Natuurlijk licht, goed voor het gemoed


De invloed van natuurlijk licht op ons gemoed, mogen we niet onderschatten. Daarom is het fijn als je in je huis zoveel mogelijk natuurlijk licht hebt. Het is niet alleen goed voor je humeur, ook je energierekening vaart erbij...


Hier zijn een aantal tips vinden om meer natuurlijk zonlicht in huis te krijgen en vrolijk de dag door te komen:


1. Laat je ramen tot op de grond doorlopen

Een simpele maar handige tip. Een groter lichtbereik is meer licht, zo simpel kan het zijn. In je leefruimte zorgen ramen die doorlopen tot op de grond overigens ook voor meer optische ruimte. Altijd mooi meegenomen als je niet over een zee aan ruimte beschikt. 


2. Opteer voor een koepel of lichtstraat

Weinig natuurlijk licht in je woonst? Al eens aan een koepel of lichtstraat gedacht? Zowel staal als aluminium kunnen perfect. Staal kan zowel in een modern als een klassiek interieur. Ze zijn bovendien net iets fijner dan de variant in aluminium. Zeker rijhuizen, die van nature vaak al wat donkerder zijn, kunnen baat hebben bij een koepel of lichtstraat. 


3. Oriënteer je ramen naar de zon

De zon komt voornamelijk van het zuiden. Logisch dus dat je de meeste ramen oriënteert in deze richting. Beperk je uiteraard niet tot enkel deze zijde. Hoe meer ramen richting het zuiden, hoe warmer de woning aanvoelt. 


4. Reflecteer het zonlicht

Laat natuurlijk invallend licht reflecteren in ruimtes waar weinig licht binnenvalt. Licht weerkaatsen is hier de boodschap. Gebruik witte, glanzende verf op het plafond of de raamkozijnen, werk met spiegels of spiegelende wandbekleding. 


5. Loodrecht licht door het dakraam

Dit wordt ook wel eens zenitaal licht genoemd. We denken hier bijvoorbeeld aan een dakraam. Wist je dat loodrecht zonlicht 3x meer licht doet invallen dan in de verticale gevels. 


... en nog enkele kleine tips bij het plaatsen van dakramen:

- Je plaatst het best horizontale formaten als je over een lange, smalle ruimte beschikt. Bij een diepere kamer opteer je beter voor hoge ramen.
- Zorg dat je dakramen ook altijd stevig geïsoleerd zijn, anders ontsnapt er heel wat warmte.
- Hoewel we fan zijn van lichtinval, kan zonnewering toch een must zijn. Je voorkomt zo oververhitting. Wil je af en toe verluchten, dan is een vliegengaas zeker geen overbodige luxe. 


Geniet in elk geval van de zonnestralen en laat het in je woonst beginnen!


Bron:

Immovlan


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag