4 juni 2014

Vanaf 31 mei zijn de regels veranderd voor wie zijn woning via een vastgoedmakelaar verkoopt of verhuurt. Zo krijgt de verkoper in bepaalde gevallen meer bedenktijd om de samenwerking alsnog te kunnen herroepen. Maar de Confederatie van Immoberoepen (CIB) stelt zich vragen bij die complexiteit die deze nieuwe regelgeving met zich meebrengt.

Het Wetboek Economisch Recht vervangt vanaf 31 mei de huidige Wet Marktpraktijken en Consumentenbescherming. In de praktijk brengt dat onder meer een aantal belangrijke gevolgen met zich mee voor zowel de consument als de vastgoedmakelaar. Herroepingstermijn

Zo gold er tot nu toe een herroepingstermijn van 7 werkdagen wanneer u een bemiddelingsovereenkomst ondertekende met een vastgoedmakelaar. Met andere woorden: de verkoper of verhuurder had 7 werkdagen de tijd om van de samenwerking af te zien. Die bedenktijd wordt nu opgetrokken tot 14 (kalender)dagen. Tenminste, als het contract gezamenlijk door de vastgoedmakelaar en de consument buiten het immokantoor wordt ondertekend. Precontractuele informatie

Daarnaast zal ook een wettelijke lijst met precontractuele informatie aan de verkoper/verhuurder moeten worden meegedeeld. Net zoals er een standaardformulier aan de consument moeten worden meegegeven, dat gebruikt kan worden wanneer men binnen de wettelijke bedenktijd van de samenwerking wil afzien. Dat alles betekent dat er nu met verschillende soorten bemiddelingsopdrachten zal gewerkt worden, die op hun beurt verschillende herroepingstermijnen en informatieplichten bevatten.

Werkbaarheid
De Confederatie van Immoberoepen zegt een groot voorstander te zijn van initiatieven die de consument ten goede komen. ‘Wat deze nieuwe regelgeving betreft, plaatst de sector echter vraagtekens bij de complexiteit ervan. Iets waar zowel de consument als de vastgoedmakelaars mee geconfronteerd zullen worden’, klinkt het bij het CIB. ‘Reden voor die complexiteit is dat het nieuwe wetboek er voor alle economische sectoren is gekomen, waardoor de regelgeving - die grotendeels het werk van Europa is - niet kon afgestemd worden op de specifieke dienstverlening van de vastgoedmakelaars.’

Toch vraagt de Confederatie van Immoberoepen uitdrukkelijk om voldoende oog te blijven hebben voor de werkbaarheid in de praktijk.

Bron:
Netto

OXIMO Dé 1% makelaar
Wij verkopen ook uw eigendom aan 1% commissie (excl.btw) Contacteer ons voor meer informatie!

Twitter Facebook

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag