Nieuwe regels voor wie met vastgoedmakelaar verkoopt of verhuurt

Vanaf 31 mei zijn de regels veranderd voor wie zijn woning via een vastgoedmakelaar verkoopt of verhuurt. Zo krijgt de verkoper in bepaalde gevallen meer bedenktijd om de samenwerking alsnog te kunnen herroepen. Maar de Confederatie van Immoberoepen (CIB) stelt zich vragen bij die complexiteit die deze nieuwe regelgeving met zich meebrengt.

Het Wetboek Economisch Recht vervangt vanaf 31 mei de huidige Wet Marktpraktijken en Consumentenbescherming. In de praktijk brengt dat onder meer een aantal belangrijke gevolgen met zich mee voor zowel de consument als de vastgoedmakelaar. Herroepingstermijn

Zo gold er tot nu toe een herroepingstermijn van 7 werkdagen wanneer u een bemiddelingsovereenkomst ondertekende met een vastgoedmakelaar. Met andere woorden: de verkoper of verhuurder had 7 werkdagen de tijd om van de samenwerking af te zien. Die bedenktijd wordt nu opgetrokken tot 14 (kalender)dagen. Tenminste, als het contract gezamenlijk door de vastgoedmakelaar en de consument buiten het immokantoor wordt ondertekend. Precontractuele informatie

Daarnaast zal ook een wettelijke lijst met precontractuele informatie aan de verkoper/verhuurder moeten worden meegedeeld. Net zoals er een standaardformulier aan de consument moeten worden meegegeven, dat gebruikt kan worden wanneer men binnen de wettelijke bedenktijd van de samenwerking wil afzien. Dat alles betekent dat er nu met verschillende soorten bemiddelingsopdrachten zal gewerkt worden, die op hun beurt verschillende herroepingstermijnen en informatieplichten bevatten. 

Werkbaarheid
De Confederatie van Immoberoepen zegt een groot voorstander te zijn van initiatieven die de consument ten goede komen. ‘Wat deze nieuwe regelgeving betreft, plaatst de sector echter vraagtekens bij de complexiteit ervan. Iets waar zowel de consument als de vastgoedmakelaars mee geconfronteerd zullen worden’, klinkt het bij het CIB. ‘Reden voor die complexiteit is dat het nieuwe wetboek er voor alle economische sectoren is gekomen, waardoor de regelgeving - die grotendeels het werk van Europa is - niet kon afgestemd worden op de specifieke dienstverlening van de vastgoedmakelaars.’

Toch vraagt de Confederatie van Immoberoepen uitdrukkelijk om voldoende oog te blijven hebben voor de werkbaarheid in de praktijk.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Wat is de invloed van de EPC score op de verkoopprijs van je woning?

Zonnepanelen, dakisolatie, dubbele beglazing … Er zijn heel wat investeringen waarmee we onze woningen groener kunnen maken. Maar wat is de impact van deze duurzame oplossingen op de waarde en de verkoopprijs van ons huis of appartement?
Lees meer

Coronavirus: Zoveel zal je huis in waarde dalen!

De prijsverlaging van huizen in België door de coronacrisis lijkt beperkt. Dit is wat Belfius verwacht…
Lees meer

Gevolgen voor Epc door Coronacrisis

Eigenaars die een woning willen verkopen of verhuren krijgen uitstel voor de opmaak van een EPC.
Lees meer

Homestaging is hot!

Nu de huisbezoeken weer kunnen doorgaan krijgt homestaging ongetwijfeld weer een boost. Deze trend komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Met weinig geld je woning zo aantrekkelijk mogelijk maken voor potentiële kopers. Wij geven je alvast enkele tips en tricks mee.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons