Nieuw online biedingsysteem voor bijzonder vastgoed

Een klooster, een kazerne, een kunstgalerij, … Het zijn doorgaans bijzondere panden. Die meestal ook bijzonder moeilijk een koper vinden. De verkoper zit al snel met de handen in het haar. Tot nu. Want COVAST is een uniek online verkoopplatform dat hem uit de nood helpt.

Het vastgoedpatrimonium van overheden en non-profitorganisaties kan je gerust gigantisch noemen. En het aanbod dat geregeld te koop wordt gesteld is erg divers: dat gaat dan van een oud postkantoor, over een leegstaande pastorie en braakliggende gronden, tot schoolgebouwen die niet langer benut worden. Soms ligt dat vastgoed niet eens in de eigen regio, maar verspreid over het hele land. Heel vaak is dat patrimonium gedeeltelijk verouderd, of onvoldoende aangepast aan hedendaagse normen.

Dikwijls wordt er om budgettaire redenen beslist om een gedeelte van die panden van de hand te doen. Slechts zelden echter zijn de overheidsbesturen en –administraties of het management van organisaties voldoende georganiseerd om dat vastgoed op de markt te brengen voor een verkoop. Na maanden van vruchteloze pogingen is de verkoper de wanhoop nabij. En dus dringt een openbare verkoop zich op. Maar dat is dikwijls een erg stroef systeem.

Om daar een commercieel aantrekkelijk alternatief voor te bieden, richtte CIB Vlaanderen, de Confederatie van Immobiliënberoepen, een nieuw online biedingsysteem op: COVAST. Met slechts één duidelijk doel voor ogen: vastgoed van overheden en andere bijzondere opdrachtgevers makkelijker aan de man brengen. De gehanteerde werkwijze is eenvoudig en de voordelen zijn niet op één hand te tellen. Terwijl een traditionele openbare verkoop meestal sterk streekgebonden is, trekt COVAST het verhaal open naar de volledige Belgische vastgoedmarkt. Telkens wordt namelijk het complete netwerk –fijnmazig, maar tegelijk stevig verankerd – ingeschakeld om de voelsprieten uit te steken. De verkoper kan dus rekenen op de beroepservaring, marktkennis en de lokale netwerkcapaciteiten van alle BIV erkende vastgoedmakelaars in België. Dat zijn er maar liefst 1.300. De kreet ‘Één voor allen en allen voor één’ is hier dus zeker op zijn plaats. Dit is een onmiskenbaar voordeel. Verkopers blijven gespaard van een administratieve rompslomp en zien hun pand een veel grotere publicitaire aandacht krijgen dan gebruikelijk. Dat moet er toe leiden dat het gebouw ook daadwerkelijk sneller verkocht geraakt dan voorheen. De kosten vallen gemiddeld lager uit dan bij de klassieke openbare verkoop.

De bemiddelingskosten worden trouwens steevast gedragen door de koper. Dat zorgt van meet af aan voor de nodige duidelijkheid. Anderzijds kunnen de vastgoedmakelaars zonder enige moeite medewerking verlenen en op die manier hun portefeuille uitbreiden. Iedereen is hier dus bij gebaat. Zoals dat hoort voor een modern en transparant verkoopsysteem werd het platform grotendeel elektronisch ontwikkeld. De online biedingen gebeuren via de website www.covast.be, waar naast de panden ook de namen vermeld staan van de meewerkende vastgoedmakelaars.

Bron:
Het Belang van Limburg


Gerelateerde artikels

Mag je zelf je woning verkopen, ook al heb je een makelaar?

Wil je je huis of appartementje aan de kust verkopen nu de vastgoedmarkt in de lift zit? Misschien overweeg je dan met een vastgoedmakelaar in zee te gaan. Handig: je hoeft zelf geen bezichtigingen te organiseren of documenten in orde te brengen. Samenwerken met een makelaar is niet zo moeilijk: je ondertekent samen een contract en je makelaar gaat aan de slag om de verkoop te realiseren.
Lees meer

Kan je makelaar je huis in jouw naam verkopen?

Je doet een beroep op een vastgoedmakelaar voor de verkoop of verhuur van je huis of appartement. Mag de makelaar dan zelf beslissen om de verkoops- of verhuurovereenkomst in jouw naam en voor jouw rekening te ondertekenen?
Lees meer

5 tips voor een succesvolle home-staging!

Het is bewezen dat een woning die te koop of te huur staat meer kans heeft om de aandacht te trekken als deze wordt uitgelicht met professioneel ogende foto’s die onder meer de illusie van grotere volumes wekken.
Lees meer

Veel gestelde vragen rond het Coronavirus: wat zijn de gevolgen voor de vastgoedmarkt?

Zoals vele sectoren, ondervindt ook de vastgoedsector hinder door het coronavirus. Maar wat betekent dit voor jou? Enkele antwoorden op de meest gestelde vragen.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons