier vast zet, krijg je een zwakkere of vervormde straal.
Om de kalk te verwijderen, haal je de perlator van de kraan. Dompel hem 5 minuten in een kom met reinigingsmiddel op basis van citroenzuur. Nadien afspoelen en terug plaatsen en klaar is kees.

Douchekop
Voor het reinigen van de douchekop geldt dezelfde aanpak. Maak hem los van de doucheslang of – arm en laat 5 minuten weken in een oplossing met citroenzuur.

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren. Twijfel je over verschillende opties? Ontdek hier alle voor- en nadelen
Lees meer

Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Samenwonen wanneer één van de partners al een huis heeft? Zo kan je je inkopen in het huis van je partner en mede eigenaar worden.
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons