Inventief je huis verkopen


Toen er nog geen internet was, waren koper en verkoper aangewezen op makelaars.

Nu is het volledige woningaanbod slechts een muisklik verwijderd en laten ook steeds meer verkopers de makelaar links liggen: in 2006 verkocht 3 procent van de huiseigenaren zonder bemiddeling van een makelaar, inmiddels ligt dat rond de 15 procent.
 
Een marktscan van de NMa ( Nederlandse Mededingingsautoriteit) laat zien dat een belangrijke reden om een verkoopmakelaar in te schakelen is, dat dan het huis op de woningwebsite Funda wordt geplaatst. Funda is de meest geraadpleegde site op dit gebied en heeft de grootste naamsbekendheid, maar is alleen toegankelijk voor huizen die via een NVM-, VBO-, of VastgoedPRO-makelaar worden verkocht. Op sites als Jaap.nl , huizenzoeker.nl en zoekallehuizen.nl staan ook huizen die zonder makelaar en huizen die via een andere makelaar worden verkocht.
 
Deeldiensten
Makelaars leveren inmiddels steeds meer deeldiensten en het is mogelijk alleen een Funda-plaatsing af te nemen. Prijsbepaling, bezichtigingen en onderhandelingen doen eigenaren zelf, net als het maken van foto's en teksten. Een Funda-plaats kost een paar honderd euro en is vele malen goedkoper dan de courtage van een makelaar, die meestal tussen de 1 en 2 procent ligt. Dat is bij een huis van drie ton en een courtage van 1,5 procent een besparing van 5.600 euro.

Een eigen website maken voor het huis is een goed idee. Als op de gevel of in een advertentie een QR-code staat (een tweedimensionale streepjescode) kan iedere passant of krantenlezer met een smartphone direct de website van het huis opslaan of bezoeken.

Nieuwe media lenen zich ook uitstekend voor de promotie van een huis. Zo kan een Facebook- of Twitterpagina helpen het te koop staande huis onder de aandacht van vrienden in het netwerk te brengen, met het verzoek de informatie te verspreiden via ieders vriendennetwerk.

Open dag
Een eigen open dag houden tijdens de Open Huizen Dag of Open Huizen Route staat iedereen vrij. Via nieuwe media, een bord in de tuin of een advertentie in de krant kan de open dag worden aangekondigd.

Veilingen van particulier onroerend goed werden tot voor kort vooral geassocieerd met gedwongen verkopen. Tegenwoordig is een vrijwillige veiling een handig instrument om belangstellenden te trekken. De verkoopprijs hoeft daarbij niet lager te zijn dan bij een reguliere verkoop. Het huis wordt met een lage 'vanaf-prijs' aangeboden, zodat het veel belangstelling trekt. Bij de veiling loopt de prijs vaak op tot de marktwaarde of daarboven, omdat er veel gegadigden zijn. De verkoper bepaalt voor welke prijs hij zijn huis wil verkopen en is niet gehouden aan de vanaf-prijs. Vastgoed-Auctions.nl biedt een online-veiling van huizen aan voor 299 euro. Volgens nationalewoningveiling.nl worden huizen soms verkocht vóór de veiling, omdat belangstellenden ineens haast krijgen.

Nog een ander creatief idee voor de verkoop van een huis is een loterij. Verkoop vierduizend loten van 100 euro en trek een winnaar. Vierduizend mensen maken voor 100 euro kans op een huis, de winnaar woont goedkoop. Creatief, maar niet zomaar toegestaan. Voor een loterij is een eenmalige Kansspelvergunning nodig. Voorwaarde daarvoor is dat de opbrengst van de loterij voor ten minste de helft wordt besteed aan een goed doel. Bovendien moet de winnaar 29 procent kansspelbelasting betalen over zijn prijs.

Auto inclusief
In Nijmegen werd enkele jaren geleden een huis te koop aangeboden inclusief auto. In Overijssel werd een woonboerderij verkocht inclusief gratis koe. Ook de makelaar die een foto van een hond op Funda plaatste in plaats van een foto van een huis, trok aandacht.

Als snelheid belangrijker is dan een optimale prijs, kan het interessant zijn een huis van de hand te doen aan een opkoper. Profiterend van de crisis timmeren deze bedrijven de laatste jaren flink aan de weg. Bij veel vastgoedopkopers kunnen bewoners na verkoop het huis zo lang ze willen terughuren. Eigenaren krijgen echter minstens 20 procent minder voor hun huis dan bij een gewone verkoop. Bij deruilmakelaar.nl kunnen huiseigenaren hun huis aanbieden voor een één-op-één of drie- of vierhoeksruil. Bij een echtscheidng is één-op-twee zelfs mogelijk. Huisruil is niets anders dan een gelijktijdige verkoop, met twee aparte koopcontracten en tweemaal overdrachtsbelasting. Verder is het te overwegen een nieuw huis te kopen en het oude te verhuren. Bedenk wel dat door huurbescherming het moeilijk is een huurder uit het huis te krijgen. Een notaris blijft nodig voor de eigendomsoverdracht, inschrijven in het kadaster en de hypotheekakte.

Bron:
Gelderlander.nl

Gerelateerde artikels

Wat is de invloed van de EPC score op de verkoopprijs van je woning?

Zonnepanelen, dakisolatie, dubbele beglazing … Er zijn heel wat investeringen waarmee we onze woningen groener kunnen maken. Maar wat is de impact van deze duurzame oplossingen op de waarde en de verkoopprijs van ons huis of appartement?
Lees meer

Coronavirus: Zoveel zal je huis in waarde dalen!

De prijsverlaging van huizen in België door de coronacrisis lijkt beperkt. Dit is wat Belfius verwacht…
Lees meer

Gevolgen voor Epc door Coronacrisis

Eigenaars die een woning willen verkopen of verhuren krijgen uitstel voor de opmaak van een EPC.
Lees meer

Homestaging is hot!

Nu de huisbezoeken weer kunnen doorgaan krijgt homestaging ongetwijfeld weer een boost. Deze trend komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Met weinig geld je woning zo aantrekkelijk mogelijk maken voor potentiële kopers. Wij geven je alvast enkele tips en tricks mee.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons