Mag je zonnepanelen plaatsen op het dak van een appartementsgebouw?

Als eigenaar van een appartement mag je niet alleen beslissen om zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van het gebouw. De algemene vergadering van mede-eigenaars moet hierover beslissen.
Je bent eigenaar van een appartement en wil graag zonnepanelen plaatsen op een deel van het dak. Weet dan dat je dit niet zo maar kan en dit zelfs niet als je eigenaar bent van het dakappartement en/of je maar op een deeltje van het dak panelen plaatst. Het dak van het gebouw en de dakbedekking zijn nu eenmaal gemeenschappelijke delen van het gebouw.

Voorleggen aan de algemene vergadering.

Je moet je vraag dan ook voorleggen aan de algemene vergadering van mede-eigenaars. Je kan daarbij bv. voorstellen dat de mede-eigendom de panelen plaatst ten behoeve van iedereen of dat men jou de toelating geeft de panelen voor jezelf te plaatsen, bv. tegen betaling van een maandelijkse huur. Vraag tijdig aan de syndicus dat hij je vraag op de agenda van de algemene vergadering zet.

Opdat je vraag zou worden ingewilligd moet je een 3/4e meerderheid krijgen, tenzij de basisakte een strengere meerderheid voorschrijft.

Naar de rechtbank.

Tegen de beslissing van de algemene vergadering is in sommige gevallen een verhaal mogelijk bij de vrederechter. Die kan de beslissing nog wijzigen als ze onrechtmatig, onregelmatig of bedrieglijk is. Dit is bv. het geval als het punt niet vooraf op de agenda stond. 

Diegene die de beslissing wil aanvechten moet binnen de drie maanden nadat de beslissing werd genomen een gerechtelijke procedure starten.

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren. Twijfel je over verschillende opties? Ontdek hier alle voor- en nadelen
Lees meer

Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Samenwonen wanneer één van de partners al een huis heeft? Zo kan je je inkopen in het huis van je partner en mede eigenaar worden.
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons