Mag je zonnepanelen plaatsen op het dak van een appartementsgebouw?

Als eigenaar van een appartement mag je niet alleen beslissen om zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van het gebouw. De algemene vergadering van mede-eigenaars moet hierover beslissen.
Je bent eigenaar van een appartement en wil graag zonnepanelen plaatsen op een deel van het dak. Weet dan dat je dit niet zo maar kan en dit zelfs niet als je eigenaar bent van het dakappartement en/of je maar op een deeltje van het dak panelen plaatst. Het dak van het gebouw en de dakbedekking zijn nu eenmaal gemeenschappelijke delen van het gebouw.

Voorleggen aan de algemene vergadering.

Je moet je vraag dan ook voorleggen aan de algemene vergadering van mede-eigenaars. Je kan daarbij bv. voorstellen dat de mede-eigendom de panelen plaatst ten behoeve van iedereen of dat men jou de toelating geeft de panelen voor jezelf te plaatsen, bv. tegen betaling van een maandelijkse huur. Vraag tijdig aan de syndicus dat hij je vraag op de agenda van de algemene vergadering zet.

Opdat je vraag zou worden ingewilligd moet je een 3/4e meerderheid krijgen, tenzij de basisakte een strengere meerderheid voorschrijft.

Naar de rechtbank.

Tegen de beslissing van de algemene vergadering is in sommige gevallen een verhaal mogelijk bij de vrederechter. Die kan de beslissing nog wijzigen als ze onrechtmatig, onregelmatig of bedrieglijk is. Dit is bv. het geval als het punt niet vooraf op de agenda stond. 

Diegene die de beslissing wil aanvechten moet binnen de drie maanden nadat de beslissing werd genomen een gerechtelijke procedure starten.

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons