Hoe onderhoud ik mijn kranen en douche?

Kalk in het water, vettige vingers, … ze laten allemaal hun sporen na op het blinkende kraanwerk. Wanneer je daar niet kordaat tegen optreedt, ziet je kraan of douchekop er al snel dof en lelijk uit. Hansgrohe gidst ons met enkele tips door een vlot onderhoud richting stralende kranen.

Onderhoud van de kraan
Verzorgingsproducten zoals zeep, douchegel of shampoo kunnen schade veroorzaken aan de toplaag van de kraan of douchekop. Spoel de kraan of douchekop na gebruik daarom even na met zuiver water en droog vervolgens af met een handdoek. Zo vermijd je ook kalkaanslag wanneer het water is opgedroogd.

Reinigen van de kraan
• Gebruik liefst een product op basis van citroenzuur. Producten op basis van zoutzuur, azijnzuur, chloor of fosforzuur vallen af te raden.
• Breng het reinigingsmiddel niet rechtstreeks op de kraan of douchekop aan, maar eerst op een doek of spons.
• Spoel de kraan of douchekop na het reinigen goed na met zuiver water zodat er geen restanten van het reinigingsmiddel achter blijven. 

Kalk verwijderen
Perlator
De perlator in de kraan is een risicoplek voor kalkophoping. Wanneer kalk zich hier vast zet, krijg je een zwakkere of vervormde straal.
Om de kalk te verwijderen, haal je de perlator van de kraan. Dompel hem 5 minuten in een kom met reinigingsmiddel op basis van citroenzuur. Nadien afspoelen en terug plaatsen en klaar is kees.

Douchekop
Voor het reinigen van de douchekop geldt dezelfde aanpak. Maak hem los van de doucheslang of – arm en laat 5 minuten weken in een oplossing met citroenzuur.

Gerelateerde artikels

Dit zegt de Belgische wetgeving over buren, bomen en hagen

Heb je last van bomen of planten van de buren? Lees eerst even na wat de nieuwe Belgische wetgeving zegt over bomen, buren en hagen
Lees meer

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons