Miserietaks daalt niet in erfeniskwesties

Vanaf 1 januari daalt het verdelingsrecht, beter bekend als de miserietaks, opnieuw van 2,5 procent naar 1 procent, zo werd in het Vlaamse regeerakkoord afgesproken. Bij nader toezien daalt het tarief enkel in situaties van echtscheidingen, en niet in situaties waarbij erfgenamen samen onroerend goed erven.

De verdeeltaks is grosso modo verschuldigd in twee situaties. De bekendste is die waarbij een gehuwd koppel of een paar dat minstens een jaar wettelijk samenwoont, uit mekaar gaat, en één van de partners de gezinswoning verwerft door het deel van de ander af te kopen. Maar de taks is ook verschuldigd als enkele erfgenamen samen een onroerend goed erven, en één van hen de anderen uitkoopt.

In zulke gevallen is degene die het goed verwerft, de taks verschuldigd. Vroeger was dat een taks van 1 procent op de totale waarde van het goed, in 2012 werd dit opgetrokken tot 2,5 procent. Die verhoging leidde tot veel protest, waarbij de taks tot miserietaks werd omgedoopt.

In juli werd in het Vlaamse regeerakkoord ingeschreven dat de miserietaks opnieuw verlaagd zou worden, en werd daarbij verwezen naar echtscheidingssituaties. Bij de Septemberverklaring bleek dat de verlaging op 1 januari 2015 ingaat.

Bij nader toezien blijkt dat de regering wel degelijk het terugschroeven tot 1 procent enkel bedoelt voor echtscheidingsgevallen, en dat het tarief 2,5 procent blijft in gevallen waar een erfgenaam de andere erfgenamen uitkoopt. 

In echtscheidingsgevallen werd bij de verhoging goed twee jaar geleden een correctie ingevoerd: op een zogeheten abattement van 50.000 euro (te verhogen met 20.000 euro per kind in het gezin) was de taks niet verschuldigd. Dat bedrag mocht dus worden afgetrokken van de waarde van het huis vooraleer de taks werd berekend. Nu wordt in deze situatie teruggekeerd naar het oude systeem, en wordt dus ook het abattement weer afgeschaft.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Lijfrente: een nieuwe formule om niet meer te hopen op het overlijden!

Laten we het toegeven: de lijfrente is een verleidelijke formule, op één detail na…
Lees meer

Een huis verkopen aan één van je kinderen: de valkuilen!

Als ouder overweeg je om je huis of appartement te verkopen aan één van je kinderen. Hou er dan rekening mee dat je andere kinderen hier later weleens moeilijk over kunnen doen.
Lees meer

Zo kan je een huis met een vruchtgebruik er op toch verkopen!

Als je blote eigenaar bent van een huis waarvan iemand anders het vruchtgebruik heeft wil je dat misschien wel verkopen. Hoe kan je de vruchtgebruiker overtuigen om hieraan mee te werken? Wat kan je doen als die uiteindelijk niet akkoord gaat?
Lees meer

Schenkingen van onroerend goed: Waarom exploderen de cijfers in België?

Als het om vastgoedschenkingen gaat, zijn de cijfers in België en vooral in het zuiden explosief gestegen. De vraag is waarom Belgen zo geneigd zijn om hun onroerend goed weg te geven…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons