Je huis verluchten in de winter: 3 praktische tips!

Het ventileren van uw huis blijft cruciaal, zelfs wanneer het kwik daalt. Maar wees voorzichtig: in de winter moeten kleine voorzorgsmaatregelen worden genomen. Hier zijn 3 praktische tips om toe te passen.

Het hele jaar door ventileren is essentieel. Dit maakt het mogelijk om de lucht te vernieuwen, om verontreinigende stoffen af te voeren, maar ook om de luchtvochtigheid te verminderen. Deze dagelijkse reflex is des te belangrijker in oudere huizen, die niet zijn uitgerust met een efficiënt mechanisch ventilatiesysteem. In de winter moet echter voorzichtig te werk worden gegaan:

1. Open de ramen groot en 10 minuten per dag
Om te voorkomen dat uw huis te veel afkoelt als u ‘s winters gaat verluchten, aarzel dan niet om minstens twee ramen breed te openen. Laat ook uw binnendeuren open staan. Ongeveer tien minuten zijn dan genoeg om de binnenlucht in uw huis te vernieuwen zonder dat uw muren en meubels afkoelen. Een raam open laten staan door de hele dag open te kantelen en te kantelen in de winter, zal uw huis daarentegen veel meer afkoelen en meer energie verbruiken.

2. Verlucht tussen 8 en 11u of na 22u
Ventilatie moet worden vermeden op momenten dat de kwaliteit van de buitenlucht slecht is en al zeker als je in de stad woont. In de winter valt verluchten tussen 14.00 en 18.00 uur te vermijden. Het is het beste om ‘s morgens voor 11.00 uur en ‘s avonds na 22.00 uur te verluchten. Wacht als dat kan tot de eerste zonnestralen de atmosfeer hebben opgewarmd en de ochtendvochtigheid is verdwenen.

3. Schakel de verwarming uit maar ga niet onder 15°C
Vergeet niet uw radiatoren uit te schakelen voordat u uw ramen opent om energieverspilling te voorkomen. Zet vervolgens uw radiatoren pas aan nadat alle ramen gesloten zijn. Maar maak je geen zorgen: de vernieuwde lucht, die minder vochtig is, zal sneller opwarmen dan de muffe lucht. Zorg er echter voor dat de temperatuur van uw interieur niet onder de 15°C daalt om condensatie te voorkomen.

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen of verhuren: wat is de beste optie?

Je huis verkopen of verhuren. Twijfel je over verschillende opties? Ontdek hier alle voor- en nadelen
Lees meer

Zo kan je je inkopen in het huis van je partner

Samenwonen wanneer één van de partners al een huis heeft? Zo kan je je inkopen in het huis van je partner en mede eigenaar worden.
Lees meer

Wat is een kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend?

Bij de aankoop van een eigendom hou je er best rekening mee dat je jaarlijks kadastraal inkomen moet betalen. Maar wat is kadastraal inkomen? Hoe wordt het berekend? Welke factoren bepalen het exacte bedrag? Heeft het invloed op mijn personenbelasting? Heeft het een impact op de huurprijs van mijn eigendom? 
Lees meer

Hoe asbest verwijderen? Onze experten geven tips

Is het verplicht om asbest te laten verwijderen of mag ik dit zelf doen? Alles wat je moet weten over asbest verwijderen!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons