Isoleren zonder fouten in 5 stappen

Isoleren is de weg naar een dikkere portemonnee. Zeker aangezien je heel wat isolatiewerk zelf kunt doen. Een isolatieplaat of –deken op maat snijden en plaatsen, lijkt op het eerste gezicht niet moeilijk. Toch begin je best met de nodige kennis van zaken aan het karwei. Lees zeker deze vaak gemaakte fouten door, zodat je alvast niet in die valkuilen trapt.

Fout 1: Slechte aansluiting tussen isolatieplaten
Wanneer de isolatieplaten niet goed op elkaar aansluiten, ontstaan hier kieren en dus koudebruggen waarlangs warmte ontsnapt. Zorg daarom voor een goede aansluiting van de isolatieplaten, langs alle zijden. Er bestaan platen met een tand-en-groefsysteem die dit een stuk eenvoudiger maken. Moet je platen op maat snijden, zorg dan voor rechte sneden. Sommige platen zijn hiertoe voorzien van een rasterbedrukking. Gebruik ook altijd een rechte lat om langs te snijden.

Fout 2: Isolatie sluit niet goed aan tegen muur
Mortelbaarden die ontstaan tijdens het metselen of het te weinig gebruiken van spouwhaken, zorgen ervoor dat de isolatie niet goed aansluit tegen de binnenmuur of dat de isolatie na verloop van tijd loskomt van de muur. Een bijkomend probleem bij mortelbaarden of specieresten is dat er wateroverdracht tussen de buitengevel en de isolatie kan ontstaan. Zo riskeer je ook koudebruggen of vochtproblemen. Metsel daarom zorgvuldig en veeg het metselwerk proper. Gebruik tijdens het metselen voldoende spouwhaken

Fout 3: Een luchtspouw bij dakisolatie
Vroeger werd voorgeschreven een luchtspouw te laten tussen de dakisolatie en het onderdak. Dat blijkt nu een grote misvatting: een ruimte waar lucht door stroomt, zorgt voor afkoeling van het isolerende vlak, laat vochtige buitenlucht bij de isolatie, … Kortom, er zijn teveel nadelen verbonden aan een luchtspouw tussen isolatie en onderdak. De ruimte volledig opvullen met isolatie is dan ook de boodschap. Je kunt nooit te dik isoleren.

Fout 4: Geen lucht- en dampdichte afwerking
Het plaatsen van de isolatie is niet het volledige werk. Na het verwerken van de isolatie dien je ervoor te zorgen dat er geen warme, vochtige binnenlucht in de isolatie kan dringen. Isolatieplaten of dekens voorzien van een aluminium dampscherm, dien je daarom af te tapen. Minerale wollen moet je afwerken met een folie. Vervolgens dien je alle kieren en naden van deze folie af te tapen of te dichten met siliconen. Alleen op die manier vermijd je dat er vochtige lucht in de isolatie kan dringen en zo de thermische waarde vermindert.

Fout 5: Niet voldoende drukbestendige vloerisolatie
Isolatieproducten zijn opgedeeld in verschillende groepen: muurisolatie, vloerisolatie. De fabrikanten doen dat om een reden. De isolatie moet voor iedere toepassing immers aan specifieke eisen voldoen. In het geval van vloeren moet de isolatie voldoende drukbestendig zijn. Er komt immers heel wat gewicht op de isolatielaag te liggen (deklaag, vloerafwerking). Wanneer de isolatie niet voldoende drukbestendig is, loop je het risico dat de vloerbouw barst.

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons