1 oktober 2014

Vanaf 1 januari daalt het verdelingsrecht, beter bekend als de miserietaks, opnieuw van 2,5 procent naar 1 procent, zo werd in het Vlaamse regeerakkoord afgesproken. Bij nader toezien daalt het tarief enkel in situaties van echtscheidingen, en niet in situaties waarbij erfgenamen samen onroerend goed erven.

De verdeeltaks is grosso modo verschuldigd in twee situaties. De bekendste is die waarbij een gehuwd koppel of een paar dat minstens een jaar wettelijk samenwoont, uit mekaar gaat, en één van de partners de gezinswoning verwerft door het deel van de ander af te kopen. Maar de taks is ook verschuldigd als enkele erfgenamen samen een onroerend goed erven, en één van hen de anderen uitkoopt.

In zulke gevallen is degene die het goed verwerft, de taks verschuldigd. Vroeger was dat een taks van 1 procent op de totale waarde van het goed, in 2012 werd dit opgetrokken tot 2,5 procent. Die verhoging leidde tot veel protest, waarbij de taks tot miserietaks werd omgedoopt.

In juli werd in het Vlaamse regeerakkoord ingeschreven dat de miserietaks opnieuw verlaagd zou worden, en werd daarbij verwezen naar echtscheidingssituaties. Bij de Septemberverklaring bleek dat de verlaging op 1 januari 2015 ingaat.

Bij nader toezien blijkt dat de regering wel degelijk het terugschroeven tot 1 procent enkel bedoelt voor echtscheidingsgevallen, en dat het tarief 2,5 procent blijft in gevallen waar een erfgenaam de andere erfgenamen uitkoopt.

In echtscheidingsgevallen werd bij de verhoging goed twee jaar geleden een correctie ingevoerd: op een zogeheten abattement van 50.000 euro (te verhogen met 20.000 euro per kind in het gezin) was de taks niet verschuldigd. Dat bedrag mocht dus worden afgetrokken van de waarde van het huis vooraleer de taks werd berekend. Nu wordt in deze situatie teruggekeerd naar het oude systeem, en wordt dus ook het abattement weer afgeschaft.

Bron:
Netto

OXIMO Dé 1% makelaar
Wij verkopen ook uw eigendom aan 1% commissie (excl.btw) Contacteer ons voor meer informatie!

Twitter Facebook

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag