Inventief je huis verkopen


Toen er nog geen internet was, waren koper en verkoper aangewezen op makelaars.

Nu is het volledige woningaanbod slechts een muisklik verwijderd en laten ook steeds meer verkopers de makelaar links liggen: in 2006 verkocht 3 procent van de huiseigenaren zonder bemiddeling van een makelaar, inmiddels ligt dat rond de 15 procent.
 
Een marktscan van de NMa ( Nederlandse Mededingingsautoriteit) laat zien dat een belangrijke reden om een verkoopmakelaar in te schakelen is, dat dan het huis op de woningwebsite Funda wordt geplaatst. Funda is de meest geraadpleegde site op dit gebied en heeft de grootste naamsbekendheid, maar is alleen toegankelijk voor huizen die via een NVM-, VBO-, of VastgoedPRO-makelaar worden verkocht. Op sites als Jaap.nl , huizenzoeker.nl en zoekallehuizen.nl staan ook huizen die zonder makelaar en huizen die via een andere makelaar worden verkocht.
 
Deeldiensten
Makelaars leveren inmiddels steeds meer deeldiensten en het is mogelijk alleen een Funda-plaatsing af te nemen. Prijsbepaling, bezichtigingen en onderhandelingen doen eigenaren zelf, net als het maken van foto's en teksten. Een Funda-plaats kost een paar honderd euro en is vele malen goedkoper dan de courtage van een makelaar, die meestal tussen de 1 en 2 procent ligt. Dat is bij een huis van drie ton en een courtage van 1,5 procent een besparing van 5.600 euro.

Een eigen website maken voor het huis is een goed idee. Als op de gevel of in een advertentie een QR-code staat (een tweedimensionale streepjescode) kan iedere passant of krantenlezer met een smartphone direct de website van het huis opslaan of bezoeken.

Nieuwe media lenen zich ook uitstekend voor de promotie van een huis. Zo kan een Facebook- of Twitterpagina helpen het te koop staande huis onder de aandacht van vrienden in het netwerk te brengen, met het verzoek de informatie te verspreiden via ieders vriendennetwerk.

Open dag
Een eigen open dag houden tijdens de Open Huizen Dag of Open Huizen Route staat iedereen vrij. Via nieuwe media, een bord in de tuin of een advertentie in de krant kan de open dag worden aangekondigd.

Veilingen van particulier onroerend goed werden tot voor kort vooral geassocieerd met gedwongen verkopen. Tegenwoordig is een vrijwillige veiling een handig instrument om belangstellenden te trekken. De verkoopprijs hoeft daarbij niet lager te zijn dan bij een reguliere verkoop. Het huis wordt met een lage 'vanaf-prijs' aangeboden, zodat het veel belangstelling trekt. Bij de veiling loopt de prijs vaak op tot de marktwaarde of daarboven, omdat er veel gegadigden zijn. De verkoper bepaalt voor welke prijs hij zijn huis wil verkopen en is niet gehouden aan de vanaf-prijs. Vastgoed-Auctions.nl biedt een online-veiling van huizen aan voor 299 euro. Volgens nationalewoningveiling.nl worden huizen soms verkocht vóór de veiling, omdat belangstellenden ineens haast krijgen.

Nog een ander creatief idee voor de verkoop van een huis is een loterij. Verkoop vierduizend loten van 100 euro en trek een winnaar. Vierduizend mensen maken voor 100 euro kans op een huis, de winnaar woont goedkoop. Creatief, maar niet zomaar toegestaan. Voor een loterij is een eenmalige Kansspelvergunning nodig. Voorwaarde daarvoor is dat de opbrengst van de loterij voor ten minste de helft wordt besteed aan een goed doel. Bovendien moet de winnaar 29 procent kansspelbelasting betalen over zijn prijs.

Auto inclusief
In Nijmegen werd enkele jaren geleden een huis te koop aangeboden inclusief auto. In Overijssel werd een woonboerderij verkocht inclusief gratis koe. Ook de makelaar die een foto van een hond op Funda plaatste in plaats van een foto van een huis, trok aandacht.

Als snelheid belangrijker is dan een optimale prijs, kan het interessant zijn een huis van de hand te doen aan een opkoper. Profiterend van de crisis timmeren deze bedrijven de laatste jaren flink aan de weg. Bij veel vastgoedopkopers kunnen bewoners na verkoop het huis zo lang ze willen terughuren. Eigenaren krijgen echter minstens 20 procent minder voor hun huis dan bij een gewone verkoop. Bij deruilmakelaar.nl kunnen huiseigenaren hun huis aanbieden voor een één-op-één of drie- of vierhoeksruil. Bij een echtscheidng is één-op-twee zelfs mogelijk. Huisruil is niets anders dan een gelijktijdige verkoop, met twee aparte koopcontracten en tweemaal overdrachtsbelasting. Verder is het te overwegen een nieuw huis te kopen en het oude te verhuren. Bedenk wel dat door huurbescherming het moeilijk is een huurder uit het huis te krijgen. Een notaris blijft nodig voor de eigendomsoverdracht, inschrijven in het kadaster en de hypotheekakte.

Bron:
Gelderlander.nl

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Hoe zit het met het verkopen van een huis tijdens een scheiding?

Een scheiding doormaken is nooit gemakkelijk, zeker niet als je niet goed weet wat te doen met de gezamenlijke woning na de scheiding. Verkoop je je huis best? Wat als jullie beiden iets anders willen?

Het hoeft echter niet altijd een lastig proces te zijn. Er zijn verschillende manieren om deze situatie zodanig aan te pakken dat zowel jij als je ex-partner tevreden kunnen zijn met de verdeling van het goed.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons