Je huurder in collectieve schuldenregeling?

Als je huurder zijn huur niet correct betaalt en in collectieve schuldenregeling gaat, riskeer je je geld deels kwijt te zijn. Doe een aangifte van schuldvordering.

Als je huurder in collectieve schuldregeling gaat, betekent dat dat hij in niet te beste financiële papieren zit en dat hij zijn schulden niet meer kan betalen. Er wordt dan door de rechtbank een schuldbemiddelaar aangesteld. 

De verdere huur

Voor de huur van de volgende maanden is dat meestal geen probleem. Zolang je huurder in een collectieve schuldenregeling blijft, zal de schuldbemiddelaar de huur namelijk voorrang geven op de meeste andere schulden. Het wordt natuurlijk iets anders als de schuldbemiddeling herroepen wordt. In dat geval komt de bemiddelaar niet meer tussen en wordt het risico op niet-betaling alleen maar groter. 

De achterstallen

De kans dat je de al opgebouwde huurachterstallen nog kan recupereren wordt heel wat kleiner. Doe hiervoor een aangifte van schuldvordering. Je moet dit in principe doen binnen de maand via een aangetekende brief bij de schuldbemiddelaar. Mogelijks recupereer je vervolgens een deel van de achterstallen in het kader van de afbetalingsregeling die wordt uitgewerkt. 

Kan je de ontbinding vragen?

Door het feit dat je huurder in collectieve schuldenregeling gaat eindigt de huurovereenkomst niet automatisch. 

Als de huurder je de huur niet betaalt tijdens de collectieve schuldenregeling of na een herroeping, kan je naar de vrederechter stappen om een ontbinding van de huurovereenkomst te vragen. Neem vooraleer je dit doet wel even contact met de schuldbemiddelaar om te zien of daar het probleem niet zit (en er bv. geen vergetelheid is van de bemiddelaar). 

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder in?

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder juist in? Mag de huisbaas zomaar binnenkomen? En wanneer is er sprake van huisvredebreuk door de verhuurder?  
Lees meer

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons