Je huis verluchten in de winter: 3 praktische tips!

Het ventileren van uw huis blijft cruciaal, zelfs wanneer het kwik daalt. Maar wees voorzichtig: in de winter moeten kleine voorzorgsmaatregelen worden genomen. Hier zijn 3 praktische tips om toe te passen.

Het hele jaar door ventileren is essentieel. Dit maakt het mogelijk om de lucht te vernieuwen, om verontreinigende stoffen af te voeren, maar ook om de luchtvochtigheid te verminderen. Deze dagelijkse reflex is des te belangrijker in oudere huizen, die niet zijn uitgerust met een efficiënt mechanisch ventilatiesysteem. In de winter moet echter voorzichtig te werk worden gegaan:

1. Open de ramen groot en 10 minuten per dag
Om te voorkomen dat uw huis te veel afkoelt als u ‘s winters gaat verluchten, aarzel dan niet om minstens twee ramen breed te openen. Laat ook uw binnendeuren open staan. Ongeveer tien minuten zijn dan genoeg om de binnenlucht in uw huis te vernieuwen zonder dat uw muren en meubels afkoelen. Een raam open laten staan door de hele dag open te kantelen en te kantelen in de winter, zal uw huis daarentegen veel meer afkoelen en meer energie verbruiken.

2. Verlucht tussen 8 en 11u of na 22u
Ventilatie moet worden vermeden op momenten dat de kwaliteit van de buitenlucht slecht is en al zeker als je in de stad woont. In de winter valt verluchten tussen 14.00 en 18.00 uur te vermijden. Het is het beste om ‘s morgens voor 11.00 uur en ‘s avonds na 22.00 uur te verluchten. Wacht als dat kan tot de eerste zonnestralen de atmosfeer hebben opgewarmd en de ochtendvochtigheid is verdwenen.

3. Schakel de verwarming uit maar ga niet onder 15°C
Vergeet niet uw radiatoren uit te schakelen voordat u uw ramen opent om energieverspilling te voorkomen. Zet vervolgens uw radiatoren pas aan nadat alle ramen gesloten zijn. Maar maak je geen zorgen: de vernieuwde lucht, die minder vochtig is, zal sneller opwarmen dan de muffe lucht. Zorg er echter voor dat de temperatuur van uw interieur niet onder de 15°C daalt om condensatie te voorkomen.

Gerelateerde artikels

Dit zegt de Belgische wetgeving over buren, bomen en hagen

Heb je last van bomen of planten van de buren? Lees eerst even na wat de nieuwe Belgische wetgeving zegt over bomen, buren en hagen
Lees meer

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons