Kan je je garage apart verkopen?

Als je eigenaar bent van een appartement en een garage in hetzelfde gebouw, kan je meestal je garage apart verkopen. Je kan dit zelfs doen aan iemand die geen eigenaar is van een appartement binnen het gebouw. Als de statuten je dat verbieden hoef je je daar niet noodzakelijk bij neer te leggen.

Je bent eigenaar van een appartement, garage en kelder in een appartementsgebouw. Je wil je garage verkopen aan een buur of aan een andere eigenaar in het gebouw. Je appartement wil je niet verkopen. Maar kan je beide zo maar los van elkaar verkopen of moeten ze samen worden verkocht?

De regel. In de meeste gevallen vormt je garage een zogenaamde aparte kavel in de basisakte van het gebouw. Je moet die niet verkopen samen met je appartement. Je kan de garage zelfs verkopen aan iemand die geen eigenaar is van een appartement in het gebouw.

In de statuten van het gebouw kan een bepaling staan die het je verbiedt om een garage, die hoort bij een appartement, apart te verkopen aan andere personen dan mede-eigenaars (bijvoorbeeld buren). Weet dan dat er rechters zijn die van oordeel zijn dat zulke clausule niet geldig is en dat je ze in vraag kan stellen omdat ze in strijd is met de vrije overdraagbaarheid van goederen.

Het is één kavel. Het kan ook gebeuren dat je appartement en de garage één kavel vormen in de basisakte. In dat geval kan je een splitsing vragen om opvolgend de garage en het appartement apart te verkopen.

In de statuten kan een splitsingsverbod staan. Als dat het geval is kan je eventueel argumenteren dat dit verbod onredelijk is. Laat het onderzoeken door een advocaat en vecht het eventueel aan.

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

Huis verkopen met Oximo: stappenplan

Wil je je huis verkopen? Ontdek in dit stappenplan van Oximo hoe dit precies verloopt. Zo ben jij perfect voorbereid op het verkoopproces!
Lees meer

Je huis verkopen na scheiding: hoe werkt dat?

Je kan je huis verkopen, je partner uitkopen of de woning houden in onverdeeldheid. Weeg de verschillende opties af en maak de juiste keuze.
Lees meer

Deze kosten betaal je bij de verkoop van een huis

Je huis verkopen brengt een aantal vaste kosten met zich mee. Denk maar attesten, notariskosten en de prijs van een online advertentie
Lees meer

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij