Nieuwe regels voor wie met vastgoedmakelaar verkoopt of verhuurt

Vanaf 31 mei zijn de regels veranderd voor wie zijn woning via een vastgoedmakelaar verkoopt of verhuurt. Zo krijgt de verkoper in bepaalde gevallen meer bedenktijd om de samenwerking alsnog te kunnen herroepen. Maar de Confederatie van Immoberoepen (CIB) stelt zich vragen bij die complexiteit die deze nieuwe regelgeving met zich meebrengt.

Het Wetboek Economisch Recht vervangt vanaf 31 mei de huidige Wet Marktpraktijken en Consumentenbescherming. In de praktijk brengt dat onder meer een aantal belangrijke gevolgen met zich mee voor zowel de consument als de vastgoedmakelaar. Herroepingstermijn

Zo gold er tot nu toe een herroepingstermijn van 7 werkdagen wanneer u een bemiddelingsovereenkomst ondertekende met een vastgoedmakelaar. Met andere woorden: de verkoper of verhuurder had 7 werkdagen de tijd om van de samenwerking af te zien. Die bedenktijd wordt nu opgetrokken tot 14 (kalender)dagen. Tenminste, als het contract gezamenlijk door de vastgoedmakelaar en de consument buiten het immokantoor wordt ondertekend. Precontractuele informatie

Daarnaast zal ook een wettelijke lijst met precontractuele informatie aan de verkoper/verhuurder moeten worden meegedeeld. Net zoals er een standaardformulier aan de consument moeten worden meegegeven, dat gebruikt kan worden wanneer men binnen de wettelijke bedenktijd van de samenwerking wil afzien. Dat alles betekent dat er nu met verschillende soorten bemiddelingsopdrachten zal gewerkt worden, die op hun beurt verschillende herroepingstermijnen en informatieplichten bevatten. 

Werkbaarheid
De Confederatie van Immoberoepen zegt een groot voorstander te zijn van initiatieven die de consument ten goede komen. ‘Wat deze nieuwe regelgeving betreft, plaatst de sector echter vraagtekens bij de complexiteit ervan. Iets waar zowel de consument als de vastgoedmakelaars mee geconfronteerd zullen worden’, klinkt het bij het CIB. ‘Reden voor die complexiteit is dat het nieuwe wetboek er voor alle economische sectoren is gekomen, waardoor de regelgeving - die grotendeels het werk van Europa is - niet kon afgestemd worden op de specifieke dienstverlening van de vastgoedmakelaars.’

Toch vraagt de Confederatie van Immoberoepen uitdrukkelijk om voldoende oog te blijven hebben voor de werkbaarheid in de praktijk.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Verkoper bedenkt zich en annuleert de verkoop van het huis.

De verkoper wil niet meer verkopen en trekt het bod in. Kan de verkoper het compromis ontbinden en de verkoop van het huis annuleren?
Lees meer

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons